Още снимки:
test

Преглед на печата

18.03.2020 08.16

Извънредната ситуация с коронавируса очаквано е водеща тема за вестниците в сряда.

"Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 81 по данни от 17 часа на 17 март, при 62-ма вечерта предния ден. В тази статистика се включват и двамата починали миналата седмица пациенти в "Пирогов". От днес към областите с разпространение на коронавируса се присъединяват и Ловеч, и Перник. Зимният курорт Банско пък беше поставен под карантина. Сред новите заразени е и собственикът на "Лудогорец" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. В ЕС вече мислят и за затваряне на границите за чужденци. Европейският съвет прие предложението, а от своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че страната е готова на мига да започне да прилага крайната мярка. България е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. От 24:00 ч. днес страната спира полетите от Испания и Италия. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев България затвори границите си от 18 март за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Междувременно министърът на туризма забрани всички туристически пътувания в и извън страната заради разпространението на коронавируса. Тя прогнозира фалити на туроператори и заяви, че "не можем да прогнозираме дали изобщо ще имаме летен туристически сезон"..." - в. "Дневник".

"Европейският съвет е взел решение за затваряне на границите на ЕС за чужденци. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след видеозаседанието на лидерите на ЕС-27. На срещата днес се обсъждаха предложението на Еврокомисията да бъде забранено чужденци да влизат в ЕС в идните дни като мярка в борбата с разпространението на коронавируса. Сред темите на бяха още ограниченията върху износа на медицинско оборудване, както и отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина. Идната седмица ще се проведе още един такъв съвет. "Взе се решение, очакваме да ни кажат откога, за затваряне границите на ЕС с държави от трети страни. За пътувания с цел екскурзия, разходки - това е абсурдно.", каза той. Предложението си Еврокомисията обяви вчера и то включваше затварянето на границите на ЕС за хора от трети страни в рамките на 30 дни. На пресконференция минути след това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че държавните лидери са одобрили предложенията на Еврокомисията - да се затворят външните граници на ЕС за нежизненоважни пътувания на лица от трети държави в рамките на 30 дни. Той каза още, че приоритет е да се осигури транспортът на лекарства и стоки и възможността гражданите на ЕС да могат да се завърнат по родните си страни. "Държавите в ЕС предприемат мерките, които ние въведохме още на 28 февруари. Някои от тях действат панически и рушат репутацията на ЕС. Обещаха ми всички наши граждани, които абсолютно неправомерно са спрени по границите да бъдат ескортирани и да се приберат.", каза премиерът. "Бих разделил на две групи хората, които бедстват. Едните, които се прибират и са по границите, а другите - хайде да не ги засегна като авантюристи - тръгнаха на екскурзии", каза още той. "Ако не искат да понесат ударите на зкаона, трябва незабавно да се прибрат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, скъпо да се видят с близките си, в следващите 14 дни не трябва да го правят." Всички се задължихме и обещахме да спазваме "зеления коридор" за стоки и товари, каза още той. Това също е предложение на Еврокомисията - да се създадат "бързи ленти" за транспорт на медицински стоки, нетрайни стоки - като храните, и спешни услуги. "Към нас нито една претенция или забележка нямаше - от Съвета, от Комисията, от колегите. Не казвам, че сме идеални, по никоя тема не съм го твърдял. Но нашите медицински лица, полицаи, работници, видяхте ги как работят и осигуряват, цитирам това, което президентът Макрон каза - ние сме във война", каза премиерът. Приемаме всякакви съвети, освен популистките, които са готови за месец-два да направят невъзстановяема икономиката, заяви още Борисов." - в. "Дневник".

"Зимният ни курорт Банско се поставя под строга карантина. Мерките оповести на извънреден брифинг тази вечер ръководителят на Националния щаб за коронавируса проф. ген. Венцислав Мутафчийски. По-рано стана ясно, че в Благоевградската болница има двама пациенти с коронавирусна инфекция, а три от установените през последното денонощие случаи на Covid-19 имат връзка с Банско. За две седмици курортният град е поставен под карантина заради откритите нови случаи на коронавирусна инфекция, за които беше съобщено по-рано от Националния оперативен щаб. 200 са чуждите туристи, които все още са в курорта. Ще им се даде възможност за 24 часа да го напуснат, като тези от Великобритания и от Израел вече са го направили.

Карантината означава, че градът вече е с контролно-пропускателни пунктове и никой не може да напусне територията на Банско. Ще има снабдяване с хранителни продукти, увериха властите и призоваха да няма нарушители на карантината. "Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града", каза ген. Мутафчийски. Лицата с постоянен адрес в Банско, които се намират в града, могат да се приберат в домовете си до 20 ч. на 18 март, каза той. Мутафчийски посочи, че заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации, които възникват. Те касаят "отношението към чуждестранните туристи, намиращи се в Банско, българските туристи в там, работата на заведения, на хранителните магазини, аптеките, банките и други обществени места", каза той. "Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско без основателна причина, а причината може да бъде основателна, когато касае - посещаването на тези отворени заведения - магазини за хранителни стоки, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции, бензиностанции", каза Мутафчийски. Той посочи, че никой не може да напуска или влиза в Банско освен:

- товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства;
- служители, свързани с електроснабдяването, водоснабдяването и други комунално битови услуги;
- Здравните инспектори, полицейските служители, служителите на "Пожарна безопасност", медицински лица, свързани с осъществяване на спешна медицинска помощ, която не биха могли да получат нуждаещите се в Банско.
Готов ли е планинският курорт да бъде поставен под карантина? Още след предложението на главния прокурор Банско да бъде поставено под карантина започна спешно заседание на оперативния щаб в общината. Местната власт, полицията и здравните институции, под наблюдението на прокуратурата са мобилизирани за прилагане на драконовски мерки за сигурност..." - в. "Стандарт".

"Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която нарежда кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и при кои потвърдени случаи на COVID-19 изолацията се провежда задължително в лечебно заведение. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

На домашна изолация и лечение подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

- асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания);

- лица с леки клинични оплаквания (телесна температура под 38%, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.

На задължителна изолация и хоспитализация в лечебно заведение на територията на съответната област подлежат следните потвърдени случаи COVID-19:

- възрастни лица на 60 и повече години, независимо от клиничното протичане на заболяването;

- лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, независимо от клиничното протичане на заболяването;

- лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, появата на храчки или хемоптое;

- лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването..." - в. "Труд".

"В две нови заповеди здравният министър Кирил Ананиев уточнява кой и как подлежи на задължителна карантина. Те идват в допълнение на снощната му заповед, с която от 00.00 часа на 18 март забрани влизането у нас на лица от 16 държави - Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Северна Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. Всички български и чужди граждани, които са с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат от 15 държави (изброените по-горе без Северна Корея), се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание на органите на граничния здравен контрол, гласи едната заповед. За тези категории граждани забраната за влизане у нас не важи, затова се регламентира задължителна карантина. Медицинското наблюдение по време на тази карантина е в ръцете на личните лекари. За българските граждани без личен лекар наблюдението ще бъде от съответната регионална здравна инспекция. Чужденците ще бъдат грижа на лечебното заведение, с което хотелът им има договор за оказване на медицинска помощ. При потвърден случай на COVID-19, всички близки контактни се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Хората под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Карантината се преустановява, ако в срока й не се появят симптоми за COVID-19. Ако обаче се появят симптоми, хората са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая. С друга заповед министърът нарежда кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и при кои потвърдени случаи на COVID-19 изолацията се провежда задължително в лечебно заведение..." - в. "Сега".

"Призовавам да се предприемат радикални решения. Бяхме едни от първите, обявили извънредно положение. Дори САЩ ни последва. Проблем се решава, когато е в началото, после става нерешим. Сигурен съм, че всички полагат усилия", заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг след като правната комисия в парламента разгледа на първо четене законопроект за извънредното положение в България. "Сега е моментът да се разбере дали има държавници или хора, които се занимават с дребни политически игрички. Ако мислим за избори може да се окаже, че няма да има кого да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население", допълни той. Според него законопроектът е крайно демократичен. По думите му той е бил актуален вчера, но не и днес, а утре щял да бъде безсмислен. "Времето ни изтича като пясъчен часовник, ако вече не е изтекло", посочи главният прокурор. Той даде да се разбере, че трябва да се забранят не само командировките в страната и чужбина, но и въобще пътуванията, в това число големите групови екскурзии, които били масови, както и междинните превози и движението на големи групи хора из страната от град на град. Той увери,че не призовава държавата да спира, а просто някои дейности да се ограничат и даде с ирония пример за почивките на нашенци в Мароко, Египет или пък ски ваканциите в Австрия. "Груповите екскурзии или пътувания не са адекватни", повтори той. Според него залогът не е икономиката, а живота на хората. "Икономиката се възстановява, държава се възстановява, но човешките животи не", смята обвинител номер едно. "Трябва да се ограничи междуградския транспорт, струпването на хора, да не се пътува, ако не е наложително, трябва да се мине в режим на почти военно положение. Произвеждат се стоки от първа необходимост. Крайно наложително е незабавно да бъде поставен под карантина град Банско. Не ни трябват допълнителни проблеми", заяви Гешев. Коментира и предложението за санкции до 3 г. затвор и глоба до 10 000 лв. при неверни съобщения за тревога, искане за помощ или злополука, както и а неверни данни за разпространение на заразата. Всъщност тази мярка е насочена срещу ало измамниците, но под ударите на закона ще попаднат и разпространителите на "фалшиви новини" по темата. В тази връзка Гешев заяви, че вече има образувани досъдебни производства и то не малко, но сега действащите разпоредби са морално остарели. По думите му има опасност чрез фалшиви новини да се застрашат основни структури на държавата, което пък можело да доведе до срив. Той дори даде пример, че селски кмет около София пишел в социалните мрежи, че в тяхното село имало непроверен случай на коронавирус. На други места пък кметове лепели по вратите и домовете на хората , че са под карантина." - в. "Стандарт".

Скандалът с дарението на дихателни апарати под условие от "Уолтопия" също е сред тематичните акценти.

"Александровска болница реши да върне дарението за 222 000 лв. от фирма "Уолтопия" за покупка на респираторни апарати, необходими при лечението на най-тежко болните от коронавируса, съобщиха от лечебното заведение. Причината е, че дарението беше направено под условие. Собственикът на известната компания за производство на стени за катерене Ивайло Пенчев заяви, че дава въпросната сума, само ако неговите служители получат предимство при оказване на медицинска помощ. От столичната Александровска болница обаче са категорични, че това би нарушило Хипократовата клетва, полагана от лекарите. "Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели - без да мисли какъв е "по пол или занятие" или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага. Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!", написа в личния си профил във Фейсбук директорът на лечебното заведение Костадин Ангелов. От "Уолтопия" все пак защитиха дарението с аргумента, че "всички губят": "През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключеният договор, отхвърли нашето дарение.Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано", заявяват от компанията, цитирана от "Офнюз" Собственикън на "Уолтопия" също оправда действията си. "Дарение под условие е допустимо в правния мир. Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас", аргументира се Пенчев във Фейбсук. Озадачаващо е, че само ден преди това Пенчев изразява мнение, че "пандемиите убиват съчувствието и карат хората да регресират до състояние, в което инстинктът за самосъхранение разрушава морала, такъв какъвто го познаваме в цивилизованите общества"..." - в. "Сега".

"... Тъй като условието на дарението им предизвика бурни коментарив обществото, шефът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев написа във Фейсбук: Да кажа за дарението: Преведохме в петък 222 000 лв на Александровска болница за 5 медицински вентилатора при условие, че те ще се ползват с предимство от служителите на Уолтопия, няколко свързани фирми и техните родители. Дарение под условие е допустимо в правния мир.Има си и латинско име: Donatio Sub Modo. Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас: "СРАМ И ПОЗОР" - този лош човек не дари костен мозък "по принцип", а го дари на детето си! Изглежда нелепо нали? И никога не се случвало. А когато дарихме 5 машини за да се погрижим с предимство за хората, които са ни най-близки, много хора реагираха крайно осъдително. Не помня да съм получавал толкова злостни коментари някога..." - в. "24 часа".


Мястото на вярата в трудния момент, който изживяваме, също е сред актуалните теми.

"Не изпадаме в паника, но много добре съзнаваме каква е опасността. Църквата много скоро ще се окаже единственият морален компас, който сочи към спокойствие. Това заяви в студиото на "Още от деня" отец Николай Георгиев от Светия Синод. Да прочетем обръщението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на митрополитите, където на първо място се говори за спокойствие, да няма паника, заяви свещеникът. Според него това най-важното условие, за да имаме един народ, който е способен да чува всичко онова, което му се говори по отношение на мерки." - в. "24 часа".

"Поема на ирландския пастор от ордена на капуцините - брат Ричард Хендрик, за коронавируса и житейските уроци, които ни поднася, буквално помете световната мрежа. Творението си "Изолация" той пуска на 13 март в петък в свой пост във Фейсбук, като събира повече от 19 000 лайка. Самата поема е ришерната над 34 000 пъти. Публикуваме я в превод на български.

Да, има страх!

Да, има изолация!

Да, има презапасяване!

Да, има дори смърт!

Но,

Казват, че за първи път от много шумни години

в Ухан могат отново да чуят птиците.

Казват, че след само няколко седмици на спокойствие

небето вече не е закрито от смог,

а е синьо, зелено и ясно

Казват, че по улиците на Асизи

хората пеят един на друг

през опразнените площади.

И държат отворени прозорците си,

за да може онези, които са сами,

да чуват оживлението на семействата около тях.

Казват, че хотел в западна Ирландия,

предлага безплатно храна и доставки.

Днес млада жена, която познавам,

раздава листчета с номера си в квартала,

за да може възрастните да имат човек, на когото да звъннат.

Днес църкви, синагоги, джамии и храмове

се подготвят да посрещнат и да дадат подслон

на бездомните, болните и угрижените.

Навсякъде по света хората забавят темпото и се замислят.

Навсякъде по света хората вече гледат съседите си по нов начин.

Навсякъде по света хората отварят сетивата си

За това колко големи сме всъщност.

За това колко малко контрол наистина имаме.

За това кое всъщност има значение.

За Любовта.

И ние се молим и помним, че

Да, има страх,

но не е нужно да има омраза.

Да, има изолация.

но не е нужно да има самота.

Да, има презапасяване,

но не е нужно да бъде самоцелно.

Да, има дори смърт,

но любовта винаги може да се възроди.

Осъзнайте, че изборите, които правите, са за това как да живеем сега.

Днес, дишайте.

Слушайте отвъд шума на паниката си.

Птиците пеят отново.

Небето се прочиства.

Пролетта идва.

И ние сме винаги обградени от Любов.

Отворете прозорците на душата си

и въпреки че може и да не можете

да се пресегнете през празния площад

Пейте!" - в. "Монитор".

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
19:55
Пуснаха под домашен арест 21-годишният мъж, нарушил карантина във Варна
19:21
70% от такситата във Варна спират работа заради липсата на клиенти
17:20
Над 1000 проверки за спазване на домашна карантина са извършени днес във Варненско
16:08
Пожарникарите във Варна сами си купуват лични предпазни средства заради недостиг
12:58
Социално ателие „Мечтатели“ ще учи младежи от уязвими групи да се справят с изолацията
11:26
БАБХ започва засилени проверки във връзка с предстоящите празници - Великден и Гергьовден
11:22
Местност край Варна е без вода днес
10:59
Нови дати за прием в детски градини и в първи клас
10:20
16 пристигнали с влак вчера във Варна са под домашна карантина
08:18
Преглед на печата
01 април 2020 г.
18:37
Товарят последните 25 контейнера с отпадъци за връщане в Италия
17:49
Актуална информация за доставка на дезинфектанти в районите на Варна
17:45
Пет досъдебни производства са образувани за нарушаване на задължителна домашна карантина
16:24
МУ-Варна приема документи за участие в предварителни изпити по химия и биология до 3 май 2020 г.
15:53
Обвиняем за придобиване и държане на наркотици остава в ареста
15:52
Апелативният съд отказа да освободи от ареста подсъдим за отвличане и изнудване
15:46
Престижна художествена награда спечелиха ученици от Варна
15:24
274 души са потърсили помощ на откритите телефонни линии към Община Варна
15:19
Раздадоха над 9000 маски в автобусите на градския транспорт във Варна
15:04
Нека ти разкажа приказка, поканата е от ЦОП в Аспарухово
13:17
Хванаха водач да шофира с отнета книжка край Варна
13:15
Първи задържан в ареста във Варна за нарушаване на карантината
13:13
Варненският митрополит Йоан: Всеки да поеме своята отговорност, а другото ще го стори Бог
12:27
Раздадоха над 9000 маски в автобусите на градския транспорт
11:47
Трима излекувани и изписани до момента от Инфекциозна клиника във Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора