Още снимки:
test

Племето мани - последните първобитни хора

05.04.2020 08.58

Далеч от цивилизацията, водейки първобитен начин на живот, тайландците от племето мани са наистина уникално явление. Но автономността им е под сериозна заплаха - номадската им култура изглежда обречена, констатира Дойче веле.

Около една бамбукова колиба в селище на племето мани се тълпят хора. В колибата лежи тежко болен бащата на племето - Круан. "От дълго време е в безсъзнание", разказва притеснен Яо, един от синовете му. Преди няколко дни възрастният мъж както обичайно тръгнал на лов в тропическите гори на Мананг, където живее 50-членното племе. Останалите обаче напразно чакали да им донесе лемури, диви свине или поне корени.

"Когато най-накрая го намерихме в гората, лежеше неподвижен на земята. Вероятно е паднал - вече е много стар", предполага Яо. Никой не знае на колко години е Круан, но броят на годините е без значение за мани, точно както и броят на членовете на племето. Мани са едно от последните ловуващи и събиращи растения племена на света. Смята се, че са около 250 души, разпределени в групи между 30 и 50 души. Живят разпръснато в тропическите гори в Южен Тайланд, но сега са се събрали в опит да помогнат на Круан. Използват само средствата на традиционната медицина - за посещение на болница не може да става и дума. И Круан умира от мозъчен кръвоизлив.

Медицината на "чуждите хора" не е желана

Миналата година недоверието към цивилизацията нараства, след като внесена епидемия довела до много смъртни случаи. Всичко започнало оттам, че в селището се родило болно дете, което било откарано в близката градска болница. Лекарите не успяли да спасят детето, а тъй като масово го посещавали, много от членовете на племето се разболяли от тиф и дифтерит - болести, срещу които не са си изградили имунитет. Мнозина умрели от инфекциите.

Или както обобщава Яо: "В болниците само вършат смешни неща с нас. А накрая искат и много пари".

Цивилизацията променя живота им

Номадският живот на мани все повече "мутира" в уседналост. По-рано те периодично сменяли местообитанията си, за да не изчерпват горските ресурси. Но днес вече това не е необходимо, казва Кай, който е влиятелна личност в племето, тъй като владее езици и контактува с хората в града. Именно на тях се дължи промената - те носят на мани ориз и подаръци, с което улесняват живота им.

Откакто обаче племето не е толкова мобилно и се изхранва все повече с храна от супермаркета, членовете му боледуват много повече. "Има и случаи на диабет, и на сърдечни заболявания, като паралелно неподходящото хранене отслабва имунната система", обяснява Маркус Колчестър от неправителствената организация "Програма за горските хора". Една от причините за уседналостта е и това, че за мани остава все по-малко жизнено пространство. "Дори горските резервати, които би трябвало да са защитени от правителството, са силно засегнати от отглеждането на каучук и палмово масло", казва Колчестър.

Сред природата е мирно

И Кай признава, че културата на мани е променена от цивилизацията. Затова полага големи усилия да опази типичния за лагера начин на живот. "Искам и децата ми да израснат така." Т.е. според принципите на мани, които не смятат, че децата тряба да бъдат възпитавани, не познават частната собственост, нито конфликтите. Ако се стигне до спор, противниците се разделят и се присъединяват към други групи. Рецептата за щастието на мани далеч от повърхностността на съвременната цивилизация е споделянето. "Тук сред природата е мирно. Градските хора са твърде стресирани", казва Кай, който не може да си представи да живее далеч от гората. Както обаче прогнозират антрополозите, начинът на живот на мани ще може да се запази още максимум 15 години. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
19:51
Японският безпилотен космически кораб "Конотори 9" започна скачване с МКС
19:22
Русия планира да построи нова космическа станция
18:53
Учени: Световните океани губят кислорода си скоростно
24 май 2020 г.
16:20
През есента ще се разбере действа ли ваксина срещу COVID-19
15:56
Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа
10:56
Компанията Zoom представи проект за пълно криптиране на видеокомуникациите
23 май 2020 г.
18:39
Учени: Мишките са използвали хората, за да покорят света
18:12
Световен рекорд по скорост в интернет - 44,2 терабита в секунда
18:04
Учени откриха ген, който пречи да се напълнява
17:44
Руски институт обещава ваксина за коронавируса до края на лятото
15:57
„Дер Шпигел“: Лунният блян на САЩ
22 май 2020 г.
12:07
Магнитното поле отслабва: аномалията расте между Африка и Южна Америка с 19 км/ч
11:59
Троянски астероид с опашка на комета се появи в Слънчевата система
21 май 2020 г.
19:11
Робот се бори с коронавируса в сингапурски мол
14:26
Астрономи наблюдаваха "раждането" на екзопланета
13:54
Течни кристали ще позволят създаването на електронна хартия
20 май 2020 г.
15:21
Японско лекарство срещу COVID-19 не потвърди ефективността си
19 май 2020 г.
09:33
Рядък беззъб динозавър беше открит в Австралия
18 май 2020 г.
19:50
НАСА: "Стар Трек", а не "Междузвездни войни" са принципите за изследване на Луната
18:47
SpaceX: Следващият полет в космоса ще е с хора на борда
10:53
САЩ изстреляха в орбита мистериозен военен самолет
17 май 2020 г.
17:07
Вирусът отслабва от топлината, но ще има втора вълна
16:54
Вече е възможно да отгледаш салата на друга планета
08:31
САЩ разработват ракета, 17 пъти по-бърза от досегашните
16 май 2020 г.
18:10
Северният магнитен полюс се измества към Сибир

Най-четени от Наука

Избор на редактора