Още снимки:
test

Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.

31.03.2020 10.55

Спомням си как видях новината за убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди. Падането на Берлинската стена и атентатите от 11 септември 2001 г. са запечатани в паметта ми. Нищо обаче не може да се сравни с настоящата пандемия от коронавирус по отношение на ефекта върху ежедневието на хората, пише кореспондентът на BBC Рори Kелан-Джоунс.

Докато обаче прекарвам дните си в онлайн видеоразговори с колеги, във FaceTime със сина ми и внучката ми, които са в апартамент на другия край на Лондон, и обновявам профилите си в различните социални медии, се сещам за едно нещо: ами ако това се беше случило през 2005 г., точно преди да започне ерата на смартфоните?

Много от дигиталните инструменти, които използваме, за да поддържаме връзка, да си набавяме храна и за да запазим разума си или не съществуваха тогава или пък бяха налични за малцина.

Facebook тогава бе на една година, но все още беше само колежански феномен като достигна до британските университети едва през есента на онази година.

Instagram и WhatsApp въобще не съществуваха. Приказките за "социални медии" пък щяха да предизвикват озадачени погледи, въпреки че много хора преоткриваха старите си приятели чрез Friends Reunited, която бе купена от ITV през 2005 г.

YouTube бе родена през същата година, Twitter се появи на следващата година, а Apple пусна своя iPhone чак през 2007 г.

Смартфоните днес са нашия основен вход към интернет, дори и когато всички сме си вкъщи.

Преди 15 години около 8 милиона домакинства във Великобритания имаха широколентов интернет. Техните настолни компютри достъпваха интернет със скорости ди 10 мегабита в секунда, което означава че свалянето на албум отнемаше минута и половина. Други 7 милиона домакинства все още ползваха dial-up връзка.

Това означава, че всички видове, услуги, които в момента са от съществена важност, тогава едва прохождаха.

Skype бе създадена от естонски предприемачи през 2003 г., но все още представляваше само услуга за интернет телефония и конферентни разговори. От компанията добавиха видео през 2006 г.

Ако искахте да проведете видео разговор с някого, трябваше да разполагате със скъпо оборудване. Сега използваме FaceTime и WhatsApp за да виждаме и разговаряме с близки и познати.

Откриваме също така услуги като Zoom и Bluejeans. На определен етап през миналата седмица Zoom, която досега се ползваше само от бизнес клиенти, бе на второ място в App Store след TikTok.

Днес 96% от британските домакинства имат широколентов интернет със средна скорост на даунлоуд от 54 мегабита в секунда. Това дава възможност на милиони хора, които иначе работят в офис, сега да работят от вкъщи.

Блокадата нанася огромни поражения на икономиката, но според Келан-Джоунс положението можеше да е много по-лошо.

Що се отнася до онлайн пазаруването, услуги като Ocado и Tesco.com тогава вече бяха на пазара от няколко години, но съставляваха едва 3% от продажбите на дребно.

В последните дни те съставляват около 20% от продажбите и гражданите се убеждават колко важни са микробусите за доставка и шофьорите за днешния начин на живот.

Преди 15 години, преди облачните технологии да улеснят разрастването на който и да е бизнес, онлайн търговците щяха да имат още по-големи проблеми със задоволяването на скачащото търсене, отколкото имат в последно време.

След като милиони деца останаха по домовете, платформите за онлайн обучение също усещат натиска.

През 2005 г. обаче, макар че се говореше за технологичното обучение, по-голяма част от фокуса бе насочен към подобряването на IT системите в училищата, а не към дистанционното обучение във време, когато много деца нямаха компютър или широколентов интернет вкъщи.

Сега се притесняваме, че здравеопазването няма достъп до технологиите, от които има нужда. Представете си обаче да ви се налага да поръчате лекарство с рецепта или да проверите симптомите за коронавирус дистанционно през 2005 г.

Що се отнася развлеченията, плоските телевизори бяха нови, а високата разделителна способност се развиваше, но телевизорите не бяха свързани с интернет. Това означаваше никакви стрийминг услуги и никаква възможност децата да се включват в онлайн курсовете за физически упражнения.

Вероятно тогава са могли да изровят видео с упражнения на Джейн Фонда и да го пуснат във VCR плейъра.

Кварталните приложения като Nextdoor например се оказаха много ценни в последната седмица, помагайки на различни общности да се организира в помощ на най-уязвимите хора. На много места любезни съседи разпространяват брошури из кварталите, в които предлагат своята помощ, така че общностният дух не трябва непременно да разчита на най-новите технологии.

В последните години има много притеснения за това какво причиняват смартфоните и социалните медии на нашия начин на живот. Това, което ни се казва е, че онлайн приятелите не са истински приятели, че няма заместител на общуването лице в лице и че взирането в екраните по цял ден е вредно за нашето здраве.

Ние обаче можем да излезем от тази криза с нова оценка за тези технологични инструменти, които могат да бъдат изключително полезни и дори животоспасяващи, ако се използват разумно, твърди Келан-Джоунс. /profit.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:46
Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?
25 май 2020 г.
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора