Още снимки:
test

Ревматизъм – защо се появява и как се лекува

28.02.2020 09.57

Деца от 7-15 години, прекарали стрептококови инфекции или с чести инфекции на носоглътката най-често страдат от ревматизъм. При наличие на ревматизъм или заболявания на съединителната тъкан при близки роднини също има висок риск от развитие на болестта.

Какви са клиничните прояви и кои фактори имат решаваща роля за развитие на ревматизъм?

Описание на заболяването ревматизъм
Това е автоимунен възпалителен процес, който се появява след прекарана инфекция на фаринкса. Тя, от своя страна, е възникнала при наличие на стрептококови бактерии от А група. Съществуват случаи, при които ревматизъм се появява и след кожна инфекция също със стрептококи.

Той може да бъде локализиран в ставите, сърцето и централната нервна система, като основните форми на ревматизъм са:

Ставна;
Кожна;
Мозъчна (церебрална);
Сърдечна;
Смесена.
Увреждане функцията на сърцето, белите дробове или бъбреците са най-сериозните усложнения, които могат да доведат до редица поражения за организма.

Тъй като е автоимунно заболяване, при развиващ се ревматизъм имунната система не може да различи собствените тъкани от тези на бактерията. Вследствие на това се стига до възпаление на засегнатите тъкани и на следващ ход инфекцията стига до гърлото.

Причини за поява на ревматизъм
Изявената чувствителност на организма към стрептококите и невъзможността на имунната система да се справи с тях допринасят за развитие на ревматизъм. Тази болест се явява като резултат от инфекция, предизвикана от стрептококите. Те обикновено се намират в носоглътката и причиняват синуит и ангина.

Антителата, чиято отправна точка са стрептококите в гърлото, се придвижват до всички всички тъкани, за да унищожат източника на възпалението. Стрептококите обаче са снабдени с антигени, които са доста сходни с някои антигени в нашите тъкани.

Вследствие на тази прилика, антителата са объркани и не разграничават кой е истинският виновник. Те започват да разрушават и нормалните клетки и затова състоянието на ревматизъм е автоимунно заболяване.

Симптоми на ревматизъм
Първите признаци се появяват до 2-3 седмици след боледуване от фарингит или ангина, като се отчитат болки в ставите, всеобща слабост, висока температура.

Важен признак е забавеният или ускорен пулс, както и болки в сърдечната област. Освен тях, оток или болки в големите стави може да са други сигнали за ревматизъм, в комбинация с главоболие, изпотяване и сърцебиене.

Обърнете внимание, че ревматизъм може да се получи и без изявени ясно симптоми. Единствените му прояви може да са температура от 37,2 oC – 37,4 oC и отпадналост.

Диагноза и лечение на ревматизъм
Не съществува единно лабораторно изследване, с което да се постави диагноза ревматизъм. Като основополагащи данни за диагностициране служат данните за инфекция на гърлото или кожата.

За да се докаже стрептококова инфекция се изследва материал от фаринкса. Друг метод е измерването на титъра на антистрептококовите антитела.

Ехокардиографията може да даде обективна оценка за състоянието на сърдечните клапи, ако лекуващият лекар прецени, че е необходима оценка на сърцето.

По преценка на лекар-ревматолог се провежда терапия и профилактика, коят включва:

Лечение на стрептококовата инфекция
Лечение на острата фаза на ревматизъм
Предписват се нестероидни противовъзпалителни средства за понижаване на болки в ставите, някои аналгетици като допълнение, кортикостероидни хормони. Освен тях се прилагат и добре познатите инжекции с бензил-пеницилин натриева сол или само пеницилин.

Добро допълнение към лечението са и физиотерапевтичните процедури, които се предлагат от спа курортите. Когато острите симптоми отзвучат, може да посещавате сесии терапевтичен масаж и оздравителни упражнения за ставите.

При това заболяване от решаващо значение е профилактиката, защото процесът на лечение може да отнеме много време и трябва да се намали риска от повторна поява.

Първичната профилактика се извършва за лечение на стрептококовия фарингит, като по този начин се редуцира риска от ревматизъм.

Вторичната профилактика е насочена към предотвратяване на нови инфекции с тези бактерии.

Ревматизъм може да се развие както в по-ранна, така и в по-късна възраст. То е заболяване на опорно-двигателния апарат, което най-вероятно се повлиява от влажно и хладно време.

И понеже такова е времето в момента – хранете се балансирано и си набавяйте всички витамини и минерали, а ако ви застигнат респираторни вирусни инфекции не отлагайте преглед при лекар! Точно такива неизлекувани инфекции могат да бъдат предпоставка за ревматизъм./flexcode.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
21:48
Днешната розова Суперлуна е най-ярката и красива за годината
21:28
Какви черти от характера търси всяка зодия в партньорите си?
20:03
Джеф Безос за трета поредна година е най-богатият човек в света
18:13
5 грешки, с които отблъсквате любовта
18:10
Масла за възстановяване на ноктите след геллака
18:06
Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото
18:03
С какво трябва да се разделим преди следващия рожден ден?
17:56
Лили Иванова към медиците: Вие сте гордост за нацията!
15:43
Нарцис (Actaea)- лечебни и магически свойства
15:13
Коронавирусът, Пинк, синът й Джеймисън и борбата им с COVID-19
15:10
Джеки Чан на 66
15:06
Хилария Болдуин, Алек Болдуин и новата ? бременност
15:03
#levelupchallenge - новото предизвикателство с тоалетна хартия за кучета и котки
15:00
Дженифър Анистън и изненадата, която направи на медицинската сестра Кимбъл Файърбанкс
13:38
Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната
12:17
Сънищата и Луната – вторник – 07.04.20
10:09
Ариана Гранде пусна „карантинна“ версия на „My Everything“
08:37
Хороскоп за 7 април
06 април 2020 г.
19:13
Коронавирусът, зоопаркът в Бронкс и тигърът, заразен с COVID-19
19:08
Disney, "Свободен играч", "Круиз в джунглата", "Черната вдовица" и новите дати за филмите на студиот
19:02
Саара де ла Сиера - испанският град, който успява да се предпази от коронавируса
16:26
Какво е коронавирус - на немедицински език от медици
15:09
Балет “Арабеск” с програма в периода “Останете си вкъщи”
14:19
Майката на най-голямото британско семейство роди 22-ото си дете
14:05
Французин се „самоизолира“ през нощта в супермаркет, напи се и погледа порно

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора