Още снимки:
test

5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата

02.04.2020 10.04

Предполагали ли сте някога, че ще живеете във време на световна пандемия?

Новината, че COVID-19 се превръща в глобална заплаха, завари повечето от нас напълно неподготвени, но и се оказа плодородна почва, в която се нароиха множество откровени спекулации и конспиративни теории.

Търсенето на някакъв подмолен заговор си има своето човешко обяснение - искаме да посочим виновник за ужасното положение, в което се озовахме.

Доброволната социална изолация пък се оказа перфектният катализатор за подобно издирване кого да обвиним за разразилата се здравна криза. Появи се и "идеалната" мишена - новото поколение мобилни мрежи, която на места вече работи, на други минава сериозни тестове, а в държави като България още дори не е "проходила".

Нека не забравяме, че още с първите изпитания на 5G мрежата започнаха да изникват кошмарни твърдения какво причинява тя. Нито една подобна информация не беше доказана, напротив - негативните данни вече са опровергани от най-високо ниво специалисти.

Отречени са например митовете, че 5G е в състояние "да изпържи" човешкия мозък или да причини тумори - подобно изказване не почива на никакви научни основи. Въпреки това някои любители на конспирациите подкрепиха тезата си с "доказателства", че на места, на които новата мрежа вече преминава през тестове, може да се наблюдава масово измиране на птици и пчели. Стигна се до протести в редица европейски и американски градове, където изграждането на необходимата за 5G инфраструктура беше посрещнато, меко казано, враждебно.

България не изостана от тенденциите и вече съществува твърдо ядро от хора, които се обявяват против най-новото поколение мобилна мрежа и са готови на категоричен отпор срещу нея. Аргументи в защита на тази позиция се измислят на крак, а "доказателства" се вадят от съмнителни чуждестранни източници и сайтове за откровени фалшиви новини.

Проблемът с конспирациите е, че колкото повече се опитваш да ги обориш с обективни данни и хладнокръвна статистика, толкова повече удряш на камък и опонентът ти реагира емоционално, не рационално.

Обяснението, че 5G просто използва по-високи честоти в сравнение с настоящата 4G мрежа, обикновено се губи сред напълно недоказана информация - като тази със снимката на измрели от 5G птици в Хага, които се оказаха всъщност в Болоня и бяха умрели от хранително отравяне цяла година преди това.

Като че ли беше само въпрос на време умове, които само търсят конспирации, да намерят връзка и между 5G и пандемичното разпространение на коронавируса.

Така се появи теорията, че свръхзаразният вирус се вихри толкова свирепо не заради друго, а заради 5G мрежата, която, според любителите на конспирациите, помага той да се разпръсне по целия свят.

Обяснението на пръв поглед сякаш звучи логично - град Ухан в китайската провинция Хубей, както и Ломбардия в Северна Италия, са най-засегнати от COVID-19, но са и сред регионите, в които усилено се работи по пускането на 5G. И тъй като в България бяха проведени първи тестове и също вече говорим за бъдещето на 5G у нас, въпреки че не сме пристъпили към изграждането на мрежи от ново поколение, намират се хора, които да открият в това причината вирусът да не подмине страната ни.

От тази отправна точка тръгнаха редица други спекулации, коя от коя по-неверни и даже фантастични. Някои решиха, че сме неволни участници в кошмарен биологичен експеримент, който цели да види какви поражения ще нанесе новата мрежа. Не защото има доказателства за това, а просто защото е лесно да се поддадеш на такова мислене, когато си изправен пред непозната заплаха като COVID-19.

Това, че новият коронавирус тръгна от Китай, също се използва като аргумент, защото азиатската държава се опитва да въведе 5G по възможно най-бързия начин и усилено строи необходимата инфраструктура. А фактът, че медиците се справят бавно и трудно със заразата, само подклажда още и още теории на конспирацията.

Нека бъдем реалисти - ако вирусът беше тръгнал от САЩ, Русия, Великобритания, Япония или друга страна, отново щеше да има хора, които да съзрат някакъв злокобен план и да се опитат да го разпространят сред съзнанията на колкото се може повече уплашени граждани.

Реалността обаче се оказва различна и, за съжаление на конспираторите, доста по-банална.

Коронавируси има отдавна, ще ги има и в бъдеще. Нещо повече, най-вероятно в живота си сте карали поне веднъж коронавирус, но е огромен шансът да сте го нарекли настинка, хрема или обикновен грип. Така че в случая не става въпрос за изобретен в някоя лаборатория вирус и биологичен опит, който е излязъл извън контрол. Това си остава запазено поле за фантазиите на Холивуд.

Науката е категорична - много животни като прилепите и плъховете са идеален резервоар за коронавируси, тъй като при тяхната висока телесна температура вирусът се чувства прекрасно и комфортно. За съжаление, точно през 2019 г. един такъв коронавирус мутира и успява да прескочи от животно на човек. Останалото е история, както гласи популярното клише.

Истина е, че държави като Китай, Япония, САЩ и Великобритания упорито работят върху развитието на 5G мрежите си, но причината далеч не е някакъв безсърдечен експеримент. 5G мрежата намира приложението си в не една и две области, в които в момента има нужда от бърза и надеждна връзка.

Така например, с 5G онлайн диагностицирането, включително и на първите симптоми на COVID-19, става бързо и без никакъв рисков контакт между потенциално заразен пациент и неговия лекуващ лекар.

В Китай, който понесе един от най-тежките удари от коронавируса, вече успешно бяха използвани медицински роботи с изкуствен интелект. Те се оказаха незаменима "дясна ръка" на медицинския персонал в болниците на провинция Хубей и именно 5G свързаността ги направи толкова бързи и ефикасни.

А какво да кажем за България, където дори все още няма функционираща 5G мрежа?

За съжаление и у нас COVID-19 стана повод позатихналите конспирации да се възродят с пълна сила. Различни Facebook групи бяха залети от снимки на антени на мобилни оператори, придружени с мнението, че именно те "бавно, но сигурно ни убиват". Подобна пропаганда удря по най-болезненото място - в притесненията и страховете на и без това изплашените за здравето си хора.

И неусетно теорията, че има пряка връзка между разпространението на коронавируса и 5G мрежата, процъфтява и се множи доста успешно.

Важно е да се отбележи, че такава зависимост е категорично опровергана от най-авторитетния възможен източник - Световната здравна организация (СЗО). Същата теза доказват внимателните и подробни проучвания в реномирани издания като Nature и The Lancet, които от своя страна също изтъкват природния и напълно естествен произход на новия щам на коронавируса.

Това са обективните факти, доказани от най-уважаваните източници за медицинска информация, които не бива да бъдат засенчвани от недоказани твърдения, спекулации, сюжети като от холивудска продукция и емоционални тези, които не използват никакви научни доказателства.

Замислете се, че именно бързите мобилни технологии в момента ни помагат да останем свързани с любимите ни хора, независимо от разстоянието, което ни дели.

Без надеждния и скоростен интернет и пренос на данни социалната изолация би била един мъчителен период от време, в който ще изгубим най-ценното - контакта с най-скъпите за нас близки и приятели. И не само това - ще бъдем лишени от изворите на забавление, които мрежата предлага, и които успешно смекчават емоционалния стрес от изолацията.

Затова следващия път, в който посегнете към смартфона, таблета или лаптопа си, за да поговорите с някой, който е на километри разстояние от вас, или за да си подарите малко добро настроение в тази необичайна ситуация, не си мислете за безпочвените конспирации, с които заинтересовани лица злоупотребяват. Спестете си тези излишни и безпочвени страхове.

Вместо това се свържете с близките си, дори и да е само за да им пожелаете да са здрави. И си спомнете, че с 5G това би било още по-бързо, лесно и достъпно.

*Автор: Мануела Геренова, news.bgПрипомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на извънредно положение, целящ ограничаването на разпространението на коронавирусна инфекция и заболяването, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на здравеопазването са въведени редица ограничителни мерки в социалния и икономическия живот. Стриктното спазване на указанията на експертите и Националния кризисен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за близките си!

Спазвайте хигиенните предписания и помнете:
- избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
- избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения


Останете си у дома!

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:46
Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?
25 май 2020 г.
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора