Заведенията имат нужда от „60/40“, но в деня на отваряне
България 10.04.2020 10:20
Мерките по програмата 60/40 водят 5 000 души всеки ден пред Бюрата на труда. Тази мярка е неработеща, защото тя би била добре за малкия и среден бизнес, но не и за големите предприятия. Това каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в ефира на Нова телевизия.
Той заяви, че големите предприятия, като големите вериги ресторанти и хотелиери, могат да се възползват от мярката, едва когато отворят врати и започнат да идват хора. Кетърингът, който може да работи в момента, дава от 1 до 5% от оборота на търговския обект.
"За хотелиерите и ресторантьорите няма мерки. Караме на мускули", отбеляза Алибегов и допълни, че браншът плува в една лодка и се опитват да си помогнат взаимно, но до края на годината ще има още много фалити. Притеснението идва от това, че не знаят какво мисли правителството като мерки и още проблеми ще се стоварят тогава, когато всички отварят врати.
В заключение Алибегов допълни, че първата мярка, която ще помогне на ресторантьорите и хотелиерите, е мярката "60/40" да влезе в деня на отваряне на ресторантите и хотелите. Очаква се тогава браншът да започне една с половината си капацитет - т.е. около 125 000 души.
Той иска браншът да получи и данъчна ваканция, за да се отложи плащането във времето за едни по-светли времена. Трябва да се изчисли и средната работна заплата за 12 месеца назад - 550 лева да се даде на всеки, който има трудов договор, бе категоричен Алибегов.
При едни навременни мерки до 2-3 месеца ще можем да се стабилизираме и в следващите 4-5 месеца да тръгнем да излизаме от кризата", отчете Алибегов. /nova tv
Той заяви, че големите предприятия, като големите вериги ресторанти и хотелиери, могат да се възползват от мярката, едва когато отворят врати и започнат да идват хора. Кетърингът, който може да работи в момента, дава от 1 до 5% от оборота на търговския обект.
"За хотелиерите и ресторантьорите няма мерки. Караме на мускули", отбеляза Алибегов и допълни, че браншът плува в една лодка и се опитват да си помогнат взаимно, но до края на годината ще има още много фалити. Притеснението идва от това, че не знаят какво мисли правителството като мерки и още проблеми ще се стоварят тогава, когато всички отварят врати.
В заключение Алибегов допълни, че първата мярка, която ще помогне на ресторантьорите и хотелиерите, е мярката "60/40" да влезе в деня на отваряне на ресторантите и хотелите. Очаква се тогава браншът да започне една с половината си капацитет - т.е. около 125 000 души.
Той иска браншът да получи и данъчна ваканция, за да се отложи плащането във времето за едни по-светли времена. Трябва да се изчисли и средната работна заплата за 12 месеца назад - 550 лева да се даде на всеки, който има трудов договор, бе категоричен Алибегов.
При едни навременни мерки до 2-3 месеца ще можем да се стабилизираме и в следващите 4-5 месеца да тръгнем да излизаме от кризата", отчете Алибегов. /nova tv
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 01:25 Хороскоп за неделя, 21 декември 2025 г.
- 19:34 Васил Терзиев посрещна украински деца коледарчета в Столична община
- 19:22 ПП се оправдава за директора на 138-о училище: Не е член на „Продължаваме Промяната“
- 19:11 Ген. Безверхни: „Клането в Буча“ беше инсценирано за англоезичната публика
- 18:59 Чорбанов припомни унизителен момент: Ген. Атанасов се молеше на Борисов да не разваля сглобката
- 18:47 Водещите на „Тази сутрин“ са безпристрастни журналисти, колкото аз съм безпристрастен анализатор
- 18:36 Гроздан Караджов: Закъснелият влак на ПП-ДБ забави собствената им реформа в БДЖ
- 18:24 Защо Мария Цънцарова настъпи мотиката?