Още снимки:
test

Случаят Уайнстийн може да повлияе на други обвинения за сексуални престъпления

25.02.2020 15.34

Актриси и активистки приветстваха признаването на вината на низвергнатия продуцент

Прокуратурата в Ню Йорк приветства решението на съдебните заседатели за вината на Харви Уайнстийн като знаков момент с потенциал да промени начина, по който правосъдието гледа на случаи на сексуално посегателство, смятани за трудни за доказване, пише Асошиейтед прес.

Повечето от жените, които свидетелстваха срещу Уайнстийн, са продължили контактите си с него след случаите на насилие и понякога са имали сексуални отношения по взаимно съгласие. Нито една от тях не е съобщила своевременно за извършено престъпление. И твърденията им са подкрепени от малко физически доказателства.
Въпреки това съдебните заседатели го признаха за виновен в изнасилване на жена през 2013 г. и за сексуално посегателство срещу друга през 2006 г.

"Днес е нов ден", каза районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши след произнасянето на присъдата. "Изнасилването е изнасилване, когато жертвата съобщи за него в рамките на час, на година или вероятно никога. То си остава изнасилване, независимо от сложната динамика между власт и съгласие след него. Изнасилване е, дори за това да няма физически доказателства", каза той.

Адвокати обаче предупреждават, че е твърде рано да се каже доколко е променен правният мир, уточнява БТА.

"Това не е сигнал, че нашите системи и институции са се трансформирали с магическа пръчка", казва Соня Осорио, председател на нюйоркския филиал на Националната организация за жените, която проследи внимателно процеса.

Но ако има случай, който обвързва каузата на движението #Аз също със сексуалните престъпления, динамиката в отношенията между половете и ролята на властта, това е делото срещу Уайнстийн.

Десетки жени, чиито пътища се пресичат с този на Уайнстийн в развлекателната индустрия, твърдят, че са били притискани, оказван им е натиск, били са принуждавани или заплашвани от позиция на силата, когато са им искани сексуални услуги. Срещите са се случвали в период от няколко десетилетия, при филмови прожекции в Лос Анджелис, на филмовия фестивал в Кан, на бизнес срещи в Ню Йорк или Лондон.

На делото в Ню Йорк бяха отправени обвинения от шест жени - три от тях пряко свързани с обвинението и три, чиито показания трябваше да подкрепят тезата на прокуратурата.

Защитата на Уайнстийн твърдеше, че контактите на жените с продуцента са били по взаимно съгласие или взаимно изгодни - той искал секс, а те - достъп до властта му върху света на киното.

Законът признава, че хората могат да стават жертва от интимните си партньори по време на връзката. Въпреки това обаче подобни случаи рядко са привличали вниманието на прокуратурата, защото са трудни за доказване, казват адвокати по няколко подобни дела. Вълната обаче започва да се обръща, прокурорите са по-склонни да рискуват, а съдебните заседатели отчитат все повече сложността на човешкото поведение.

"Делото предизвиква разбирането ни за това какво е принуждаване в сексуалните отношения и какво е липсата на съгласие в тях", казва Пол Дер Оханесян, адвокат от Олбани, Ню Йорк, бивш прокурор по сексуални престъпления и автор на книга за дела за сексуално насилие. Той е проследил процеса срещу Уайнстийн. Един от първите въпроси от страна на съдебните заседатели бил за правното определение за "съгласие" и "насилствено принуждаване".

Прокурор Ванс първоначално отказва да разследва Уайнстийн, когато манекенка твърди, че е насилена от него през 2015 г. След като е критикуван остро за решението си на фона на последвалите допълнителни обвинения от други жени през следващите две години, Ванс подготвя обвинителен акт за съда.

Един от първите свидетели по делото е експерт по поведение на жертвите, който свидетелства, че не е необичайно за жертвите на сексуални престъпления да продължат да общуват с нападателите си. Преди десетилетие такъв тип свидетелски показания рядко се допускаха.

Адвокатът по криминални дела Ричард Каплан смята, че делото срещу Уайнстийн ще одързости както жените да докладват такива престъпления, така и прокурорите - да поемат подобни случаи. "Сега вече има упътване как се печелят подобни дела", каза той и предрече скоро нови подобни процеси.

Реакции на съобщението за вината на Харви Уайнстийн
Актриси и активистки приветстваха признаването на вината на низвергнатия продуцент Харви Уайнстийн, който преди да бъде обвинен в сексуални посегателства от десетки жени, беше една от най-влиятелните фигури в Холивуд, съобщиха световните агенции.

Описвайки реакцията си, актрисата Мира Сорвино избухва в сълзи. В емоционален телефонен разговор с репортери, Сорвино сподели облекчението си, че бившият филмов магнат няма да се размине безнаказано. В думите й се долавя и нотка на разочарование, че Уайнстийн е оправдан по най-сериозните обвинения. Над всичко обаче надделява благодарността й към шестте жени, намерили куража да свидетелстват, и към съдебните заседатели, които им повярваха.

"Харви Уайнстийн обсебваше животите и дори кошмарите на много от нас дълго след това, което ни беше сторил. Най-сетне си възвърнахме силата, а той ще гние в затвора", заяви с пресекващ глас Мира Сорвино, цитирана от Асошиейтед прес.

За обвинителката Зоуи Брок облекчението е осезаемо, тъй като тя е очаквала "най-лошото". В обаждане от Нова Зеландия Брок сподели, че се е опасявала, че Харви Уайнстийн не само ще бъде оправдан, но и ще се завърне в Холивуд и дори отново ще спечели "Оскар", предаде БТА.
"Това обаче няма да се случи. Уайнстийн вече е признат изнасилвач и го очаква затвор, което ме прави изключително щастлива", заяви Зоуи Брок.

В знаков момент за движението #Аз също Харви Уайнстийн беше признат за виновен в изнасилването на начинаеща актриса през 2013 г. и сексуално нападение над асистентка продукция през 2006 г. Максималната присъда за тези обвинения е общо 29 години затвор. Бившият продуцент обаче беше оправдан по най-сериозното обвинение - хищническо сексуално нападение, грозящо го с доживотна присъда. Адвокатите на Уайнстийн възнамеряват да обжалват.

За повечето обвинителки най-вълнуващата гледка се оказа отвеждането на някогашния влиятелен продуцент с белезници от съдебната зала.

"Той вече няма да се разполага удобно и ще разбере веднъж завинаги какво означава властта да стяга шията ти", заяви Роуз Макгауън, една от първите обвинителки на Харви Уайнстийн.

Актрисата определи признаването на вината на низвергнатия продуцент като "голяма крачка напред към колективното изцеление".
"Всяка една от нас, която се осмели да говори, има име, история, свой живот. Ние сме повече от Уайнстийн. Благодарение на жените, които разкриха пред света най-дълбоките си рани, затворът го зове", допълни Макгауън.

Според голяма част от обвинителките най-големият триумф е, че вече се вярва на твърденията на жените, че са били жертви на сексуално насилие.

"Възвърнах си чувството, че вече ще ни вярват, когато подобни деяния излизат наяве. Наистина се надявахме светът да се промени в това отношение. Случилото се е добър показател за това какво предстои", сподели актрисата Кейтлин Дюлейни. "Небето отново е синьо", допълни тя.

В телефонно интервю актрисата Розана Аркет говори за необходимостта от затягане на законите за сексуалните престъпления, за да може повече изнасилвачи да бъдат подвеждани под съдебна отговорност и да понасят последствията от деянията си. "Все пак нека засега се фокусираме върху първото признаване на вина в ерата на движението #Аз също. Аркет също така благодари на свидетелките в процеса и на съдебните заседатели, които "прозряха мръсните тактики на защитата".

Актрисата Рийз Уидърспун - една от основателките на движението "Времето изтече", на свой ред заяви: "Това е само началото". "Историческата победа в процеса срещу Уайнстийн е свидетелство за храбростта и издръжливостта на жените, които нарушиха мълчанието си", допълни носителката на "Оскар".

"Благодаря на всички жени, които свидетелстваха и преминаха през ада. Вие направихте услуга на момичетата и жените навсякъде", написа в туитър актрисата Ашли Джъд, една от първите обвинителки на Харви Уайнстийн.

"Този процес и решението на съдебните заседатели бележат нова ера на справедливост, не само за потърпевшите от деянията на Уайнстийн, но за всички жертви на тормоз, нападение и насилие на работното място. Макар да празнуваме този исторически момент, борбата ни да поправим счупената система, допуснала серийни престъпници като Харви Уайнстийн да извършат деянията си, продължава", се посочва в изявлението на Тина Чен, президент и главен изпълнителен директор на фондацията "Времето изтече".

"Десетилетия наред Харви Уайнстийн действаше безнаказано и без угризения в Холивуд. Бяха необходими години и надигането на милиони гласове, за да потърси правосъдната система отговорност от един човек. Този случай ни напомня, че сексуалното насилие процъфтява благодарение на неконтролирана власт и привилегии, не само в Холивуд, но и отвъд пределите му. Макар днес да беше признат за виновен един човек, се питаме дали утре ще има кой да се погрижи за нас, останалите. Затова казваме "Аз също", се посочва в изявлението на едноименната организация под ръководството на Тарана Бърк.

"Макар да се надявахме на абсолютно правосъдие, никога няма да съжалим, че нарушихме мълчанието си. Изправяйки влиятелните срещу истината, открихме пътя към култура на справедливост, освободена от бича на насилието към жените", споделя актрисата Анабела Шиора, която свидетелства в процеса срещу Харви Уайнстийн.

Признаването на вината на низвергнатия продуцент приветстваха също актрисите Джулиан Мур, Роузи Перес, Азия Ардженто. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
17:39
В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия
16:28
Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините
02 април 2020 г.
10:04
5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата
01 април 2020 г.
19:23
Коронавирусът може да погребе Европейския съюз
12:57
Коронавирус: Ключови симптоми ли са загубата на обоняние и вкус?
31 март 2020 г.
17:51
Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса
15:34
Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа
11:45
Как механичната вентилация на дробовете спасява живота при вирус
10:55
Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.
29 март 2020 г.
15:53
Популизмът в икономиката в 5 примера и сблъсъкът му с човешкото действие
10:12
Италия може да се превърне в подводен камък за Европейската централна банка
09:01
Епидемията заразява Европа с „бацил на разделение“
28 март 2020 г.
09:35
От чумата до коронавирус – на какво ни учи историята
27 март 2020 г.
15:58
Софиянци винят трафика за лошия въздух, останалите градове - промишлеността
09:56
COVID-19 поставя на карта бъдещето на културно-събитийния бранш
26 март 2020 г.
12:20
Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?
11:55
Мъжете е по-вероятно да умрат от коронавирус, но защо?
11:25
Кое вреди на финансите ни?
25 март 2020 г.
10:47
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
24 март 2020 г.
18:43
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
10:36
Само строгите мерки ще предотвратят големия пик на коронавируса
23 март 2020 г.
15:51
Българите и коронавируса - хем ни е страх, хем опасността била преувеличена
15:25
ЕК: Отказите на САЩ на визи за българи са 9,75 % за миналата година
08:39
Може ли борбата на Китай с COVID-19 да е модел за света?
22 март 2020 г.
19:31
Самоизолацията заради коронавируса може и да е опасна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора