Още снимки:
test

Китай се бори срещу черния пазар на медицински маски

26.02.2020 17.06

В Китай процъфтява черният пазар за фалшиви медицински маски, тъй като заради разпространението на коронавируса има сериозен недостиг на такива предпазни средства. Властите засилват наказателните мерки срещу търговците, които продават стоки, смятани за опасни, предаде Франс прес.

Напрежението, свързано със запасите от маски и дезинфектанти, остава високо и много нерегистрирани търговци предлагат фалшиви алтернативни продукти, често с лошо качество, дори незаконни.

Сред случаите, отразени от медиите и установени от властите, са документи с невярно съдържание за марката на продаваните маски, както и измама с фиктивна продажба. Твърди се, че маските са изпратени, сочат се фалшифицирани разписки, но маските така и не се доставят, допълва БТА.

Властите вече разкриха 688 случая, свързани с продажба на маски и други стоки "с ниско качество" или фалшиви, каза днес Ду Ханвей - зам.-министър на обществената сигурност.

Общо полицията е конфискувала 31 милиона фалшиви маски и други фалшифицирани продукти на стойност 174 милиона юана (22,7 милиона евро), съобщи Ду на пресконференция.

Най-малко 22 000 заподозрени са били задържани за престъпления или закононарушения, свързани с епидемията, подчерта той и каза, че властите се борят и срещу завишаването на цените от някои търговци.

Някои се възползват от спешната нужда от маски, дезинфектанти и защитни очила и разпространяват онлайн невярна информация, преди да извършат измамите, съобщи полицията в югоизточния град Чънду - столица на провинция Съчуан. Полицията призова гражданите "да разсъждават разумно" и да купуват средства за защита само по разрешените канали.

Властите в Съчуан обявиха, че продажбата на маски, които не отговарят на националните изисквания за качество, може да съставлява престъпление. "Максималната присъда е доживотен затвор", предупредиха те, като посочиха и други закононарушения като тайна препродажба на използвани маски.

За да отговори на все по-нарастващото търсене, Китай засили подкрепата си за предприятията, които могат да се трансформират и да започнат да произвеждат маски и други санитарни продукти. Но ситуацията се усложнява от липсата на работна ръка заради карантинните мерки и ограниченията за придвижване.

Ду Ханвей освен това каза, че 49 полицаи и помощен персонал са "пожертвали" живота си в борбата срещу епидемията, но не даде подробности.

Междувременно властите на Хонконг ще изплатят на всички пълнолетни жители на специалния административен район на Китай по 10 000 хонконгски долара (почти 1300 щатски долара) като социална помощ заради епидемията, предизвикана от коронавируса. Това заяви днес секретарят по финансовите въпроси (министърът на финансите) на местното правителство Пол Чан в бюджетното си послание към законодателния съвет, предаде ТАСС.

"Социалните сътресения през последните месеци и новата епидемия на коронавируса нанесоха тежък удар на икономиката на Хонконг", констатира министърът. "След внимателно разглеждане на въпроса реших да отпусна по 10 000 хонконгски долара на постоянните жители на Хонконг на възраст над 18 години с цел стимулиране на потреблението и облекчаване на финансовото бреме на населението", съобщи Пол Чан. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:06
Коронавирус: В Гърция починаха още шестима, а в Северна Македония - двама
19:55
Австрия тества на случаен принцип, за да разбере как се разпространява коронавирусът
19:44
Коронавирус: Рекорден ръст на жертвите в Ню Йорк за последното денонощие
18:46
В Холандия починалите от коронавируса вече са близо 1 500 души
18:39
Брюксел освободи от мита и ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС
18:33
“Сигнал Идуна Парк” ще бъде използван за медицински център
17:52
Над 2 млн. нови безработни в Турция заради коронавируса
17:22
Коронавирус: Великобритания настига Италия и Испания по жертви за 24 часа
17:11
Защо руснаците купуват по-големи количества водка?
17:00
Международна коалиция подпомага по-бедните страни в борбата с коронавируса
16:37
Меркел излезе от дома си в Берлин за първи път от почти две седмици карантина
16:01
Улиците на Атина опустяха заради мерките за социална дистанция
15:24
Българска лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее
14:32
За осем дни броят на заразените с коронавирус в света се удвои
13:56
Иран настигна Китай по брой на жертвите на коронавируса
13:53
Унгария плаща на здравните работници бонуси от $1500
13:40
Здравният министър на Нова Зеландия хванат да кара колело по време на карантина
13:25
Коронавирус: Google разкри дали и доколко хората в 131 страни спазват карантината
13:23
И в Перу наложиха рестрикции по пол заради коронавируса
13:20
Испания изпревари Италия по брой заразени с коронавируса
13:00
Хонконг затвори бирариите и баровете, заплашва с 6 месеца затвор
12:58
Коронавирус: Ирак забрани на агенция "Ройтерс" да работи в страната
12:52
Австрийското правителство с пакет за подпомагане на медиите
12:40
Столтенберг: НАТО остава нащрек въпреки пандемията
12:10
Израел надхвърли 7 000 заразени с коронавирус, 37 починали

Най-четени от Свят

Избор на редактора