Още снимки:
test

Проф. д-р Байкова: При преяждане или напиване – имунната система „се изключва“ за два дни

23.03.2020 11.40

Сега храната трябва да е много по-умерена по количество и в същото време по-енергийна, предупреждава диетологът
Проф. Байкова, каква храна препоръчвате да ядем, докато спазваме карантина заради коронавируса, как да компенсираме липсата на движение и чист въздух?

Добър въпрос, адекватен на ситуацията. Ние сме и в период на пост. Някои от нас предприеха Великия Великденски пост, за да спазят християнския обичай. Тогава моделът на хранене е малко по-различен от този, който е при смесения режим на хранене, обичайния. Когато сме в условия на home office, вършейки си активностите в домашна обстановка, е ясно, че движенията са ни много по-дефицитни. При обичаен стил на живот имаме движение до работата, връщане, пазаруване, разходка в парка, туризъм, посещения в спортни зали. Сега това е ограничено и невъзможно да се извършва. Затова храната трябва да е много по-умерена по количество и по-енергийна като стойност на калориите. Би трябвало в единица калории да включим оптимален брой хранителни вещества. За да сме здрави, ежедневно трябва да приемаме над 60 хранителни вещества. В сегашната ситуация често изпадаме в излишъци на енергийни компоненти в храната, а няма как да ги изразходим като движения. Всички ние можем да увеличим енергоразхода с една 15-минутна двигателна активност в дома ни. Да си спомним сутрешната гимнастика пред училище. С едни 12-15 минути можем да изгорим излишните мастни капчици от клетките си и да поддържаме добра форма. Хубаво е да правим дихателни упражнения – така наречената аеробна двигателна активност, която би ни допринесла за повишаване на енергоразхода. В противен случай умствената работа по енергоразход е равна на енергоразхода по време на сън, което е малко разочароващо. Трябва да осигурим само енергията, която изразходва организмът за функцията на вътрешните ни органи – така наречената основна обмяна или Basal metabolic rate. Тя вече е с минимално количество около 1500 калории на ден за жените със среден ръст в една трудоспособна възраст. При мъжете е около 1700 калории. Ако ги повишим, тогава трябва да се пораздвижим.Какви храни помагат за поддържане на добър имунитет?

При смесен двигателен режим трябва да осигурим все пак енергиен източник. Добре е да се примат въглехидрати на закуска. Една, две пълнозърнести филийки хляб или някакви зърнени смеси– овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, малко слънчогледови семена или ядки с кисело мляко, с плод - една ябълка.

В 10 и 16 часа трябва да приемем допълнително плодове или зеленчуци – може и смутита от някакви зеленолистни, оранжеви зеленчуци. Може и тиква – варена или печена.

Обядът три пъти седмично е добре да бъде месна порция. Да е натурално, а не промишлено произведено, не някакъв смесен продукт, защото те са по-мазни, по-високо калорични. Два пъти седмично е хубаво, ако можем да си набавим риба. Трябва да имаме и два постни дни. За тези, които не постят, ние специалистите по медицинска диететика съветваме да са понеделник и петък. Християнската религия казва това да са сряда и петък. За тези дни са предназначени блюдата с варива – боб, леща, постен гювеч с картофи или ориз с домати, така нар. славянски гювеч. Тогава може да се добави яйце, съответно малко млечен продукт – сирене, извара или кисело мляко.

Вечерите при всички положения трябва да са по-леки. Защо? Защото правилото е – изяж сутринта всичката храна, на обяд половината дай на приятелите, вечерята дай на врага. Преведено на езика на медицинската диететика това означава, че нощем човешкият организъм е в най-висока активност на производствени процеси, в това число производство на мазнини и всички енергийни храни, които след вечеря няма да можем да изгорим с движение, се трансформират в енергийни запаси под форма на мазнини. Ето защо вечерята препоръчваме да не бъде съставена от въглехидрати, да няма картофи, ориз, боб, леща, а да бъде зеленчуци с добавка на кисело мляко или извара, или 50 грама сирене. Ето една пълноценна програма за добро тегло или поне поддържане на добрата форма.

Адекватни ли са диетите в момента и сега, когато сме в ситуация на пандемия, хубаво ли е да се пости?

Силни ограничения не са подходящи – за да поддържаме добра имунна защита и заради променливите температури на околната среда, чиято амплитуда от ден на ден понякога е повече от 10 градуса. Ето сега от неделя температурата се променят - понижават се с 10-20 градуса.Това означава, че организмът трябва да се адаптира. Тази адаптация не може да се извърши така лесно и често се явява стрес за организма. Стресов фактор е и психологическата ни нагласа, тревожността, която изпитват всички хора. Това се отразява и на имунната защита.

Все пак постещите хора трябва да знаят, че зърнената закуска сутрин остава, но тя се комбинира с много повече плодове и за да има ситост с 30 грама ядки или семена. Защо толкова малко? Защото те са с калорична стойност най-висока от всички други видове храни. С над 650 калории на 100 грама са всички ядкови плодове – орехи, бадеми, кашу, лешници, с над 600 калории са семената – слънчогледово, тиквено. Ето защо се консумират около 30 грама при ядена. Ако сме постещи, може и по 50-100 грама, но не повече, защото са висококалорийни, а ние имаме нужда от общо 1500 калории на ден енергиен прием.

На обяд постещите хора трябва да комбинират добре бобова и зърнена храна, за да имат добър аминокиселинен състав, близък до този на месото, за да поддържат имунна устойчивост. Имунните клетки на човека, белите кръвни телца са белтъчни структури. А няма нито млечен продукт, нито месо, нито риба, нито яйца. Значи трябва – боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо. Изобщо да си харесаме комбинации, които са се ползвали и в древността. Ние българите сме яли често леща и хляб, боб и хляб и не сме имали някакви кой знае какви проблеми в трудните исторически години.

Вечерята трябва да бъде по-обемна, но от гледна точка на зеленчуци и като добавка – една филийка хляб за ситост или малко семена или ядки, защото те са мазни, но пък са засищащи. Препоръчват се по-леките - сусамово семе, ленено семе и т.н. Трябва да обърнем внимание на адаптогените и имунните защитници на организма, които са антиоксидантите. Затова се препоръчват лук, чесън, богати на антиоксидантната субстанция – алицин, която има антибиотични свойства. Второто нещо е прополис. Полезни са всички пчелни продукти. Постещите могат да хапват (Християнската религия през последните години повелява и позволява) и мекотели за по-добър белтък, за витамини, като например витамин B 12.

Не трябва да забравяме билковите отвари. Трябва да се приемат много билкови растения, в това число чайове от ехинацея, джинджифил, всички наши билки, в това число черен бъз, лайка, липа, мащерка. Те имат богато присъствие на антиоксиданти и винаги ни предпазват!Кои храни компенсират липсата на слънчевата светлина сега, когато сме затворени по домовете си?

Тук важен е витамин D. За съжаление, той е мастноразтворим. Има го в жълтъка на яйцето, сирената, млечните продукти и рибата, хайвера. Ако не ги приемаме достатъчно по някакви причини, ни трябва просто една хранителна добавка, суплемент. Хубаво е в слънчевите дни по 15 минути да правим слънчеви бани без защитен крем на отворен прозорец.

При пазаруване на храни в магазина как да спестим паническото зареждане с вредни продукти и какво е добре да запишем в пазарския списък?

Зелено, оранжево, червено – това са антиоксидантните източници от растителния свят. Тук спадат зеленолистните зеленчуци, в това число билковите подправки – магданоз, копър, джоджен, също така зеле, броколи, спанак, коприва, лапад, оранжеви моркови, тиква. Освен това – червени домати, червена капия, лютеница и мораво цвекло, морави боровинки, арония. Това е формулата – цветовете на светофара + мораво. Това е оптимален вариант – максимум антиоксидантни и имунозащитни източници. Добавяме всички различни плодове, билкови растения, пчелни продукти, които са богати на желязо, което е дефицит. Кои са източниците на хранителното желязо – месо, риба и жълтък. Ако постим, трябва да си набавяме точно желязо и витамин B12. Това става чрез пчелните продукти или като суплементи.Що се отнася до алкохола, в какви количества се препоръчва, българите масово си мислят, че ракията е панацея, така ли е?

50 мл за жените, 100 мл за мъжете. Защо? Изследователите на БАН предизвикаха усмивки в интернет, защото не интерпретират данните, ами ги оставят така във въздуха. Да, това са количества, които те установиха, че имат благоприятен ефект за здравето. Но това е повторение на много други медицински изследвания, т.е. доказателствата са факт. Защо тези малки количества? Защото има елагова киселина. Тя е с мощно антиоксидантно действие, идващо от гроздето. На второ място е съдържанието на алкохол. Всички вирусни клетки са липопротеинови структури. Самият алкохол има липолитично действие в тези количества, които споменахме, разгражда мазнините и помага за справяне с вирусната клетка. В никакъв случай обаче, не се препоръчва опиянение, защото то изключва имунната защита за две денонощия. Това важи и за преяждането. Организмът се насочва към справяне с тези огромни количества и свръхкомбинации на хранителни вещества или етанол. Той трябва да се справи. И вместо ензимните системи да отидат за имунна защита, те ще отидат за храносмилане и справяне с този стрес на организма. Все пак да не забравяме, че етанолът е антисептик. Той може да се използва както върху повърхностите, така и за гаргара и през устата, но в умерени количества.

Препоръчват се една чаша вино за жените и две за мъжете, една малка бира светло пиво за жените и една голяма за мъжете, 50 мл ракия за жените и 100 мл за мъжете.

Освен това етанолът е водноразтворима субстанция. Никога не трябва да се приема на гладно, винаги с вода или домашно приготвена цитронада с лимон и мед. Той е и мастноразтворима субстанция. Ето защо може да се приема и с млечен продукт по време на хранене. /tribune.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
18:55
Тарантино: Брад Пит е срамежлив
18:15
Нетипични симптоми на COVID-19
17:11
Швеция, коронавирусът и и мерките на страната за справяне с COVID-19
16:19
112-годишен британец признат за най-възрастния мъж на планетата
13:28
Бившите охранители на Бранджелина и Мадона ще пазят Хари и Меган
13:05
Project Hail Mary, Райън Гослинг и новият космически проект на актьора
12:13
Сънищата и Луната – сряда – 01.04.20
11:30
Ирина Шейк излиза с известен холивудски разбивач на сърца
11:23
Чешки пивовари призовават: Спасете бирата
11:00
Шакира, посланието ? за задържането на децата вкъщи и защо нападнаха певицата
10:23
Бела Хадид, карантината и колко секси е моделът, докато събира тен
10:08
Песента на славея може да замлъкне заради климатичните промени
09:57
Принц Хари, Меган Маркъл и предложението, което получиха от "Семейство Симпсън"
09:13
Как да дезинфекцираме правилно смартфона си
08:32
Хороскоп за 1 април
31 март 2020 г.
19:29
Пазите се от вируси – изварявайте парите си
16:45
Андрешко не иска да носи маска...
16:12
Откъде идва пясъкът на плажовете
15:20
Пласидо Доминго вече е у дома и се чувства добре
14:20
Disney, Боб Айгър и намалението на заплатите в компанията
13:11
Принц Уилям иска отново да е пилот на въздушна линейка
13:05
Том Ханкс: Вече сме у дома и няма да излизаме заедно с цяла Америка
12:54
Катрин Зита-Джоунс, самоизолацията и как актрисата имитира Шакира
12:52
Депресията, диетата DASH и как ни помага да се борим с депресивните състояния
12:09
Чаят и кафето вредни при болест

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора