Още снимки:
test

Тамплиери, коронавирус и прокурори не могат да помръднат БПЦ

20.03.2020 12.09

Светослав Пинтев

Коронавирусът промени напълно планетата ни само за няколко седмици, обърна я с хастара нагоре, както вероятно вече сте забелязали.
Превърна я в едно

настръхнало от ужас кълбо

…В извънредно положение, разбира се.
Само едно сакрално нещо не се помръдна на Земята, стои като скала срещу заразата, приемайки я с благост и вяра. Това е Българската православна църква, която твърдо е решила да не променя нищо, напук на коронавируса, на папата римски, който е като затворник във Ватикана, на Гръцката православна църква, на Вселенския патриарх, на затварянето на храмовете от мюсюлмани, будисти, индуисти, сигкхи, даоисти, мормони, шушони, каквито се сетиш, та чак до Църквата на голямото спагетно чудовище и тази, която смята за бог не друг, а Диего Армандо Марадона.

Всяка вяра вече се проповядва онлайн

Това обаче са лигавщини за нашите йерарси.
Руската църква също като нашата се държи бодро, даже са извадили мощите на някакъв светец, да съберат вярващите. Може би, защото в най-добрите традиции на учреждението известно като ЧК, НКВД, КГБ и ФСБ, което Сталин натоварва навремето с възстановяването на практически унищожената Руска православна църква, преразходът на хора никога не е бил проблем, напротив, той е бил важно условие, за да върви работата ударно. Традиция, която естествено преминава и в по-малкия брат - българската ДС, която има някаква

мистична връзка с Църквата ни

Не знам точно каква.
Сам Вселенският патриарх поиска в сряда от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март ".
БПЦ, вярвам, ще отстоява тезата си: "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".
Неочаквано пловдивският митрополит Николай прояви здрав разум и освободи християните от епархията си от задължението да присъстват на богослуженията, единствен от владиките.
В обръщение, публикувано на сайта на пловдивската епархия, Николай призова най-възрастните миряни да не ходят на църква, а дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.
"Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме", пише Николай. Той добавя, че никой, който желае да иде в църквата, няма да бъде върнат.
Но това не спира усещането ми, че Средновековието се завръща по някакъв своеобразен начин. Може би ми хрумват подобни идиотщини, защото Извънредното положение в България беше обявено на петък, 13-ти, комбинация, която се смята за фатална. Има даже научен термин за ужаса пред този ден –

Параскевидекатриафобия

Злокобната дата е с дълга история.
Писал съм поне 20 пъти, че всичко тръгва от онзи петък, 13 октомври 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV, наричан Хубави, и папа Климент V е окован Жак дьо Моле, Велик магистър на всемогъщия до този момент Орден на тамплиерите, както и почти всички рицари от братството във Франция. Подложени на брутални изтезания, те разбира се, направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия, връзки със змията Кунадилини, която почитали, като се целували на странни места, и какво ли още не. Великият магистър и последователите му били изгорени на клада на остров в Сена, другите екзекутирани по-късно.

Но тамплиерите пак са тук

Вярно, по описания вече метод на Бащата на народите, те са бивши офицери от службите, но това е положението.
Родните рицари тамплиери на Йерусалим сезираха главния прокурор Иван Гешев срещу клирици от БПЦ заради COVID-19. Може би, защото вече не се страхуват от клади. 

Генерал-майор (о.р.) проф. Румен Ралчев Велик Приор на Велик Приорат България пише: 

Главният прокурор да приеме това открито писмо като сезиране за извършвани от съответните клирици и църковни деятели престъпни действия по чл. 355 НК.
Български патриарх Неофит обаче е като духовните водачи от стари времена. В окръжно писмо относно появата на новия коронавирус и богослужебно-църковния живот до Високопреосвещените митрополити, членове на Св. Синод на БПЦ-БП, се казва: 

1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;
И т-н, и тн. 

Папа Франциск пък излезе от Ватикана по време на Трета пасхална неделя, за да се помоли сам пред иконата на „Дева Мария, здраве на римския народ“, намираща се в базиликата „Санта Мария Маджоре“ и в църквата „Сант Марчело ал Корсо“, пред разпятието, което спасило Рим от „великата чума“ през ХVІ век. Апропо, тя станала „велика”, когато тогавашният папа организирал масова молитва срещу нея с участието на стотици хиляди вярващи. 80 % от тях измрели. 

Сещам се и за папа Григорий I наричан в православната традиция и Григорий Двоеслов, почитан от Римокатолическата и Православната църкви, автор е на афоризма "Невежеството е майка на благочестието". /faktor.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
19:38
Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи
17:42
Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи
15:02
Тиери Бретон: 1 600 млрд. евро за възстановяването на икономиката, равни права за всички
05 април 2020 г.
12:43
Ако забраним думата "коронавирус"?
09:42
Коронавирусът върлува в Европа от края на ноември
04 април 2020 г.
19:03
Колко крехка е съвременната икономика?
18:00
Пандемията доведе до глобален спад в замърсяването на въздуха
17:19
Националната държава стана отново модерна
14:03
Кризата като възможност – идва ли краят на “рекламните медии”?
12:19
Коронавирусът и (без)действията на ЕС
03 април 2020 г.
17:39
В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия
16:28
Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините
02 април 2020 г.
10:04
5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата
01 април 2020 г.
19:23
Коронавирусът може да погребе Европейския съюз
12:57
Коронавирус: Ключови симптоми ли са загубата на обоняние и вкус?
31 март 2020 г.
17:51
Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса
15:34
Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа
11:45
Как механичната вентилация на дробовете спасява живота при вирус
10:55
Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.
29 март 2020 г.
15:53
Популизмът в икономиката в 5 примера и сблъсъкът му с човешкото действие
10:12
Италия може да се превърне в подводен камък за Европейската централна банка
09:01
Епидемията заразява Европа с „бацил на разделение“
28 март 2020 г.
09:35
От чумата до коронавирус – на какво ни учи историята
27 март 2020 г.
15:58
Софиянци винят трафика за лошия въздух, останалите градове - промишлеността
09:56
COVID-19 поставя на карта бъдещето на културно-събитийния бранш

Най-четени от Анализ

Избор на редактора