Още снимки:
test

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

25.03.2020 18.51

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс се изказа против предложенията, обсъждани през последните два дни от лидери като Доналд Тръмп, за възобновяване на световната икономика въпреки огнищата на Covid-19. Милиардерът определи този подход като крайно безотговорен, пише Vox.

Гейтс не спомена президента на САЩ по име, но Тръмп по-рано беше заявил, че може да реши да облекчи част от "социалното дистанциране" на страната, така че спадащата икономика на страната да направи бърз скок.

Гейтс, който е водещ филантроп, беше сред най-активните технологични лидери в използването на ресурсите си, за да се опита да овладее вируса.

По думите на Гейтс средно място няма и е много трудно просто да се каже на хората да продължават да ходят по ресторанти и да си купуват нови къщи, "игнорирайки купчината тела в ъгъла". Според него идеите за засилване на пазара се свеждат до тези на политик, който възприема растежа на БВП за всичко.

Думите на Гейтс са в пряк отговор на Тръмп, който предположи, че подобна средна ситуация може да бъде възможна. Той предложи здравите хора да се завърнат на работа, подкрепяйки по-уязвимите работници. Президентът дори заяви, че вярва, че "лекът" може да бъде по-лош от самия проблем. Междувременно здравните експерти са на мнение, че е необходимо драстично и широко социално дистанциране, за да се предотврати разпространението на пандемията.

На въпрос какво би направил, ако е президент, Гейтс се върна към притесненията си относно възобновяването на икономиката. Той обясни, че икономическият ефект безусловно е драматичен и че никога не е виждал нещо подобно.

"Но връщането на икономиката... това е повече обратимо нещо, отколкото връщане на хората към живот. Така че ние ще вземем болката в икономическото измерение - огромна болка - за да минимизираме болката в измерението на болестите и смъртта", посочи още милиардерът.
Преди седмица money.bg разказа на читателите си многократните предупреждения, които Бил Гейтс отправи по адрес на ужасяващите ефекти на вирусите. През 2015 година той дори предрече избухването на пандамия, подобна на COVID-19, и посочи, че светът не е подготвен за подобна ситуация.

В речта си по време на TED Talk от 2015 година Гейтс каза, че когато той е бил подрастващ, най-големият страх сред обществата е била евентуална ядрена война. Днес ситуацията е по-различна - такъв страх се създава именно от модерните вируси. "Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, вероятно ще става въпрос за силно заразен вирус, а не за война."

Преди седмици Гейтс посочи, и че коронавирусът може да се окаже "патогенът на века, за който сме се притеснявали". Затова трябва да бъдем готови и за най-лошите ситуации.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда основават фондацията "Bill and Melinda Gates Foundation" през 2000 година, за да помогнат за подобряването на здравето в световен мащаб, както и за борба с крайната бедност. Фондацията обяви на 5 февруари, че ще дари 100 милиона долара, за да помогне за намирането на лечение и за разширяване на тестовете на коронавируса, особено за по-бедните страни.

Този месец Гейтс подаде оставка от управителния съвет на Microsoft, който създаде. Сега на практика той е филантроп на пълен работен ден - и може би и най-известният такъв също. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
17:32
Наполовина по-малко пътници са преминали през летище София през март
17:06
Епидемията забави темп в Европа. Пазарите се активизираха
16:42
Брюксел готви нови тарифи върху американски внос заради удължените мита върху стоманата
16:02
Румънски стартъп, който продава смартфони, цели да стане основен играч в Източна Европа
15:52
Facebook опитала да купи програма, с която да следи потребителите си
15:50
Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост
13:33
"Обединени земеделци" искат поне 50% българска продукция в магазините
13:15
БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху плащанията на заемите
10:57
Четири пъти спад на продажбата на билети за влаковете
09:48
Да има компенсация на предварително платения данък искат таксиметрови шофьори
09:45
От КРИБ очакват, че мярката 60/40 ще заработи
09:40
Пореден срив на цените на петрола
09:12
Хърсев: Не съветвам да се обменят спестявания в други валути
05 април 2020 г.
17:52
Банкер: Отсрочването ще важи за всички видове кредити
15:32
Пазарът на агнешко месо в ЕС се срива малко преди Великден
14:55
В Провадия приеха мерки за облекчаване на малкия и среден бизнес
14:36
Богати граждани наеха всички къщи за селски туризъм за месец напред
14:30
Очаква се сериозен ръст на пазара на селски къщи и градини след COVID 19
13:46
Деница Сачева: Призовавам фермерите да обявяват нуждата от работници в бюрата по труда
13:27
Още 10 дни приемат документи за минимандри и доилна техника
12:18
Франция ще даде всички средства, за да избегне потъване на икономиката
12:06
Фандъкова: Взехме мерки за бизнеса и за бюджета на общината
11:53
Имотният пазар в България се настройва към дигитализация
11:41
Софтуер и ИТ услуги с най-нисък риск за разплащания
11:03
Обединение „Бъдеще за туризма“ предлага 6 спешни мерки за спасяване на туристическия бранш

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора