Още снимки:
test

Борисов нареди да се освободи бордът на директорите на ББР

08.04.2020 11.05

Наредил съм да бъдат освободени директорът на Българската банка за развитие (ББР). Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Възмутен съм от това, което направи ББР и финансовият министър каза, че никой с него не се е консултирал и на министъра на икономиката, който е принципал съм разпоредил, директори и всички да бъдат незабавно освободени. Министърът да свиква борд и да освобождава всичко в нея, добави Борисов.

В сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът се включи да отговаря на въпроси на журналистите. Относно информацията, че Япония предоставя лекарство на България, Борисов съобщи, че за първи път в своята история японски премиер посети България. „Отношенията между България и Япония са такива, че.. да, докторите казват, че не пречи, може и да помага лекарството, но лекарите проявиха жест и ни включиха в списъка“. Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, които – когато ги дадеш на други страни, виждате, че те правят красив жест, който се прави десетки години.

Затова днес съм поръчал да пратим на братята ни в Северна Македония 100-ина облекла за лекарите на първа линия. Това значи да сме братя – да си помагаме в трудни моменти, допълни Борисов. Има лекарства, които дават добър резултат, – дали са на хининова основа, но има опасения, че са токсични, – към този момент няма лекарство, което да лекува коронавирус в света. Но тези, които помагат, сме осигурили максимално количество в момента. Няма един болен у нас, който да не е лекуван с препарат или лекарство, което да е помогнало и да не сме го внесли.

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да работим усилено по темата за лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш „Хоп“ преди да си скочил, винаги е била в основата на моите изказвания, допълни Борисов.

В 9.00 предстои среща с производители на лекарства, дано успеем да свършим работа, допълни премиерът.

На въпрос на БГНЕС кога се очаква да пристигне поръчката от ЕС с доставка на един милион тестове, премиерът съобщи, че в рамките на дни България е променила индустрията си и автомобилни заводи са започнали да произвеждат шлемове и маски. „Разпореждам днес на Щаба да започне масирано тестване на Банско.“

“Имаме данни за епидемичното разпространение в Банско с хора, които са развили заболяването, и по разпореждане на премиера ще се направи изследване да се види хората, които са били в заведения и са оздравели, дали имат имунитет”, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

„Хората там изстрадаха много, бяха затворени, днес се създава организация с бързи тестове, които показват дали имаш антитела, и ще разберем колко от хората там – затворена общност, са преминали болестта“, допълни Борисов.

Работим много усилено по темата с лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш “хоп” преди да си скочил, е била винаги в основата на моите изказвания. Успяхме само за дни да променим индустрията си, за да снабдим с най-необходимото медиците. Разпореждам днес на щаба, който съм назначил аз – той дава предложения, а правителството взима решенията и носи политическа отговорност, та, разпоредил съм да започнат масирани тестове на Банско, каза Борисов.

Ангел остана без заплата, както и аз. Едни сега са богати около мен, другите по-малко. Да има и свежест, добави Борисов. Имаме данни за епидемиологичното разпространение в Банско, затова ще направим едно изследване, да се види там, където по заведения и места са се срещали тези, които са заболели, да видим дали хората имат изграден имунитет, подчерта проф. Кантарджиев. Хората в Банско изстрадаха много, бяха под карантина 14 дни, но там беше огнище. С бързи тестове ще може да разберем колко от хората там са изградили в тази затворена общност имунитет, допълни го Борисов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. У нас са направени толкова тестове, колкото са направени в другите държави, каза Борисов.

Виждате колко време ЕК не може да ни достави тестовете, които сме поръчали – тези тестове физически ги няма на пазара. Снощи говорих с Нетаняху, и за Израел няма тестове, няма откъде да се купят. По 1000, по 2 хиляди, по 5 хиляди съумяваме да снабдяваме. В Белгия бяхме платили пет хиляди, но излезе закон, с който забраниха износа.

Относно слухове за това, че футболни отбори тренират въпреки забраната, Борисов съобщи, че такива отбори трябва да бъдат глобени по надлежния ред.

“Това, което ще се направи в Банско, след като имаше доказани болни чужденци, които се върнаха в своите си държави, – те излязоха положителни с генетичния тест, затова сега решихме да проведем изследване за търсене на антитела, защото са минали повече от 2-3 седмици от вируса. Така ще разберем дали има имунен отговор и дали хората имат антитела и дали са го изкарали”, допълни проф. Кантарджиев.

Относно броя на безработните след кризата, Борисов съобщи, че строгите мерки бяха въведени от първи април, като след нас Европа ги е въвела по-късно. „Наблюдавам състоянието на моя приятел Борис /Джонсън, премиерът на Великобритания – бел.ред./, който беше сигурен, че вирусът трябва да се остави да се разпространи. Сега той самият е в тежко състояние в болница. Някъде започнаха да говорят за отхлабване на мерките – например в Австрия. Но канцлерът там каза, че евентуално след 2-3 седмици ще отхлаби мерките, но в крайна сметка никой не може да каже дали ще са 2-3 седмици или повече. Защото пикът хем минава, хем се връща. Та в Австрия казаха, че евентуално ще отворят малките магазинчета след 2-3 седмици, но ние, например, изобщо не сме ги затваряли. България по мерки се конкурира в Германия, въпреки че сравнението на БВП на страните е невъзможно“, допълни Борисов.

Хората по улицата са дисциплинирани, виждате – ходят с маски на работа.

Давам за размисъл – какъв ред и дисциплина да направим, без да изпуснем ситуацията – особено с малките деца да ползваме големите планини около градовете, и парковете, но да не създадем това масово струпване, което стана миналата седмица. Само заедно можем да оцелеем – виждате и България като резултати – може да не сме тествали достатъчно, но смъртните случаи няма как да скрием, допълни Борисов.

В момента не сме достигнали пика на заразата. Утре в 12.30 ще се срещна с патриарха, защото много ме е страх по празниците около Цветница и Великден да не предизвикаме пика на болестта, допълни премиерът.

Ключовата дума е „лекарство“ – ако имаме лекарство, изобщо няма да ги питам щаба, разхлабваме мерките. Но ако и в Бавария, Франция, Италия, не се подобри положението, – ние сме част от глобалната икономика и сме свързани с икономиките на тези страни – няма полза ако хората отидат на работа по заводите, а поръчки от чужбина няма, съобщи премиерът.

Относно Пакета „Мобилност“, премиерът допълни, че и той ще отмре както и други идеи по време на кризата. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
14:59
ЕК съди България за неспазване на директива за битовите отпадъчни води
12:42
Стойчев: Хората обичат новото, а Манолова не е нова
12:26
Проф. Топалов за изложбата в Руския културен център: Гавра с българския принос в славянските култури
10:05
Овчаров: Атаката срещу Нинова има за цел дестабилизация на БСП
09:07
Боил Банов: Инвестицията в култура е инвестиция в бъдещето на нацията
24 май 2020 г.
18:34
Сачева: Празнуваме, че повече от 1000 г. можем да пишем и четем с наши букви
16:52
Екатерина Захариева, Боил Банов и Красимир Вълчев с общо видео за 24 май
14:49
Горанов: Намаляването на ДДС ще повиши други данъци в държавата
14:41
Нинова: Да помогнем на просветителите, за да ни възвисят
14:07
Украйна поздрави България за 24 май
13:11
Борисов за Манолова: Тя за какво ли не се е кандидатирала
12:48
Манолова няма да успее само с кетъринг на столчета, да предложи тристепенно меню и френски вина
12:16
Караянчева: Скоро театрите и книжарниците ще са пълни, за да лекуваме в тях раните от изолацията
10:09
Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от първи юли
09:52
Да пазим духовния си дом - думите, призова президентът Радев
09:49
Красимир Вълчев: Проблем е мотивацията на учениците
23 май 2020 г.
19:19
Депутат дари 400 книги на малки читалища и библиотеки
19:12
Деница Сачева: Манолова гледа на политиката като на хазарт
15:10
Дариткова: Опасността от заразата не е отминала, изкарах леко коронавируса
08:44
Проф. Близнашки: Румен Радев прави нови и нови грешки
08:14
Украйна: Нямаме разногласия с България по правата на българското малцинство
22 май 2020 г.
15:36
Конституционният съд допусна искането на Радев по текстове в закона за здравето
14:00
Александър Иванов към БСП: Ако в партията ви се правят политически интриги, не ги пренасяйте в нашат
09:41
Захариева: Няма и не се очаква нов мониторингов доклад на ЕК
09:21
Захариева: България няма да е спирачка за Македония, само те могат да си бъдат спирачка

Най-четени от Политика

Избор на редактора