Още снимки:
test

Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа

31.03.2020 15.34

Гражданите на Европа и Северна Америка положиха усилия да се запасят с хирургически маски, за да се защитят от коронавирусна инфекция, тъй като броят на заразените в света през последния месец рязко се увеличи.

Служители на службите по здравеопазване побързаха да се намесят и започнаха да разубеждават хората да го правят, опасявайки се, че ограничените запаси от такива маски просто може да не стигнат за нуждите на медицинския персонал.

„Сериозно, хора, СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ!“ – гласи туит, публикуван на 29 февруари от главният хирург на САЩ Джеръм Адамс.

Световната здравна организация и центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ неведнъж са съобщавали, че маските трябва да се носят само от хора с COVID-19 и онези, които се грижат за тях.

Някои експерти, обаче, между които и директорът на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията на Китай, смятат, че това е грешка.

Службите по здравеопазване в някои части на Азия призоваха всички граждани да носят маски на обществени места, за да се предотврати разпространението на коронавируса, независимо дали имат симптоми или не.

Миналата седмица Чехия предприе безпрецедентни мерки, като направи задължително носенето на обществени места на приспособления, закриващи носа и устата. Това принуди много хора да си направят маски от подръчни материали.

Дори експертите, които се обявяват за всеобщото носене на маски, признават, че това едва ли ще окаже сериозно влияние върху скоростта на разпространението на болестта. Много се страхуват да пропагандират носенето на маски, тъй като те просто може да не достигнат за нуждите на медицинските учреждения.

Предвид разпространението на пандемията, някои здравни експерти смятат, че правителствата, уговарящи хората да не носят маски, трябва да променят позицията си.

„Това е действаща мярка, която позволява да бъдат защитени здравите хора“, твърди К.К. Ченг – експерт в областта на общественото здравеопазване в университета в Бирмингам.

„Маската не е необходима само, за да защити вас, а и за да защити околните от секрет от вашите дихателни пътища“, смята той.

Само използването на маски, според Ченг и други експерти, не е достатъчно. Хората трябва задължително да спазват дистанция помежду си и да не излизат от домовете си без необходимост, за да се предотврати разпространението на новия вид коронавирус.

Когато хората излизат навън и общуват помежду си, във въздуха попадат части от слюнка.

„Не искам да ви плаша, но когато хората говорят, дишат или пеят не е нужно да кихат или кашлят, тези капки попадат във въздуха“, обяснява Ченг.

Въпреки информацията, че тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) може да съществува като малка частица във въздуха, предаването му по въздушен път е слабо вероятно, смята Арнолд Монто – епидемиолог от университета в Мичиган. Той се разпространява най-често в по-големи капки течност. „Ние знаем, че носенето на стандартна хирургическа маска ще окаже слабо въздействие в случай на подобен начин на предаване на вируса. Ако съчетаете носенето на маска с други методи на защита, тогава те биха имали забележим ефект“, смята той.

Рандомизирани контролирани изпитвания върху други вируси, не доказват, че носенето на маски на обществени места спомага за борбата с разпространението на инфекции, въпреки че тези опити се характеризират с малки проби, и много от участниците в тях изобщо не са носили маски, както им е било казано.

Въпреки призивите на служители от различни организации и служби по здравеопазване, е напълно възможно маската да помогне и да защити здрав човек от заразяване, смята Бенджамин Коулинг – епидемиолог от университета в Хонконг. Изследванията показват, че обикновените хирургически маски и респираторите N95 с по-високо ниво на защита наистина помагат да бъдат защитени медицинските работници от различни респираторни инфекции. Водят се спорове за това, кой от двата вида маски е по-ефективен при едни или други респираторни инфекции.

„Не е особено логично да се твърди, че хирургическите маски помагат на медицинските работници, но в същото време са напълно безполезни за обикновените хора“, казва Коулинг.

Според него, носенето на маски дава значително по-добри резултати в борбата срещу разпространението на зараза в болниците, а не ако се носят на обществени места. Главната причина за това е, че медицинските работници учат как правилно да се постави маската. Освен това те предприемат и други важни мерки за защита като старателното измиване на ръцете.

„Смятам, че маските ще помогнат на хората да намалят риска от заразяване на обществени места, ако бъдат научени как да ги носят правилно“, каза той.

Според някои експерти, най-голямата полза от масовото носене на маски ще бъде не от това, че здрави хора ще прикриват устата и носа си, а защото те ще покриват устата на вече болни хора.

Тези, които чувстват отпадналост, изобщо не трябва да излизат от къщи. Както показват проучванията, обаче, много заразени с коронавирусна инфекция може да нямат никакви симптоми, но независимо от това те са преносители на заболяването.

При проследяване на контактите на вече заразени хора е установено, че при почти половината от случаите предаване на SARS-CoV-2 е станало преди проявата на първите симптоми. При други хора пък болестта е протекла без никакви симптоми.

„Ако знаех, че нечие заболяване протича безсимптомно или симптомите на Covid-19 все още не са се проявили, веднага бих ги накарал да си сложат маски “, каза Монто. За съжаление, не знаем, кои са тези хора.

Основната причина властите да агитират хората да не носят маски са ограничените запаси от същите, обяснява Илайн Шуо Фенг – епидемиолог от Оксфордския университет. Екипът ? публикува в списание „The Lancet“ статия, в която се сравняват препоръките на службите по здравеопазване в различните държави относно носенето на маски.

Марк Льоб – микробиолог и инфекционист в университета Макмастър смята, че не е разумна политика в областта на общественото здраве хората да бъдат призовавани да купуват медицински маски и респиратори N95 и да ги носят навън.

Недостигът на маски накара много хора в различни държави да си шият сами маски от плат. Според експерти от центровете по контрол и профилактика на заболяванията, това може да бъде последната надежда за медицинските работници, които нямат други средства за защита.

Засега липсват сравнителни изследвания относно ефективността на маските от плат и хирургическите маски, както и за това кои видове плат са най-подходящи за изработването на маски.

Ченг очаква маските да придобият по-голямо значение в САЩ и Европа след преминаването на пандемията от COVID-19 и бъде отслабен режимът на самоизолация.

„Представете си, че слизате рано сутринта в работен ден в метрото в Ню Йорк. Ако всички хора там са с маски, това ще намали мащабите на заболяването“, смята той. /БГНЕСКели Сервик, „Сайънс“.Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на извънредно положение, целящ ограничаването на разпространението на коронавирусна инфекция и заболяването, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на здравеопазването са въведени редица ограничителни мерки в социалния и икономическия живот. Стриктното спазване на указанията на експертите и Националния кризисен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за близките си!

Спазвайте хигиенните предписания и помнете:
- избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
- избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения


Останете си у дома!

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:46
Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?
25 май 2020 г.
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора