Още снимки:
test

ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

05.04.2020 11.28

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта нуждата от незабавни мерки за обезпечаване на свързаността в критични точки като болници и транспорт в отговор на кризата COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, индустрията, международната общност и гражданското общество бяха призовани да предприемат действия за изграждане на цифрови мрежи и укрепване на капацитета в критични точки на свързаност като болници и транспорт, засилване на цифровия достъп и приобщаването като колективен отговор на пандемията.

Над 100 представители от цял ??свят участваха във виртуалната среща, вкл. заинтересовани страни от международни организации, технологичния сектор, гражданското общество и академичните среди, ръководители на организации в областта на технологичната и здравната индустрия.

„В допълнение към опустошителните непосредствени последици от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват влияние върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през следващите години”, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на глобалните усилия за свързване на останалата половина от населението, което все още е напълно без достъп до интернет, подчерта заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„Когато пандемията COVID-19 се ускорява, заплашвайки цялото човечество, трябва да предприемем незабавни действия, за да гарантираме, че никой не е изостанал. Тази безпрецедентна криза показва, че никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. И показва, че няма да разгърнем пълния потенциал на широколентовите връзки, докато всички не сме свързани”, заяви Джао.

Д-р Карлос Жарке, който участва в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, подчерта необходимостта от използване на технологиите за общото благо. „Нито една минала епидемия не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме днес. Широколентовият достъп може да спаси живота и да смекчи икономическите последици от пандемията”, подчерта Жарке.

Важно, според него, е да се използват мрежи за разпространение на навременна информация за запазване на здравето; да се подкрепя електронното обучение за повече от 1,5 милиарда ученици, които учат от дома; да се насърчават цифровият начин на работа за увеличаване на производителността, електронна търговия и дигиталните услуги.

Докато 53% от населението на света вече е онлайн, милиарди хора остават напълно без връзка, нямат достъп до спешна здравна информация и жизненоважни правителствени услуги и не могат да участват в цифровата икономика, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 държави са били засегнати от закриването на училищата. Същевременно развиващите се страни са дом на огромно мнозинство от около 3,6 милиарда души, които остават напълно офлайн.

Най-новият доклад на Комисията за състоянието на широколентовите връзки през 2019 г. посочва, че много от хората, които се считат за „свързани”, всъщност се сблъскват с ниска пропускателна способност на мрежите, ограничен достъп от интернет кафенета и много високи разходи за връзка, в сравнение с хората в силно свързаните индустриализирани държави.

Миналата седмица ITU стартира глобална платформа за устойчивост на мрежата, за да помогне на създателите на политики, регулаторите и участниците в индустрията да гарантират, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са достъпни за всички – по-специално тези в сектора на здравеопазването и образованието. /technews.bg/

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
19:51
Японският безпилотен космически кораб "Конотори 9" започна скачване с МКС
19:22
Русия планира да построи нова космическа станция
18:53
Учени: Световните океани губят кислорода си скоростно
24 май 2020 г.
16:20
През есента ще се разбере действа ли ваксина срещу COVID-19
15:56
Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа
10:56
Компанията Zoom представи проект за пълно криптиране на видеокомуникациите
23 май 2020 г.
18:39
Учени: Мишките са използвали хората, за да покорят света
18:12
Световен рекорд по скорост в интернет - 44,2 терабита в секунда
18:04
Учени откриха ген, който пречи да се напълнява
17:44
Руски институт обещава ваксина за коронавируса до края на лятото
15:57
„Дер Шпигел“: Лунният блян на САЩ
22 май 2020 г.
12:07
Магнитното поле отслабва: аномалията расте между Африка и Южна Америка с 19 км/ч
11:59
Троянски астероид с опашка на комета се появи в Слънчевата система
21 май 2020 г.
19:11
Робот се бори с коронавируса в сингапурски мол
14:26
Астрономи наблюдаваха "раждането" на екзопланета
13:54
Течни кристали ще позволят създаването на електронна хартия
20 май 2020 г.
15:21
Японско лекарство срещу COVID-19 не потвърди ефективността си
19 май 2020 г.
09:33
Рядък беззъб динозавър беше открит в Австралия
18 май 2020 г.
19:50
НАСА: "Стар Трек", а не "Междузвездни войни" са принципите за изследване на Луната
18:47
SpaceX: Следващият полет в космоса ще е с хора на борда
10:53
САЩ изстреляха в орбита мистериозен военен самолет
17 май 2020 г.
17:07
Вирусът отслабва от топлината, но ще има втора вълна
16:54
Вече е възможно да отгледаш салата на друга планета
08:31
САЩ разработват ракета, 17 пъти по-бърза от досегашните
16 май 2020 г.
18:10
Северният магнитен полюс се измества към Сибир

Най-четени от Наука

Избор на редактора