Още снимки:
test

Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините

03.04.2020 16.28

Евгени Петров – Гендо, vеvesti.bg

Ако има политическо състезание у нас по нищонеказване, изявлението на президента Румен Радев от днес, петък, със сигурност ще бъде сред номинираните.

Не зная как от тези безконечни брифинги на ген. Мутафчийски не му излязоха мазоли на езика, нито пък защо беше това представяне на доклада на медицинския съвет днес, но по-подробни, всекидневни и донякъде вече излишни публични изяви на всички, свързани с борбата против коронавируса, честно казано не помня. А аз помня доста и от много време.

Забележете – само днес и само до обяд имаше брифинг на НОЩ, после Борисов с медицинския съвет и в 12 часа – изявление на президента. А заседанието на парламента е от 14 часа и ще има още преки включвания.

Всеки ден има подробна справка за новозаразени, излекувани, починали /уви/, разбивка по болници и области, по възраст и пол и т.н., и т.н.

Вече знаем и по колко безработни се регистрират на ден с демографски разрез, кога е бил пикът, какви мерки се вземат, колко фирми от какви облекчения се ползват. Имаме изследвания на БСК, на Маркет линкс, на Галъп. Заливат ни мнения за ефекта от мерките както на работодатели, така и на синдикати, както на икономически анализатори, така и на обикновени граждани.

И изведнъж президентът заявява, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение. Ефектът в икономиката тепърва ще се отчита, медицинският ефект се докладва всеки ден. Може би брифингите, предавани директно, трябва да станат още повече – по 4 или 5 дневно?

От тези публични изяви в рамките на часове на премиера и президента, Радев определено губи и някой трябва да му го каже.

Чисто журналистически от брифинга на Борисов могат да се извадят поне 2-3 новини, докато при Радев можете само да си смучете пръстите.

На брифингите в МС има въпроси, в президентството – само изявления. По-скоро констатации на общоизвестни факти, изказани публично от държавния глава.

Искате примери? Ето ви само „парче“ от изявлението на Радев:

„Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни“. /Нима не се вземат така и кои данни не са достоверни и всеобхватни/?

„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза“./Обратното ли е за предпочитане – повече заболели и по-малка икономическа криза?!/

„Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа“./Нееднократно повтаряно с конкретни данни и всички го знаят, и така е в цяла Европа и в САЩ/.

„Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса“. /Е, то и богатството в далеч по-развити държави в Европа не е спасение от вируса, напротив…/

И така нататък и така нататък до края на изявлението.

Но виж – въпросът, който вчера се дискутираше най-много в обществото – за замразяване на депутатските заплати и за намаляването на субсидията – беше умело подминат. Може би защото в БСП гузно си мълчат по темата, докато ГЕРБ вече си дари по 1/3 от заплатата, предложиха заплатите да се замразят на нивото от края на миналата година и без субсидия до края на извънредното положение, а кабинетът ще заделя половината от възнагражденията си?

Като слушам изявленията на депутати от различни парламентарни групи – отново позициите на Радев и на БСП ще останат в изолация, както неведнъж вече се е случвало.

Не знам кой е внушил на президента, че основното му конституционно задължение е да раздава общи съвети със самочувствието на истина от последна инстанция. Но не ме напуска усещането, че Радев отчаяно се опитва да се впише в общия поток от информация за изяви на правителството и лично на Борисов, които му носят сериозни дивиденти, макар и ситуационни от гледна точка на социологията.

Държавата може да не се управлява като фирма, въпреки че е спорно и понякога се управлява точно така, но със сигурност не се управлява като армейско подразделение.

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на извънредно положение, целящ ограничаването на разпространението на коронавирусна инфекция и заболяването, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на здравеопазването са въведени редица ограничителни мерки в социалния и икономическия живот. Стриктното спазване на указанията на експертите и Националния кризисен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за близките си!

Спазвайте хигиенните предписания и помнете:
- избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
- избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения


Останете си у дома!

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:46
Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?
25 май 2020 г.
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора