Още снимки:
test

Фармацевти: Аптеки са глобявани за оставен на пода спирт

08.04.2020 16.42

Предупреждават за недостиг на масови лекарства у нас и настояват дебатът за генеричната замяна на медикаменти да продължи

С между 1000 и 3000 лв. са били глобени аптеки в страната след проверките за нарушения и спекула в цените по време на извънредното положение, които продължават и сега. Голяма част от наложените санкции обаче били за дреболии, включително за оставен на пода спирт, а не в специално предвиден шкаф, който в сегашната ситуация се разпродава още докато пристигне.

Това разказаха фармацевти на организирана от Българския фармацевтичен съюз онлайн пресконференция на връх професионалния им празник – 7 април. На нея тя обясниха, че не са получили никакви указания как да реагират при контакт с пациент със съмнения за КОВИД-19 и разяснения как да работят в извънредната ситуация. Все още не са получили и предпазни средства от здравното министерство, както им бе обещано. Освен това те не били зачетени като такива на първа линия, въпреки че ежедневно се срещат с между 100 и 200 човека и са изложени на риск.

Относно проверките собственици на аптеки разказаха, че при провеждането им вътре влизали около 10 човека наведнъж от 5 различни институции, което е в разрез с противоепидемиологичните мерки да не се събират повече от двама човека в обект. Освен това те продължавали по около 2 часа.

„След като прокуратурата обяви, че спекула в аптеките няма, продължиха ли да я търсят при производители и търговци на едро", попита председателят на БФС проф. Асена Стоименова.

"Проверката не е нещо непознато в аптеката, ние сме от най-проверяваните здравни заведения, но вместо методична помощ и указания как да работим в извънредна ситуация, които очаквахме от държавата, получихме с нищо незаслужени проверки не само за цената, на която сме придобили спирта, маските и лекарствата, но и на договорите за наем на помещението, дневника за почистване на аптеката и температурните дневници", коментира и Анжела Мизова, зам. -председател на БФС.

Освен тези проблеми обаче, от БФС изразиха разочарованието си от отвхърленото от депутатите и лекарите предложение за генерично заместване на лекарства по време на извънредното положение. То предвиждаше в това време, само сред изричното съгласие на пациента, фармацевтът да може да заменя изписано от лекар лекарство с негов генерик, при това в същата дозировка и лекарствена форма. Генерикът е копие на оригиналното лекарство със същата активна съставка и количество от нея, но оригинал се нарича само първият подобен създаден медикамент.

Предложението беше качено на сайта на здравното министерство, но часове след това свалено и така изобщо не влезе за обсъждане като мярка за извънредното положение.

България, заедно с Малта и Австрия са единствените страни, в които това не е разрешено, но в последните две държави все пак има генерично изписването от самите лекари, което тук не се прави.

Искането за генерична замяна на фармацевтите е на фона на риска от недостиг на по-масови лекарства в аптеките. Те съобщиха за очертаващ се дефицит на медикаменти за социалнозначими заболявания, чиято субстанция се произвежда в Китай и Индия. Те обаче имали достатъчно на брой генерични заместители, обясни проф. Стоименова.

"Преди 2016 г. една опаковка тестленти за измерване на кръвна захар, които са необходими на диабетиците всеки ден, струваше 50 лв. и лекарите можеха да изписват такива само на определена фирма. Един глюкомер пък струваше 150 лв. През 2016 г. БФС и НЗОК се договориха пазарът да бъде либерализиран и пациентите сами да си избират вида тестленти. Сега една опаковка ленти струва 19,20 лв., а фирмите даватглюкомерите безплатно с идеята да се ползват техните тест ленти", даде пример за ефекта от генеричната замяна главният секретар на съсловната организация Димитър Маринов.

Лекарският съюз обаче категорично застана против генеричната замяна, а доводите им за това са, че така се подменя терапията, предписана от лекаря и ако в последствие има проблем с лечението, не е ясно кой ще носи отговорност.

По време на пресконференцията фармацевтите повдигнаха за поредн път и темата за електронната рецепта и необходимостта от бързото и? реализиране, особено за такива ситуации.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
20:02
Програма "Топъл обяд" се удължава до 24 юли
18:16
Автобусите тръгват отново към Витоша на 1 юни
17:47
На 1 юни пускат градските чешми в София
17:15
Спасената Ирина: Заради проф. Мутафчийски съм жива, поклон до земята
17:14
ДАНС приключва проверката на първите 14 приватизационни сделки
15:44
В първия ден: 14 % от родителите изпратиха децата си на детска градина в София
15:21
Пускат движението по новоизградения бул. „Петър Дертлиев“
15:17
Вдигат блокадата на разградското село Ясеновец
14:41
Отварят салоните за танци с шлем, но Жулиета не може да е с маска
14:24
60 минути с Бърза помощ: „Преди обед“ с разказ отвътре за напрегнатото ежедневие на спешните медици
13:53
Лаборатория за PCR тестове заработва във Враца
13:46
От 1 юни пускат автобусите до Витоша
11:28
В петричко село протестират против затварянето на местното училище
10:55
Онлайн обучението занижи качеството
10:26
Облачно и дъждовно, температурите остават около 20 градуса
09:32
Д-р Ангел Кунчев: България и нашето Черноморие ще са едно от най-безопасните места в Европа
09:27
Ангелкова: От 1 юни ще отворят заведенията на закрито
09:19
За последните 24 часа: 10 нови случая на COVID-19 у нас, 18 са излекуваните
09:09
Проверяват плажа на Ахтопол за унищожаване на дюни
08:03
12 хиляди родители в София изпращат децата си на детска градина
25 май 2020 г.
18:08
Повече храна, по-малко алкохол консумираме в кризата
17:31
Слаб трафик на столичната автогара след отпадането на карантината
17:04
38 шофьорски книжки са отнети от събота до днес
16:50
Фучеджиева: Общото между убийствата на Милен и Виктория са само наркотиците
13:44
Явор Колев: Социалните мрежи бяха залети с фалшиви новини

Най-четени от Общество

Избор на редактора