Още снимки:
test

Служебното издигане води жената към развод

23.02.2020 12.45

Дамите с кариера не успяват да отговорят на очакванията на съпруга си

51-годишната Марин льо Пен е от жените, които не се страхуват да останат сами по пътя към професионалния връх. Лидерката на френската крайнодясна партия “Национален сбор” има зад гърба си два развода, а последният мъж, с когото живя - Луи Алио, издържа на изпитанието цели 10 г. През това време 50-годишният адвокат често трябваше да отговаря на въпроси дали е готов да стане първа дама, министър и дори министър-председател, ако половинката му сбъдне мечтата си да бъде президент на Франция. В един момент даже открито заяви, че никога няма да последва Марин льо Пен в Елисейския дворец, което май вече е почти сигурно, макар тя да обяви, че ще се кандидатира за президентските избори и през 2022 г.

Според техни близки двамата са сложили край на романтичните си отношения миналата година и остават само верни партньори в “Националния събор”, където Луи Алио е вицепрезидент. По време на връзката им Марин льо Пен често бе питана защо не сключва брак с него, но тя все отклоняваше темата с шеги. Един път каза, че е суеверна и смята, че подписите под брачно свидетелство разрушават връзките и?. Друг път подхвърли: “Кой мъж би живял с жена с мъжки характер”.

Последното вероятно е най-близко до истината, тъй като едно шведско проучване показа наскоро, че за жените с кариера има по-голям риск от развод в сравнение с мъжете, които са на шефски позиции. Учените от Стокхолмския университет са изследвали личния живот на хетеросексуални представители на двата пола, които са на ръководни позиции с големи отговорности. Проучването им е установило, че до три години, след като стигнат до позиция генерален директор, жените се развеждат два пъти по-често от мъжете, които са на същото ниво в професионалната йерархия. Участвалите в изследването не са имали малки деца, което автоматично изключва най-често срещаната хипотеза - че раздалята настъпва заради неразбирателство как да се поделят семейните задължения, когато жената е ангажирана с кариера.

Анализ на данни от последните 30 г. за дами, които са заемали изборни длъжности в Швеция като депутати и кметове, са показали, че 25% от тях са разведени на осмата година от политическата им кариера. При не толкова успешните процентът е 15, докато при колегите им мъже няма нищо такова.

“Въпреки че в Швеция законодателството и социалната структура са такива, че теоретично не бива да се изправяте пред избор работа или семейство, изследването ни установи, че в реалния живот за жените с кариера нещата не са толкова прости”, обяснява проф. Йохана Рикне пред Би Би Си. По думите и? за много двойки стресовите ситуации и търкания се увеличават, тъй като промененото социално и икономическо положение на съпругата обикновено не съответства на очакванията на съпруга. Често тя е заета и не може да споделя свободното време на семейството, а също и домакинската работа. Освен това се надява, че след като е ангажирана с кариера и печелене на пари, мъжът ще я обгрижва и ще поеме част от задълженията вкъщи. Това обаче все още се смята за необичайно и по тази причина много представители на силния пол не се чувстват добре да изпълняват подобна роля.

Рикне изтъква, че съвременният брачен пазар просто не върви в крак с трудовия относно равенството между половете. И заключенията от проучването може да се използват като добър ориентир от държавите, които подобно на Швеция се движат към по-егалитарно общество.

Затова някои шведки се шегуват, че колкото повече работиш, толкова по-скоро ще се разведеш. Сред тях е 39-годишната Шарлот Лунг, която е директор на фирма за луксозни мебели. Нейният брак приключва, когато двете и? деца са още малки. Казва, че балансирането между грижите за тях и отговорностите и? на служител на висока позиция в компанията е бил основният източник на търкания в брака. “Дори и жената шеф да няма деца, честите командировки, многото работни часове и постоянният стрес, породени от високата отговорност, често предизвикват конфликти между съпрузите. Освен това възниква въпросът кой ръководи къщата и кой носи повече пари”, обяснява Лунг. След като самата тя минава по този път, започва да дава онлайн консултации на разведени дами. Твърди, че на много мъже им е интересно да се срещат с жени на високопоставени позиции. Първоначално се опитват да ги подкрепят всячески, вълнуват се за успехите и неуспехите им, но когато отношенията им изпаднат в рутина и се сблъскат с ежедневната действителност, бързо се променят.

Според проучването по-често се стига до развод при двойки, в които съпругата е доста по-млада и след брака започва да прави кариера. Жените са склонни да се свързват с мъже, които са по-възрастни и печелят повече, и това явно е остатък от предишни времена, когато това се търсеше и ценеше, обяснява проф. Рикне. Успоредно с това искат да се възползват и от новите възможности, които епохата на равнопоставеност на половете дава. Друг проблем е, че дамите с висок статус и доходи не търсят мъж без пари, който просто да върти домакинството.

Ако погледнете на ситуацията реалистично, е по-добре да изградите равни отношения от самото начало на връзката, казва Рикне. Освен това осъзнаването на опасностите от кариера на жената може да увеличи шансовете всичко да протече по-гладко и пропастта да не се случи дори при тези двойки, в които първоначално мъжът е имал водеща роля. “Не е нужно да слагате веднага феминистката шапка, да сочите с пръст и да търсите вината, защото за представителите на силния пол е много трудно да направят такъв завой и е почти невъзможно да се подготвят за него. Затова трябва да говорите повече за този проблем и да намирате инструменти за решения”, съветва Шарлот Лунг.

Изследването обаче не дава отговор на един много важен въпрос – дали жените директори се чувстват по-добре сами, или им е трудно да намерят подходящ партньор. В някои страни самотните политици и шефове на компании не са проблем, но в други на подобен факт не се гледа с добро око. Затова са склонни да правят компромиси, но това невинаги е добре дори в професионален план. “Ако една жена е омъжена за човек, който не подкрепя успеха и? в работата, тогава разводът би и? позволил да се движи нагоре по кариерната стълбица и може би да търси нов партньор. Да живееш с един човек през целия си живот, далеч невинаги е идеално решение”, посочва професор Рикне.

Професии с най-висок риск да развалят семейство

Кариерата може да не е фактор номер едно, когато човек решава дали да се разведе, или не, но финансовата стабилност и цялостното удовлетворение от живота са важни елементи на семейното щастие. Американско проучване е очертало кои са професиите с риск за семейството.

Анализирайки статистическите данни, авторите му са установили, че при работещите в казино има най-голям процент разводи - 52,9. Барманите са на второ място с 52,7 на сто. След тях се нареждат стюардеси, оператори на поточни линии и служители в колцентрове.

Според изследването хората от тези съсловия се развеждат най-често поради огромното количество стрес, с което се сблъскват по време на работата си. Те често го пренасят у дома и това е една от основните причини за разпадането на браковете им. Друг важен фактор е отношението към семейните финанси. Безконтролното харчене от страна на единия партньор също се възприема като изневяра, както и непостоянният график за прибиране вкъщи.

В дъното на класацията по разводи са администратори, физици, духовници и софтуерни специалисти.

Британски психолози са установили, че най-често до проблеми в семейството стигат хора, които професионално трябва да правят нещо за други. Причината е, че след цял ден грижа за чужди проблеми те нямат сили да се занимават със своите вечер. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
17:40
Роби Уилямс подозира, че е заразен с COVID-19
16:35
Риана, британският Vogue и какво сподели певицата за работата, за расизма и за виждането си за бъдещето
16:28
Бела Хадид, Дженифър Анистън, Салма Хайек - 9 известни личности и техните съвети за по-добър сън
15:07
Седмичен хороскоп за 4-10 април
14:48
Витамини и минерали – мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета
14:42
Любовен хороскоп за 6 – 12 април
12:56
Съществува ли вече уикенд?
11:47
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии:
10:57
Историите за бедност и богатство на 9 известни личности
08:46
Хороскоп за 5 април
04 април 2020 г.
19:17
Шеф Хосе Андрес - готвачът, който иска да нахрани целия свят по време на пандемията
18:49
Пандемията роди хитри изобретения
15:11
Астронавт съветва: Докоснете истинска хартия! Дава сила!
13:13
Порното и как влияе на сексуалните ни предпочитания и нагласи
13:07
Робърт Дауни Джуниър на 55
12:58
Пати Дженкинс и защо е отказала да режисира "ТОР: Светът на мрака"
09:42
Селена Гомес страда от биполярно разстройство
09:36
Хороскоп за 4 април
03 април 2020 г.
18:53
"Коронаидиот" или covidiot: Чехите си измислиха повече от 100 нови думи и фрази
17:34
Кое ще е последното място на Земята с коронавирус?
16:57
"Пандемия: COVID-19”, Discovery Channel и документалният филм за коронавируса
15:19
Вал Килмър: Раздялата с Дарил Хана беше пагубна за мен
14:27
Изненада на 90: Бившият шеф на Формула 1 чака син
13:43
Розова Суперлуна - небесното събитие на месец април
12:48
Опасни съвети за защита от COVID-19

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора