Още снимки:
test

Пандемията роди хитри изобретения

04.04.2020 18.49

Портативни дихателни апарати, уред за отваряне на врати и санитари роботи вече обслужват пациенти

Респиратор за лично ползване, маска - убиец на зарази, уред за отваряне на врати – това са някои от изобретенията за борба с поразиите, които коронавирусът причинява по света, съобщава Би Би Си.

От началото на епидемията лекари, учени и конструктори работят над идеи, които спират разпространението на вируса и спасяват пациенти. Изобретателите в малката британска област Уелс са особено активни. Там бе успешно изпробван и вече се прилага на болни прост за изработка и манипулация дихателен апарат. Той е проектиран само за три дни, но според специалистите драматично облекчава работата на реанимационните екипи.

Неговият дизайнер доктор Рис Томас от болницата “Глангуили” в град Кармартен бил силно притеснен от липсата на специализиран персонал за спешните отделения и на вентилаторни системи за обдишване на пациенти в тежко състояние.

Това го вдъхновило заедно с инженеринговата компания CR Clark&Co of Ammanford да разработи

апарат, който

помага на

болния да диша

и чисти въздуха

в стаята от вируси.

“Устройството е елементарно, но здраво и специално разработено за действие в заразена с COVID-19 среда”, обяснява д-р Томас. Той е работил 17 г. в британската армия, включително в Афганистан, и е черпил от военния си опит за изобретението.

Голямото предимство на респиратора е, че болният може да си го поставя сам и да освобождава медицинските сестри да поемат други задължения, казва лекарят. Той обяснява, че апаратът не замества усъвършенстваната дихателна апаратура в реанимациите, но уверява, че много болни няма да стигат дотам, ако са обдишвани с него на по-ранен етап. С респиратора на д-р Томас преди седмица е спасен животът на пациент в град Ланели, който вече е стабилен и се възстановява бързо.

Правителството на Уелс е дало одобрение за производство на 100 такива вентилатора дневно.

“Това откритие поставя Уелс в първите редици на борбата с вируса” казва лидерът на уелските националисти Адам Прайс, който се застъпва за масово производство на уреда. – Ние сме малка нация, но умеем да вършим нещата бързо. Особено пред лицето на най-голямата заплаха за нашето поколение.”

Маска яка-убиец

на вирусите,

е разработена отново в Уелс от научен екип с подкрепата на Университета в Бангор. Този “вирустатичен шлем” пази от предаване на вируси по въздушен път и чрез пръски от слюнка, като ги улавя и убива. 

Специалистите са работили 10 г. над антивирусния слой на маската, който осигурява 96% защита от зараза с COVID-19 и други микроби. Пришпорени от пандемията обаче, те са завършили продукта за няколко седмици.

Маската е подобна на шал яка мека, удобна и обхващаща добре долната част на лицето. Може да се носи с часове, а после да се пере. Фирмата производител планира да произвежда 1 млн. подобни маски на седмица и да отдели част от тях за националната здравна система.

“Те са различни от останалите, защото съдържат антивирусен протеин, който убива всеки вирус, който влезе в допир с материала, от който са направени. При това той е много лек и през него лесно се диша”, обяснява Ана Робъртс от научния екип.

Кука за отваряне

на врати

без участието на ръцете разработи британският изобретател Йън Грифитс. Идеята му хрумнала, когато съпругата му посетила местна болница и се наложило да пипа дръжките на вратите, след като направила дезинфекция на ръцете си. Още същата вечер Грифитс проектирал изкуствената ръка и вече лесно произвежда устройството на 3D принтер. 
“Хора, които разполагат с такъв принтер, могат да подпомогнат с устройството болниците и обществените сгради, за да не се разпространява вирусът, който бързо се предава чрез пипане на заразени повърхности”, обяснява той.

Университетът по науки и технологии в Хонконг разработи и вече снабдява клиниките със санитари

роботи, които

доставят храна

и лекарства

на изолираните пациенти, намалявайки до минимум контакта им с персонала и риска от зараза. Там е създаден и стерилизатор, който убива до 99,99% от вирусите. Служител зарежда робот, който разнася храни и лекарства.
Служител зарежда робот, който разнася храни и лекарства.

Някои от интензивните отделения в Израел вече са снабдени с

портативно

устройство за

бърз кръвен тест

– дело на учени от изследователския институт Sight Diagnostics в Тел Авив. На базата на изкуствен интелект този апарат за минути прави пълна кръвна картина на пациента, задължителна за всички болни с температура.

С него няма нужда пробите да се изпращат в лаборатории и резултатът да се чака с часове, дори с дни. Уредът е лесен за манипулация и няма нужда от специални умения, затова е идеален за пациенти с коронавирус.

Отчаяни от смъртта на хиляди безпомощни пред вируса италианци, инженери там правят

респиратори

от части за

шнорхели,

които се оказват животоспасяващи за критично болни пациенти. Кристиан Фракаси и Алесандро Ромайоли от фирмата Isinnova в Бреша вече успешно са изпробвали откритието си на пациенти в местна болница и лекари в най-закъсалите райони се обръщат към тях с поръчки.

Двамата са проектирали компонент, който свързва шнорхели на “Декатлон” с кислородни апарати и така получават маски, които липсват масово в болниците.

Пластмасовото приспособление те “печатат” на 3D принтер – по 100 броя на 24 часа. Респираторите са съществена част от животоподдържащите машини в интензивните отделения, които помагат на тежко болните да дишат.

“В момент на криза и дефицит има начини чрез метода “направи си сам” да помогнеш на хората”, казват те пред в. “Ню Йорк таймс”. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
18:36
Бети Уайт се пази от вируса с водка и пържени картофки
16:57
Какво трябва да знаем за цинка
14:57
Асоциация настоява за отваряне на публичните домове в Германия
13:56
Церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата в Ямбол
13:50
Сънищата и Луната – вторник – 26.05.20
12:26
"Мисията невъзможна 7", Никълъс Холт, Есай Моралес и оттеглянето му от филма
12:22
Бела Хадид, снимките ѝ по бански и някои критични коментари
12:08
Принц Хари, новият му живот с Меган Маркъл в САЩ и трудностите, с които се сблъсква
12:05
Колко често трябва да си мием косата
10:45
Приятелите на черния дроб: ряпа и патладжан
10:20
Медици призоваха за ековъзстановяване след коронакризата
09:12
Хороскоп за 26 май
25 май 2020 г.
18:30
В Индия е арестуван мъж, използвал две отровни змии да убие жена си
17:53
Жаба победи леопард
17:24
Драгалевският манастир – спокойствие и красота близо до София
17:16
Брайън Мей е претърпял инфаркт
16:04
Beautifulpeople.com и най-красивите нации според класация на сайта за запознанства
15:49
Принц Хари, Меган Маркъл, тайните им планове от преди сватбата и успяха ли да ги осъществят
15:11
Природата, защитените територии и колко от площта на планетата й трябва, за да се развива
13:57
Трус от 5,8 хвана премиера на Нова Зеландия в ефир (ВИДЕО)
12:53
73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година
11:53
Практикувайте „Лечебни звуци“
09:13
Създателят на Cirque du Soleil иска да го изкупи обратно
08:06
Хороскоп за 25 май
24 май 2020 г.
19:59
Одеялото и защо не можем да спим без него, дори и когато е горещо

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора