Eleven Madison Park може никога повече да не отвори врати след коронакризата

Любопитно 09.05.2020 19:39

Един от най-добрите и известни ресторанти в света може да се окаже затворен и след като коронакризата отмине, въпреки че много други представители от бранша търсят възможности да се върнат на работа.

Бъдещето на Eleven Madison Park в Ню Йорк, който през 2017 година беше отличен като най-добрият ресторант в света, остава неясно. Това казва неговият собственик и шеф Даниел Хъм. "Безспорно има въпросителна пред това дали ще отворим отново", казва той пред Bloomberg.

"Ще са необходими милиони долари, за да заработим. Трябва да върна обратно персонала. Работя с фантастично оборудване и искам да продължавам да готвя с най-добрите и скъпи съставки по креативен начин, но в същото време трябва да има смисъл от това", споделя той в интервюто.

Затварянето на луксозният ресторант, който разполага с 80 места за гости, което идва в средата на март, е било изненадващо за шефът. "Ресторантът беше пълен до самия край. След това получихме нареждане да затворим врати", обяснява той.

Даниел Хъм признава, че е трябвало да освободи 30% от персонала си, като значителна част от тези служители са били в САЩ с работни визи. "Всички те трябваше да се приберат у дома с празни ръце. Това наистина ме натъжи", споделя той. Първоначално Хъм обмисля вариант да се обърне към доставките по домовете, но след това се отказва.

"Запитахме се има ли смисъл да приготвяме нещо, което доставяме с картонени кутии", разказва той и добавя, че в крайна сметка с екипа са решили, че не искат да правят компромис с преживяването на своите клиенти.

Хъм обаче решава друго. След като в продължение на няколко дни той обикаля Ню Йорк с колелото си, решава, че трябва да се включи в борбата с нарастващия глад в мегаполиса. Като член на неправителствена организация, която приготвя безплатна храна с неизползвани продукти от ресторанти и кухни, Хъм решава да прави същото. Той тегли заем за 250 000 долара и започва да готви със своите колеги. Така на ден те правят по близо 3000 порции за хора в нужда.

Ако все пак ресторантът заработи отново, Хъм е решен той да продължава да осигурява храна на нуждаещите се. "Инфраструктурата за това да сложим край на глада трябва да дойде от ресторантите. Не ми е необходимо да осигурявам ядене само на този 1% от населението (бел. ред. тук се има предвид най-богатата част от населението)", завършва шефът. /money.bg
CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481