Още снимки:
test

Президентското вето мина в парламента

23.03.2020 16.56

Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за извънредното положение - за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти мина в парламента. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха "за" тях, а 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха извънредно днес, след като вчера Радев обяви, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат само в извънредното положение заради начина, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово. А в текстовете за ограничаване на спекулата няма легална дефиниция за това какво са "необосновано ниско цени" и как се разграничават те от времето, в което няма извънредно положение. По-рано депутатите подкрепиха единодушно ветото на извънредно заседание на правната комисия, а преди малко го гласуваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе приет окончателно миналата седмица в петък, няма да важат.

Заседанието в пленарната зала продължи малко над два часа, а на няколко пъти депутатите се разпалиха в спорове. Чуха се обвинения в опити да се политизира извънредното положение, а народните предтавители Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП получиха забележка и наказание от председателката на НС Цвета Караянчева за острия си език.

"Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безотговорно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви интереси." За тези си думи Гърневски получи наказанието си.

Стигна се дори до рецитиране на политически стихове от страна на Александър Симов от БСП, а след това се изпадна в поредица от лични обяснения.

"Ние не излязохме в грипна ваканция, за да покажем единство пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не успяваме да покажем това днес", каза Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и призова за разумен тон и смирение.

"Миналата седмица на петък 13-и се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да постигнем нещо заедно в името на българските граждани. Много ми се иска днес като излезем всеки да помисли отстрани какъв сигнал подава парламентът към обществото. Искам да ви кажа, че съвсем не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни отколкото са били някога. А ние какво постигаме с тези караници? Днес може само да ме е срам. Сега е най-важното да запазим здравето на българските граждани", каза от трибуната депутатът от управляващите Александър Ненков.

От ВМРО пък поискаха от партия „Воля“ да присъстват на заседанието. „Цяла парламентарна група да не е ангажирана с проблемите на България, не е допустимо. Нямам против пак да присъстват по дъждобрани“, каза депутатът Юлиан Ангелов.

Работата на депутатите по спорните текстове започна още от днес сутринта в 9 часа, когато заседава правната комисия към НС. Изненадващо бързо и с консенсус премина заседанието. За 20 минути народните представители се съгласиха с ветото на президента и обещаха да внесат по-разумни текстове, които да заменят спорните. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:59
Ангелкова призова при нереализирана почивка да избираме ваучери до 24 месеца
17:41
Михаил Миков: В Конституцията никъде не е казано гласуването да е присъствено
16:07
Правителството предлага - извънредното положение до 13 май
14:27
Планират летни дати за матурите
13:33
Менда Стоянова: Ще се наложи извънредното положение да бъде удължено
12:47
Правителството прие нов кодекс за поведение на чиновниците
11:58
Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова дари 120 предпазни шлема на МБАЛ - Хасково
31 март 2020 г.
19:57
Предлагат такса "Смет" в София да се плаща до 30 юни
19:12
Радев: Война не се печели само с ограничения, глоби и насаждане на страх
18:54
Депутатите се събират извънредно в четвъртък
18:04
Банов и творците не се разбраха
15:18
Ева Майдел: Кой е с нас в тази криза
14:11
Заплати за учителите ще има въпреки кризата, уверява Вълчев
12:36
Няма криза с боклука на София, уверява екоминистърът
12:25
Купуваме тестове за COVID-19 от Корея
08:14
Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева
30 март 2020 г.
17:38
Европейските министри на културата се срещат на 8 април за доходите на артистите
15:21
Херо Мустафа: Мерките в България срещу коронавируса са ефективни
15:06
По мярка 60/40 може да се кандидатства месец за месец
11:30
Емил Димитров се яви в прокуратурата
11:22
Андрей Слабаков под карантина: Мерките на ЕС закъсняха
11:14
Борисов на турската граница: Тази артерия на ЕС трябва да работи
10:23
Борисов за нарушителите на мерките: Не си играем на жмичка, за да надхитрявате властта
09:32
Захариева: Над 700 българи искат да се приберат у нас от чужбина
29 март 2020 г.
19:59
Владислав Горанов готви актуализация на бюджета

Най-четени от Политика

Избор на редактора