Още снимки:
test

Митрополит Йоан: Нека проявим отговорност, мъдрост, разсъдителност, благочестие, старание и послушан

19.03.2020 15.12

Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и миряните на Варненската и Великопреславска епархия


Всечестни отци, скъпи монаси и монахини, обични в Господа братя и сестри,

В последните дни нашите души бяха силно смутени и разтревожени от един невидим, но реален враг, наречен от медицинските специалисти COVID-19 или коронавирус. Този враг се оказа силно агресивен и опасен. Той причини смъртта на хиляди хора, предизвика неистов страх, паника и разстрои нашия вътрешен духовен мир.

Съвременният силно секуларизиран свят беше призован да утихне. Стремлението на човека да пътува навсякъде, да види всичко, да получи най-много блага, да бъде в непрекъсваема динамичност сега трябва да поспре! Да си останем у дома! Да бъдем насаме със себе си и с най-близките си – това са призивите днес.

През погледа на един духовник всичко това ни насочва към думите на св. апостол Павел: „Нашата борба не е против плът и кръв, а… против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6: 12).

„Платката, що дава грехът, е смърт“ (Рим. 6: 23). Човечеството е позабравило всичко това. Грехът е беззаконие. Той лесно ни омотава (Евр. 12: 1). Съвременният човек, който сега е призован да си остане вкъщи, нека отвори страниците на Стария Завет и ще види, че всички пророци и старозаветни праведници свидетелстват, че щом човек се отдалечава от истинския Бог и многократно извършва грехове, цялата тази греховност води до болест. Днес много хора с безстрашие извършват различни грехове и даже парадират със своята безстрашност. Точно сега е нужно за нас постоянният спътник, събеседник, защитник, помощник в благоустройването на нашия временен живот тук на земята да бъде страхът Господен.

Искаш ли да придобиеш предмъдрост? – Придобий страха Божи. „Начало на мъдростта е страхът Господен“ (Пс. 110: 10) и не само, защото „пълнота на премъдростта е да се боиш от Господа“ (Сир. 1: 16). Искаш ли да се освободиш от греховете и да отхвърлиш успешно греховните изкушения и Божия гняв? – „Страхът Господен отпъжда греховете“ (Сир. 1: 21). Искаш ли да достигнеш истинска любов към Бога, която е съвършенство на живота? – „Страхът Господен е дар от Господа и поставя в пътеките на любовта“ (Сир. 1: 13). Страхът Божи е силен да избави теб от всякакъв друг страх, „който се бои от Господа, от нищо не ще се уплаши и убои, защото Той е негова надежда“ (Сир. 34: 14). Нека помним завещанието, което ни е дал св. пророк Малахия: „А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и изцеление ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете като охранени телци“ (Мал. 4: 2).

Ние, които се намираме под заплаха от болестта, трябва да помним, че ще дойде изцеление. Нека да служим на Господа със страх и да се радваме пред Него в трепет (Пс. 2: 11).

Обръщаме се към всички наши пастири и духовници.

Скъпи братя,

Времето, в което се намираме, е разделно, точно сега трябва да проявим нашата истинска вяра в Бога и пастирска любов към ближните. Отслужвайте много старателно светите Литургии, защото тези Литургии се отслужват за целия свят. Старайте се, когато пристъпвате към това велико Тайнство, да сте изпълнили стриктно молитвеното си правило, което е необходимо при отслужването на светата богослужба. Не се страхувайте и не се смущавайте, призовете младите хора от Вашите енории да се отзоват в помощ на по-старите в доставянето на продукти, медикаменти и всичко необходимо. „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13: 35).

Сърдечно се молете за лекарското съсловие и особено за онези лекари, които на първа линия се борят с коронавируса. Много от тях полагат душата си за своите ближни, те имат нужда от нашата искрена молитва. Молете се за ръководството на държавата и за всички онези институции, които пряко се грижат за защитата на населението. Бъдете усърдни в изпълняването на предписанията на компетентните органи, свързани с хигиената и дезинфекцията на храмовете ни. Спазвайте изискванията за лична хигиена.

Искрено се обръщаме към по-възрастните членове на епархията: изпълнете призива на лекарите и си останете вкъщи. Отдайте се на домашната молитва, четете молебния канон на Св. Богородица и акатиста на преп. Йоан Рилски. Призоваваме хората, които са чувствителни към остри респираторни заболявания, да останат в домовете си. Отправяме искрена молба към всички онези християни, които се причастиха в първата седмица на Великия пост, да пристъпят към светата Чаша в края на Великопостния подвиг, в чест на светлото и мироспасително Възкресение Христово. Разбира се, за крайно нуждаещите се духовенството е на разположение да преподаде светите Дарове. По този начин подготовката ни за светата Евхаристия ще бъде по-пълна и задълбочена.

Нека всички да се пазим от „вируса на параноята“, който всъщност е вирус на паниката. Църквата като наша майка има своя голям непреходен, двухилядолетен опит. Чрез Божественото Причастие се пренася Христос, Който е вечният Живот и лекува духовните болести на човеците, а често и телесните болести. Не може никой да принуди Църквата да се отрече от своята идентичност. Сега е време за молитва, пост и покаяние. Призоваваме всички християни да не се причастяват без необходимите еклисиологични предпоставки.

Нека проявим отговорност, мъдрост, разсъдителност, благочестие, старание и послушание! Разпоредихме по храмовете да останат дежурните духовници с един певец. Нека няма струпване на много хора! Искрено благопожелаваме търпение, надежда, която не посрамя (Рим. 5: 5), и упование в Бога. Да не забравяме, че преди разсъмване е най-тъмно.

Наближава Възкресението Христово. Нека Христовата светлина да отхвърли невидимия враг. Бог да пази всички! Нека да служим на Господа и усърдно да се трудим в изпълнението на Неговите заповеди, със страх да не Го оскърбим, нарушавайки Неговата свята воля и да се радваме пред Него, имайки предвид Неговото милосърдие, и с трепет да помним нашето недостойнство. „Не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си“ (Еф. 1: 16).С обич в Христа,ВАШ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ ЙОАН19 март 2020 г.

гр. Варна

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
19:52
Пленената прелест на Девня, призрачната воденица и Вълшебният извор
16:48
Двете компрометирани части на тръбопровода под Варненското езеро са извадени (СНИМКИ)
16:38
Мъжът, блъснал жена и дете и избягал от произшествието, е бил неправоспособен
16:31
Под специален надзор са 374 дела за нарушаване на карантинните мерки
15:51
Млад мъж и жена задържани за разпространение на наркотици в центъра на Варна
15:45
Измирането на риба във Варненското езеро не може да се обвързва пряко с дефектиралия тръбопровод
15:18
Районен съд – Варна наложи условно наказаниe за кражба на ракия и техника
15:09
Доживотен затвор за мъжа, убил съжителката си по особено мъчителен начин и с особена жестокост
14:47
649 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна карантина
14:16
Около 3680 малчугани са тръгнали на детска градина или ясла във Варна
14:08
Започва прием на документи за 3 подзони на „синя зона - широк център“
13:41
Черно море с две контроли за ден
13:26
Варненски Апелативен съд виждат бъдеще в дистанционното разглеждане на дела
13:12
Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир
13:03
Започва прием на документи за 3 подзони на „синя зона - широк център“
12:31
Остават броени дни до стартиране на приема в Общински детски комплекс - Варна
11:48
Район Приморски традиционно облича лятната си цветна премяна
10:55
Във Варна шофьор блъсна майка с 6-годишно дете и избяга
09:38
Детските ясли и градини във Варна отварят от днес
09:35
Без ток или с възможно прекъсване на електрозахранването във Варна днес...
07:59
Преглед на печата
25 май 2020 г.
18:00
581 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна карантина
08:00
Преглед на печата
24 май 2020 г.
15:35
568 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им домашна карантина
14:15
Студент е задържан във Варна за разпространение на наркотици

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора