Флаваноидите, Алцхаймерът, деменцията и как да си набавяме полезните вещества
Любопитно 13.05.2020 11:30
Темата за превенцията на болестта на Алцхаймер и предизвикваната от нея деменция в последните години се разшири с изводите от редица нови изследвания. Те разкриват все нови и нови начини да помогнем на мозъка си в напреднала възраст.
Тъй като няма открит лек за неврологичните заболявания, необходимостта от следването на някои навици, свързани с ежедневни дейности, се увеличава. Спортът, четенето и консумацията на различни храни и напитки, могат да намалят риска от развитието им.
Според ново проучване, приемът на по-големи количества храни и напитки, богати на флаваноиди, може да ни предпази от Алцхаймер и деменция. След 20-годишен анализ на хранителните навици на хора над 50-годишна възраст е установено, че тези, които приемат по-малко флаваноиди, имат между два и четири пъти по-голям риск от развитие на неврологичните заболявания.
Флаваноидите са растителни метаболити, които имат силно антиоксидантно действие. Те имат и антивирусен, противораков, противовъзпалителен и противоалергичен ефект.
Срещат се предимно в плодовете и зеленчуците (круши, ябълки, горски и цитрусови плодове и лук), в напитките на растителна основа (чай и вино) и в натуралния шоколад.
За достатъчно консумация с цел превенция на деменцията учените са изчислили 19 чаши чай, осем ябълки и круши и 7.5 чаши горски плодове за месец, пише Science Times.
Това изследване и резултатите от него са поредното доказателство за връзката между храненето и когнитивните функции. А превенцията е най-доброто, което можем да направим за себе си. Дори на 50 години не е късно за промяна, защото ефектът от нея няма да закъснее. /lifestyle.bg
Тъй като няма открит лек за неврологичните заболявания, необходимостта от следването на някои навици, свързани с ежедневни дейности, се увеличава. Спортът, четенето и консумацията на различни храни и напитки, могат да намалят риска от развитието им.
Според ново проучване, приемът на по-големи количества храни и напитки, богати на флаваноиди, може да ни предпази от Алцхаймер и деменция. След 20-годишен анализ на хранителните навици на хора над 50-годишна възраст е установено, че тези, които приемат по-малко флаваноиди, имат между два и четири пъти по-голям риск от развитие на неврологичните заболявания.
Флаваноидите са растителни метаболити, които имат силно антиоксидантно действие. Те имат и антивирусен, противораков, противовъзпалителен и противоалергичен ефект.
Срещат се предимно в плодовете и зеленчуците (круши, ябълки, горски и цитрусови плодове и лук), в напитките на растителна основа (чай и вино) и в натуралния шоколад.
За достатъчно консумация с цел превенция на деменцията учените са изчислили 19 чаши чай, осем ябълки и круши и 7.5 чаши горски плодове за месец, пише Science Times.
Това изследване и резултатите от него са поредното доказателство за връзката между храненето и когнитивните функции. А превенцията е най-доброто, което можем да направим за себе си. Дори на 50 години не е късно за промяна, защото ефектът от нея няма да закъснее. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.98461 |
GBP | 1 | 2.28258 |
RON | 10 | 3.93116 |
TRY | 100 | 5.59045 |
USD | 1 | 1.80361 |
Последни новини
- 21:59 Проблеми с матурата по БЕЛ: Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма
- 21:53 Сашко от Перник се изгуби отново
- 21:22 Хороскоп за неделя, 19 май 2024 г.
- 19:31 "Задържане под стража" за мъжа, обвинен за зверското убийство край Ботевград
- 19:19 Израел: Убихме командир на палестинската групировка "Ислямски джихад"
- 19:06 Премиерът Главчев посети Троянския манастир
- 18:54 Катастрофа с ТИР на „Тракия“
- 18:41 Сдружение „Ангелите на пътя“ с автошествие в София под надслов „Беззаконието ни убива на пътя“