Още снимки:
test

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустр

24.02.2020 10.15

Китай прекара десетилетия в поддържане на своя технологичен сектор. Сега, изправен пред масивна криза в общественото здравеопазване, Пекин настоява своите технологични компании да се присъединят към борбата срещу новия коронавирус.

Техническите гиганти в страната реагират на огнището чрез разполагане на автономни превозни средства, чрез които да доставят материали на медицински работници. Компании пускат дронове с термични камери за подобряване на откриването на вируса, а други предоставят услугите на своите суперкомпютри, за да помогнат за разработването на ваксина.

Не е ясно колко технология може да помогне за овладяването на кризата около вируса, който вече е заразил най-малко 79 000 души по целия свят, а жертвите са над 2 600 души, предимно в континенталния Китай. Епидемията обаче ограничава по размер и обхват голяма част от усилията за справяне с нея.

Въпреки това Пекин даде да се разбере, че борбата с вируса е национален приоритет, който изисква колективни действия.

Правителството отдавна подчертава технологичните иновации като важен стълб на растежа. Държавата изразходва милиарди долари за субсидии, заеми и облигации, предназначени да стимулират напредъка в изкуствения интелект, автономните превозни средства и други области, подпомагайки развитието на технологичен сектор, който да може да се конкурира със Силициевата долина.

"Борбата срещу епидемията не може да бъде постигната без подкрепата на науката и технологиите", посочи китайският президент Си Дзинпин по-рано този месец.

Той добави, че Китай трябва да засили клиничните изследвания за ваксини и антивирусни лекарства, както и да разшири възможностите за онлайн пазаруване за десетките милиони хора, които пребивават на закрито, с цел предотвратяване на разпространението на болестта.

Китайското министерство на науката и технологиите в четвъртък призова техническия сектор за помощ - да се използват възможно най-много роботи, машини за проверка на температурата и устройства, които могат да помогнат за намаляване на човешки контакт.

Китайският технологичен възход

Усилията на Китай да създаде конкурираща се на Силициевата долина среда датират от 80-те години на миналия век, когато властите започнаха да определят части от страната като "зони за високотехнологично развитие", фокусирани върху потребителската електроника, биотехнологиите и други области. Тези 168 зони отчитат над 33 трилиона юана (4,7 трилиона долара) приходи през 2018 година, показва официалната статистика.

Фокусът върху технологиите работи проработи. Китай беше дом на девет от 20-те най-скъпо оценени технологични компании в света през 2018 година - голям скок спрямо само две компании, за които държавата претендираше пет години по-рано.

Технологията обаче едва ли ще бъде доминиращият фактор за справяне с коронавируса, коментира Дани Му, анализатор на нововъзникващите технологии в Forrester в Пекин. Според него секторът все пак има и своите приложения, включително предлагайки дигитални услуги като доставка на храна и мобилни плащания, които помагат на хората "по-добре да се изправят срещу епидемията".

Ваксини и премахване на човешки контакт

Този месец Tencent отвори своите суперизчислителни съоръжения - машини, можещи да изпълняват изчисления много по-бързо от обикновен компютър - за да помогнат на изследователите, които се състезават да намерят ваксина срещу заразата. Други компании предоставят сървърно пространство, а трети - роботи за елиминиране на човешкия контакт.

Гигантът за доставка на храна Meituan Dianping например миналата седмица представи роботи в някои свои ресторанти в Пекин, които помагат да се доставя храна от кухни, ограничавайки физическото излизане на хората.

Междувременно китайският гигант за електронна търговия JD.com наскоро се включи със самоцелни роботи, за да достави стоки на медицински работници в централния китайски град Ухан, откъдето произхожда вирусът. Оперират и автономмни автомобили на кратки курсове, които доставят пакети на болници.

Проблеми с надзора

Дронове също са пуснати за употреба срещу разпространяването на огнището. Технологията позволява на властите да сканират през големи тълпи и да намират място, ако някой се нуждае от медицинска помощ. Работят над 100 подобни дрона на MicroMultiCopter, а близо 200 служители в командните центрове наблюдават в реално време.

"Компанията работи извънредно. Това е най-добрият тест на нашата система от дронове", заяви говорител на компанията пред CNN Business.

Използването на дронове и други технологии обаче отново отвори страната към критики относно наблюдението, което правозащитните групи предупреждават, че може да бъде използвано за нарушаване на личните права и свободи. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
17:39
В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия
16:28
Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините
02 април 2020 г.
10:04
5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата
01 април 2020 г.
19:23
Коронавирусът може да погребе Европейския съюз
12:57
Коронавирус: Ключови симптоми ли са загубата на обоняние и вкус?
31 март 2020 г.
17:51
Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса
15:34
Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа
11:45
Как механичната вентилация на дробовете спасява живота при вирус
10:55
Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.
29 март 2020 г.
15:53
Популизмът в икономиката в 5 примера и сблъсъкът му с човешкото действие
10:12
Италия може да се превърне в подводен камък за Европейската централна банка
09:01
Епидемията заразява Европа с „бацил на разделение“
28 март 2020 г.
09:35
От чумата до коронавирус – на какво ни учи историята
27 март 2020 г.
15:58
Софиянци винят трафика за лошия въздух, останалите градове - промишлеността
09:56
COVID-19 поставя на карта бъдещето на културно-събитийния бранш
26 март 2020 г.
12:20
Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?
11:55
Мъжете е по-вероятно да умрат от коронавирус, но защо?
11:25
Кое вреди на финансите ни?
25 март 2020 г.
10:47
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
24 март 2020 г.
18:43
Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус
10:36
Само строгите мерки ще предотвратят големия пик на коронавируса
23 март 2020 г.
15:51
Българите и коронавируса - хем ни е страх, хем опасността била преувеличена
15:25
ЕК: Отказите на САЩ на визи за българи са 9,75 % за миналата година
08:39
Може ли борбата на Китай с COVID-19 да е модел за света?
22 март 2020 г.
19:31
Самоизолацията заради коронавируса може и да е опасна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора