Още снимки:
test

Анализират отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС

27.02.2020 12.15

Икономисти, в това число и от Европейската инвестиционна банка, подготвят анализ по темата за отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС. Това каза на пресконфереция в Министерски савет вицепрезидентът на Банката Лиляна Павлова.

"Ще има отражение върху европейската икономика вероятно, защото спирането на доставките /от Китай/, като първо отражение, се вижда по първоначални данни върху автомобилната индустрия, заради ограничаването на доставки на компоненти, които се произвеждат в тази източна част на света", съобщи Павлова.

Ще се прави изследване кои са другите сектори на европейската икономика, върху които това ще повлияе. В същия момент, вярвам, че това би могло и би трябвало да се използва като възможност за икономиката на Европа, ако се пренасочат усилията и инвестициите в европейско производство на тези компоненти, допълни Лиляна Павлова.

Миналата година е била успешна за сътрудничеството между Европейската инвестиционна банка и България, стана ясно още от вицепрезидента на ЕИБ в Министерски съвет.

Павлова изрази надежда тази година да отключи още нови възможности както за кредитиране, така и за финансиране на дейности в подкрепа на разработването на стратегии и планове за реализация на нови инвестиции, които да отговарят на новите реалности и предизвикателства, като едно от основните е "Зеленият пакт", за който трябва да бъдат намерени подходящите мерки, с които да се адресира.

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова заяви по време на пресконференцията, че ЕИБ играе важна роля за финансиране на различни сегменти от икономиката ни и главно такива с по-висока степен на риск - малки и средни предприятия, специални финансови инструменти и нови продукти, които се разработват от групата на ЕИБ, за да бъдат предоставени на български компании с малка и средна капитализация. Подкрепа има и по линията на усвояване на средствата от ЕС, както и за техническата помощ, предаде БТА.

Петрова изтъкна, в контекста на преобразуването на ЕИБ и в климатична банка на Европа, че България е сред страните, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от трансформацията към зелена кръгова икономика. Поради тази причина ние много разчитаме на мандата на ЕИБ, която ще бъде поставена в центъра на средствата за подкрепа на трансформиращите се икономики по линия на Фонда за справедлив преход, каза Петрова.

Групата на Европейската инвестиционна банка, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/, е предоставила на България през 2019 г. заеми и гаранции в размер на 359 млн. евро.
ЕИБ е отпуснала заеми в размер на 210 млн. евро в България, гаранциите по ЕИФ и поетите задължения за дялово участие възлизат на 149 млн. евро. Предоставените средства от Групата на ЕИБ в страната съставляват 0,59 на сто от БВП на страната през 2019 г. Ползите от тези операции са усетени от 3800 дружества, като са били подпомогнати 79 000 работни места. Очаква се да продължи подкрепата за подобряване на социалната, икономическата, транспортната и екологичната инфраструктура и за по-нататъшното развитие на публичния и частния сектор в страната, както и за финансиране на инициативи в подкрепа на ангажиментите на България в областта на климата.

Осигуреното финансиране от ЕИБ за периода 2015 г. - 2019 г. възлиза на 1,1 млрд. евро. Най-голям е обемът на кредитиране на малките и средните предприятия - 52 на сто. Сред проектите, подкрепени от ЕИБ в България през 2019 г., е изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция със заем от 110 млн. евро. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
10:12
Сачева: От вчера има спад в броя на регистрираните безработни
08 април 2020 г.
20:03
Президентът утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет
19:51
Кметът на Оряхово към Радев: Дарявал съм и продължавам, но никога не съм парадирал с това като Вас
19:45
Дончев: Не разбирам какво ни предлага Радев – какво по-различно да направим от света
18:50
Зеленогорски иска актуализация на бюджета, насочена към общините
17:12
61 644 безработни от началото на кризата
16:48
ЕК приветства действията на България за ромите в условията на епидемия
16:03
Росен Желязков поиска от Брюксел финансова подкрепа за транспортния сектор
15:09
Бойко Борисов се срещна с доц. Атанас Мангъров
14:48
Танева задължава веригите да продават БГ продукция: Баба си дари цялата пенсия, а те не правят усили
14:32
Захариева за отзования консул в Хага: Това не е първо нарушение
13:56
Борисов се хвали пред италианския премиер със защитните ни облекла
13:53
Агнешкото е достатъчно за празниците
13:26
МС реши: Над 40 млн. лв. за медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства
11:08
Борисов: Ще изпратим защитни облекла на братята от Македония
11:05
Борисов нареди да се освободи бордът на директорите на ББР
10:20
Кирилов: Ветото на Радев загуби правния си и политически смисъл
09:13
Депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев дари предпазни средства на медиците в Банско
07 април 2020 г.
19:50
Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган
15:40
Борисов пред Херо Мустафа: Настоящата ситуация изисква да бъдем единни и солидарни
15:33
Томислав Дончев призова Радев: Да се смирим и да си гледаме работата
13:59
Флотилен адмирал Велко Велков е назначен за командир на флотилия бойни и спомагателни кораби
12:58
Радев към депутатите: Кръгом и бегом към март, дарете си и мартенските заплати
12:11
Министър Ананиев към медиците: В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на вси
12:10
Дамянова: От тези хора съм, които знаят какво е лекарят да излезе в 5 часа сутринта, за да е в болни

Най-четени от Политика

Избор на редактора