Още снимки:
test

Преглед на печата

23.02.2020 08.38

Пътят на България към еврозоната остава сред актуалните теми и в неделните вестници.

"Нито една държава, която се е присъединила към еврото, не е обедняла заради еврото, напротив - в последна присъединилите се държави, веднага след това се забелязва се рязка конвергенция, рязко подобряване на икономическото им състояние, и това е логично. Защото когато клубът на държавите от еврозоната ви приеме вътре, това е един атестат - и за качеството на управление в една държава, и за нейната икономическа и финансова система... Мисля, че референдум (по въпроса за еврото) няма да допринесе с нищо, докато хората не са достатъчно добре информирани. Сигурно е едно - че когато влезем в еврозоната, всички левове ще бъдат заменени в съотношението, което е в момента - 1.95583. Може да сте сигурни ,че акумулираната инфлация само заради прехода към евро се измерва от порядъка 0.2-0.3 в годишна база. Инфлацията не е свързана с еврото - колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените и щ есе доближаваме до ценовите равнища, които действат в ЕС..." - в. "Сега".

"Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" като перспективата за страната ни остава положителна. Това пише в социалната мрежа "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов във връзка с оценката на Fitch Ratings, която е потвърдила кредитния рейтинг на България "BBB" с положителна перспектива. "Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството ни в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната. Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната. Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес. То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика", отбелязва премиерът." - в. "Труд".

"България продължава да работи усилено за присъединяване към еврозоната - това написа в социалната мрежа "Фейсбук" министър-председателят Бойко Борисов. Коментарът му бе направен след прогнозата за България от международната рейтингова агенция "Фич", в която се потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB' с положителна перспектива. Fitch Ratings продължава да очаква силни фискални резултати през периода 2020-2021 г., подкрепени от стабилната макроикономическа среда и консервативно управление на бюджета, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Силните приходи през миналата година спомогнаха за по-доброто представяне на фиска. От рейтинговата агенция поддържат прогнозата си за растеж на БВП от 3.3 % през 2020-2021 година. Влошената външна среда все още не е повлияла значително на България. На първо място сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочено формалното присъединяване на България към ERM2. Съответно, на първо място сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено спирането на процеса на присъединяване към еврото, пише в съобщението... България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) с няколко месеца по-късно от обявения досега срок - края на април. Това заяви преди два дни пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, след като по-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов. По-късно, след среща с Домровскис, Борисов обяви, че през юли ще бъдат разгледани кандидатурите на България и Хърватия за влизане в чакалнята на еврозоната... В началото на седмицата Борисов каза, че без "абсолютен консенсус", няма да се фрустрира влизането на България в чакалнята за еврозоната. Думите му провокираха позиция на "Демократична България", разпространена до медиите днес. "Премиерът Бойко Борисов саботира бъдещето на България. Той е опасен за икономиката с последните си пируети около (не)влизането на страната в "чакалнята" на еврозоната и Банковия съюз. Особено тревожно е, че това се случва "на тъмно", без никакви разумни обяснения, а най-вероятно и през главите на ресорния министър и гуверньора на БНБ. КОЙ Ви дърпа конците, г-н премиер? Сараите ли наложиха вето на интеграцията ни? Дъвката "влизаме само при абсолютен консенсус" означава консенсус между Борисов и Сараите ли?", питат от "Демократична България" премиера." - в. "Дневник".

"Противоположните сигнали, които България дава за влизане в еврозоната, предизвикаха и първата сериозна реакция на финансовите анализатори отвън. Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB", и запази положителната перспектива за страната ни, което е безспорно доказателство за макроикономическа стабилност и работеща икономика. Запазването на положителната перспектива на рейтинга ВВВ за повече от година се случва за първи път в най-новата ни история. В същото време анализаторите на агенцията обявиха и факторите, който могат да го променят. На първо място като увеличаване на рейтинга е посочено очакването за влизане в чакалнята на еврозоната, а за понижение на рейтинга - ако спрем процеса на присъединяване към еврото. Сигналът, който дава агенция Fitch и със сигурност ще бъде последван и от другите две големи рейтингови агенция, би трябвало да накара властите бързо да излъчат ясна еднозначна позиция за продължаване на пътя към еврозоната. В противен случай ще сме свидетели на намаляващи перспективи, които преди всичко ще разколебаят чуждите инвеститори. Коментарите на международните анализатори би трябвало да отрезвят и опозицията, която с насаждане на страхове слага прът в колелото на растежа на икономиката. За сравнение, по време на управлението на кабинета Виденов, в който Румен Гечев е вицепремиер, а сега е основен опонент на еврозоната, агенция Fitch изобщо не ни мереше рейтинга, защото беше "боклучарски". Една година след излизане от финансова кризата - през 1998 година, Мудис ни измери с рейтинг, който е най-ниския в В- зоната и съответства на държави като Гана и Лаос." - в. "Стандарт".

"Хората се страхуват. Затова искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането ни в чакалнята (на еврозоната)", обеща Бойко Борисов. Вероятно с тези думи е искал да внесе успокоение. Постигна точно обратния ефект: кажеш ли на народа да не се страхува, истерията е близо. Но освен първичния страх на българите, че някой отново ще им вземе парите, тревога обзе и хората с познания по икономика. Значат ли думите на премиера, че ще се отклоним от отдавна обявените амбиции за еврозоната? Или просто Меркурий тези дни е ретрограден? Дано е Меркурий, защото ако министър-председателят чака "абсолютен консенсус", за да подаде България официално искане за встъпване във Валутния механизъм ERM II, има да чака. В страната действат силни антиевропейски интереси - (гео)политически, икономически, криминални. Спирането на България по пътя към общата валута за тях ще е добре дошло:

1) Както в Москва, така и във Вашингтон, вероятно и в Анкара има върли противници на пълната европейска интеграция на България.

2) Присъединяването към системата на банковия надзор на Европейската централна банка ще ограничи възможността за ново ограбване от типа "КТБ". Банки и други финансови институции, работещи като черни каси, с основание стават нервни, с тях и техните политически клиенти.

3) Бизнесмени, които печелят, като плащат на хората в регионите несъразмерно ниски заплати, имат интерес България да остане в режима на валутен борд, ограничаващ количеството на парите в икономиката, а така и цената на труда.

4) Съществуват и стихийни антиевропейски нагласи в България. Много хора са си направили неправилни изводи от гръцката криза. До голяма степен с помощта на 1), сред населението се насаждат страхове, че в еврозоната "ще фалираме", "ще плащаме милиарди заради другите", "ще ни вземат спестяванията" и т.н.

Списъкът може значително да се разшири, но и изреденото е достатъчно да покаже, че в България не е възможен "абсолютен консенсус" за въвеждане на еврото. Колебанието за кандидатстване във валутния механизъм, което Борисов демонстрира от вече две години, допълнително налива вода в антиевропейската мелница. Вместо да се стряска от провокациите на Стив Ханке или от хибридни сайтове, българският премиер следва по-категорично да демонстрира своята подкрепа за членството на България в еврозоната, включително като инициира разяснителна кампания сред населението за ползите и рисковете за страната. Проблемът е, че този въпрос надхвърля икономическите му познания (а и не само неговите). Здравият народен разум на Борисов неведнъж е стигал до правилни икономически изводи. Само че присъединяването към еврозоната е проблем от друг порядък. За да се осмисли той, е нужно е не само познаване на паричната история, но и самостоятелно мислене, което да изтълкува примерите от другите страни в български контекст. В интерес на истината, Борисов е отчасти прав: България не е изцяло готова за членство. Равнището на доходите ни е под 50% от средното за еврозоната, което говори, че общата валута ще доведе до дисбаланси при цени и потребление. Още по-важен от доходите е въпросът за структурното несъответствие на икономиките. Надали ЕЦБ не е наясно с тези въпроси. Работата е там, че в "чакалнята на еврозоната" може да се прекара доста време. Литва например стоя там 11 години - и през цялото време поддържа фиксиран валутен курс. Времето, прекарано във Валутния механизъм, е период, който има не само икономически, но и институционален смисъл. Той е нужен, за да се гарантира, че равнищата на корупция ще се ограничат и сенчестите икономически и финансови структури ще бъдат извадени на светло. На практика, въвеждането на еврото в България може да се окаже в по-малка степен паричен и в по-голяма степен институционален въпрос..." - в. "Дневник".

Прелитането на руските ракетни комплекси "Панцир С1" над България на път за Сърбия също е във фокуса на всекидневниците.

"Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия... Полетът на руския самолет с бойна техника е разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, предава БГНЕС. "След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", съобщиха в четвъртък за БГНЕС от външното ни министерство. Какво представлява "Панцир"? На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса "Панцир". Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи. Въоръжението на "Панцир" се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона. Доставките на комплекса "Панцир" трябва да се осъществят в края на този месец..." - в. "24 часа".

"... Преди дни от Атлантическия съвет в София изразиха безпокойство дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България. Сърбия е най-големият вносител на руско въоръжение и военна техника в Европа. По-рано западните ни съседи закупиха от Москва седем хеликоптера Ми-17 и Ми-35, а също така получиха като подарък шест изтребителя МиГ-29 и десет бронетранспортьора БРДМ-2МС. Системата "Панцир 1" е с обсег между 20 и 30 км. Тя може да защитава граждански и военни цели денем и нощем при всякакви метеорологични условия и съчетава ракети и 30-милиметрово оръдие за отбрана в близка зона. В края на ноември 2019 г. комплексът за пръв път дойде в Сърбия, като тогава руски разчети с него и С-400 участваха в учение, наблюдавано от президента на Сърбия Александър Вучич. Месец по-рано Вучич се похвали, че Белград ще приеме на въоръжение "Панцир". Сръбските ВВС получиха и модернизирани изтребители МиГ-29 от Русия." - в. "Монитор".

Вестниците съобщават и за отмяната на "Луковмарш".

"Няколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР. По-късно обаче отделни симпатизанти се отправиха към НДК, откъдето планират да се включат в траурното факелно шествие "Луков марш", което по традиция правят, въпреки че и тази година то е забранено със заповед на кмета на Столичната община. Стотици хора излязоха на протестно шествие против провеждащото се ежегодно неонацистко шествие "Луковмарш" в София, съобщи БНР. Участниците в демонстрацията се събраха на площад "Бански". Протестът беше организиран от "Антифашистко действие - България" под наслов "Без нацисти по улиците ни!" и "Хора, бдете". Шествието е насочено срещу прояви на неонацизъм в България. В шествието се включиха и десетки младежи от различни европейски държави." - в. "Монитор".

"Приветствам усилията на правителството, правоприлагащите органи, прокуратурата и местните власти, че не допуснаха провеждането на позорно и опасно събитие като т. нар. "Луков марш"! Това коментира на фейсбук страницата си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "В общество като българското - изтъкано от толерантност и разбирателство, е абсолютно неприемливо инфилтрирането на крайни радикални елементи, които застрашават не само обществения ред, но също така ценностите и идеалите, върху които българите сме градили отношенията си през вековете", пише още Караянчева. "Днес, със своите категорични действия, България показа, че проявява нулева търпимост към всеки признак на незачитане на правата и достойнството на всяко човешко същество, независимо от неговите етнос, религия, пол. Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в цивилизовано и хуманно общество като българското, а усилията ни да им се противопоставяме никога няма да спрат. У нас няма място за езика на омразата, а неговите проявления ще останат безсилни пред твърдата ни непоколебимост да осигурим среда, която отхвърля всяка крайност и антидемократично поведение", подчерта председателят на парламента." - в. "Труд".

"За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като "Луковмарш". Това гласи прессъобщение на Външното министерство. Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и "Луковмарш". В днешния ден България няма нужда от "Луковмарш", от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност. Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на "Луковмарш" са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия. Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии. МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на "Луковмарш". Подкрепяме действията на Софийска община и на правоохранителните органи по охрана обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на "Луковмарш" - Български национален съюз "Едейлвайс", който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона..." - в. "24 часа".

Вестниците информират също, че веригата Lafka затваря обектите си.

"Веригата Lafka затваря павилионите си. Решението най-вероятно е дошло след спирането на бизнеса с лотарийните билети на обвинения за 11 престъпления бизнесмен е интереси в хазарта Васил Божков и покрай решението на държавата да поеме дистрибуцията на вестници и списания, посочва "Капитал". Със скоростно приетите преди две седмици поправки в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори - "Национална лотария" и "Лотария България", бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше обвиняемият Божков. Обектите на Lafka бяха едни от основните разпространители на лотарийни билети. Проверка на "Дневник" показа, че павилионът на Lafka в подлеза на "Парадайс център" е с изцяло изпразнени стелажи за вестници и за сандвичи, този в подлеза на Спортната палата беше затворен. Други два обекта - на бул. "Дондуков" и ул. "Веслец" и на "Дондуков" и "Бачо Киро", са затворени. Лафка на бул. "Мадрид" и "Евлоги и Христо Георгиеви" днес работеше, работеше и тази на пл. "Гарибалди", както и на спирката на метрото в "Младост 3", работеха и два павилиона около Докторската градина. Павилион на Lafka в Септември също беше затворен. В регистрите няма искане за откриване на процедура по фалит за дружеството "Лафка маркет", което работи от 6 години и има над хиляда обекта, повечето от тях - 824, на франчайз. Веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив. Няма и съобщение за затварянето на веригата на сайта на фирмата, затова "Капитал" не изключва бизнесът да бъде придобит от друг след седмици. Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между две юридически лица: "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ". Но като крайно се контролира от основателите на "Винпром Пещера" и Делян Пеевски, твърдяха няколко източника на "Капитал". Веригата има заем към ПИБ и акциите на дружеството са заложени като обезпечение пред банката, като задължението към банки е малко над 24 млн. лв. според последния отчет. Приходите на компанията са 240 млн. лв., а нетната печалба - 5 млн. лв. за 2018 г. Продажбите на цигари са за близо 180 млн. лв., на други стоки (вероятно и вестници) - 35 млн. лв., а комисионните от лотарийни билети - 22 млн. лв. Персоналът на дружеството е бил 630 души към края на 2018 г. Веригата беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак", като в много градове тя финансира дейности на общината срещу възможността да си избере най-атрактивните точки и да ги наеме за период от 10 години. Веригата за малко щеше да стане концесионер и на спирките в София. В повечето случаи Lafka предплащаше и така получаваше и по-нисък наем. От политически протектираното от общинските съвети на ГЕРБ навлизане на веригата в най-големите градове, пострадаха множество малки фамилни фирми, които до този момент стопанисваха павилионите, отбелязва "Капитал". Веригата години работеше на загуба и достигна 2000 обекта, не можа да се разрасне до очакваните 3000. Според източници на "Капитал" през последните години са правени изключително много опити за продажбата й. Бизнесът обаче се е сторил неустойчив на бъдещите купувачи, тъй като над 50% от приходите са идвали от лотарийни билети, а множество световноизвестни марки са избрали да не работят с Lafka..." - в. "Дневник".

"Появиха се и коментари, че фалитът на веригата е умишлен. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, например, написа във "Фейсбук": Какво му дреме на Пеевски, че "Лафка" щяла да фалира, след като всичко ценно от нея е взето, разпределено, похарчено. Това, с голяма вероятност, е умишлен фалит, който позволява на тарикатите във фирмата да си вземат парите, а да оставят на държавата и тези, които си очакват парите от "Лафка", един кукиш по отношение на данъците. Защо си мислите, че всичко не е координирано и част от един план? Нали по този начин фалираха банки, компании през 90-те години и по-късно за да прикрият далавери и следи. И след това сметката е 20 милиарда лева несъбрани данъци и вземания на държавата, които НАП опрощава. Пеевски си е ОК, няма никакъв проблем. Гешев пак ще направи едно шерифско реалити, може и пищов на кръст да запаше. Каскет вече има." ..." - в. "Сега".

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
17:45
Служители на ОД на МВР – Варна са извършени 685 проверки за спазване на домашна карантина днес
15:17
Окръжната прокуратура във Варна задържа до 72 часа наркоразпространител на кокаин
13:45
Заподозряният за убийство 35-годишен мъж остава в ареста по решение на съда
13:39
Община Варна предоставя офис на Бюрото по труда
12:37
В момент на разпространение на наркотични вещества е задържан 46-годишен мъж от Варна
10:31
Задържаха мъж, убил жена си и опитал да прикрие престъплението
10:15
Кметът на Варна с мерки да безопасно получаване на пенсиите и регистрирането в Бюрото по труда
09:14
Преглед на печата
03 април 2020 г.
19:37
251 проверки на паркове, градини и детски площадки
18:14
Над 1150 са проверките във Варненско днес за спазване на наложена задължителна домашна карантина
16:09
Варненската АГ-болница обявява сметка за набиране на дарения
15:14
Два пъти седмично извозват едрогабаритни отпадъци във Варна
15:00
Осигурени са хигиенни материали и дезинфектанти за варненските социални заведения
13:50
Варненец потроши витрината на магазин за алкохол и го обра
12:50
Километрова колона от автомобили на КПП във Варна
11:08
Варненското горско събира детски разкази и рисунки за гората
11:05
Без вода днес във Варна са...
11:02
Провеждат онлайн комисиите в Общинския съвет във Варна
10:53
Два пъти седмично извозват едрогабаритни отпадъци във Варна
10:47
Пощенските клонове във Варна се дезинфекцират преди получаването на пенсии
10:45
Учители даряват на лекари във Варна
09:55
Обработват против кърлежи градинките в центъра на Варна
08:40
Разрешиха нощния риболов
08:18
Преглед на печата
02 април 2020 г.
19:55
Пуснаха под домашен арест 21-годишният мъж, нарушил карантина във Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора