Още снимки:
test

Тръмп в Индия – хлад и двустранни амбиции под маската на учтивост

24.02.2020 11.25

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Индия за първото си посещение в страната.

Тръмп и премиерът Нарендра Моди се обърнаха пред около 100 000 души на най-големия стадион за крикет в света в родния щат на Моди, преди Тръмп и първата дама Мелания да летят до Тадж Махал.

Търговското напрежение нарасна между двете най-големи демокрации в света, след като движението на Тръмп “Америка първа” се сблъска с мантрата на протектонисткия премиер Нарендра Моди “Направи в Индия”.

Макар да споделя притесненията си за Китай и задълбочаването на отбранителните връзки, Индия настръхна от предложението на Тръмп да посредничи за спора в Кашмир с Пакистан и е обезпокоена от реакцията на Вашингтон заради приет от нея закон за гражданство, критикуван като антимюсюлмански.

Развълнуваните тълпи започнаха да се редят на опашка в 4:00 сутринта, за да влязат в чисто новия стадион за събитие, озаглавено „Намасте Тръмп“.

“Надяваме се САЩ да либерализира визовия си режим за квалифицирани работници. Те се нуждаят от него, а Индия има твърде много млади квалифицирани и талантливи хора”, заяви студентът Маунас Шастри.

В трескава подготовка за посещението работници бързаха да довършат стадиона и да изградят стена, за която местните жители казаха, че предназначението й е да скрие бедняшки квартал. Бездомните кучета, кравите и маймуните бяха изселени.

Части от „Тадж Махал“, бялото мраморно „бижу на мюсюлманското изкуство“ според ЮНЕСКО, се сдобиха с козметични ремонти с кал за отстраняване на петната, докато в същото време течаха дейности за намаляване на вонята от прилежащата река.

Тръмп каза на митинг в четвъртък, че “6 до 10 милиона души” ще има по трасето на преминаващия му автомобил, но това изглежда е било неточна информация. Организаторите казаха, че ще има десетки хиляди.

Хиляди бяха и плакатите с различни надписи на всеки 10 метра по основните пътища на Ахмедабад. Продавачите на знамена и маски с лика на Моди и Тръмп се радваха на успешен бизнес.

Тръмп туитва по пътя към Индия – на хинди – че е „нетърпелив да пристигне в Индия“, а Моди отговори с добре известна индийска поговорка, че „гостите са близо до Бога“.

Но зад баналностите и привидното сближаване между двамата лидери се крие връзка, влошена от търговския протекционизъм на двете правителства.

Тръмп нарече Индия „царя на митата“ и каза преди посещението, че третата по големина икономика в Азия „удря Америка много, много тежко в продължение на много, много години“.

Вместо широкообхватна търговска сделка, според предишни съобщения, Тръмп и Моди могат да договорят по-малки споразумения, обхващащи вноса на мотоциклети Харлей Дейвидсън и американски млечни продукти, както и пактове за отбрана.

Също така на масата може да бъде доставянето на шест ядрени реактора, плод на забележително атомно споразумение през 2008 г.

Говорител на индийското правителство заяви, че петата по големина икономика в света “не би искала да се втурне към сделка”, добавяйки, че въпросите, свързани с това, са “сложни”.

Най-голямото препятствие, поне засега, изглежда е това, към което двете страни се стремят – търговската сделка.

Други точки на триене включват отбраната, като Русия остава най-големият доставчик на Индия, въпреки евентуалната сделка за 2,4 милиарда долара за закупуване на американски вертолети.

САЩ оказват натиск върху Индия да спре да купува ирански петрол, а американският бизнес изрази опасения относно плановете на Ню Делхи да принуди чуждестранни фирми да съхраняват личните данни на индийските потребители вътре в страната.

Във Вашингтон Индия среща критики заради рестрикциите в Кашмир и наскоро приетия закон за гражданството, за който критиците твърдят, че е антимюсюлмански и който доведе до продължаващи протести в цялата страна.

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че Тръмп ще изрази опасения относно религиозната свобода в нацията с индуистко мнозинство, “което е изключително важно за тази администрация”.

“Загрижени сме… и мисля, че президентът ще говори по тези въпроси при срещите си с премиера Моди и ще отбележи, че светът иска Индия да продължи да отстоява демократичните си традиции, да зачита религиозните малцинства”, заяви официалният представител. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
17:39
В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия
16:28
Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините
02 април 2020 г.
10:04
5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата
01 април 2020 г.
19:23
Коронавирусът може да погребе Европейския съюз
12:57
Коронавирус: Ключови симптоми ли са загубата на обоняние и вкус?
31 март 2020 г.
17:51
Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса
15:34
Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа
11:45
Как механичната вентилация на дробовете спасява живота при вирус
10:55
Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.
29 март 2020 г.
15:53
Популизмът в икономиката в 5 примера и сблъсъкът му с човешкото действие
10:12
Италия може да се превърне в подводен камък за Европейската централна банка
09:01
Епидемията заразява Европа с „бацил на разделение“
28 март 2020 г.
09:35
От чумата до коронавирус – на какво ни учи историята
27 март 2020 г.
15:58
Софиянци винят трафика за лошия въздух, останалите градове - промишлеността
09:56
COVID-19 поставя на карта бъдещето на културно-събитийния бранш
26 март 2020 г.
12:20
Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?
11:55
Мъжете е по-вероятно да умрат от коронавирус, но защо?
11:25
Кое вреди на финансите ни?
25 март 2020 г.
10:47
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
24 март 2020 г.
18:43
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
10:36
Само строгите мерки ще предотвратят големия пик на коронавируса
23 март 2020 г.
15:51
Българите и коронавируса - хем ни е страх, хем опасността била преувеличена
15:25
ЕК: Отказите на САЩ на визи за българи са 9,75 % за миналата година
08:39
Може ли борбата на Китай с COVID-19 да е модел за света?
22 март 2020 г.
19:31
Самоизолацията заради коронавируса може и да е опасна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора