Още снимки:
test

Каракачанов: Министерство на отбраната не е организирало антисемитска дискусия

21.02.2020 14.29

Министерство на отбраната не е било организатор на антисемитска дискусия. Това каза военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов в отговор на въпрос от депутата от ДПС Джейхан Ибрямов дали министерството му е било съорганизатор на дискусията, която е насочена срещу евреите.

"Министерството на отбраната не е било съорганизатор на научна дискусия "Еврейската трудова повинност по време на Втората световна война-спасителен план или репресивна мярка". За него е била предоставена само залата във Военния клуб. Задавам ви обаче въпроса - кому е нужно народен представител да прави внушения, че България едва ли не участва в геноцид спрямо евреите. Известно е, че България е единствената държава, която не допуска български граждани от еврейски произход да бъдат депортирани. Вие се опитвате да го отречете и не мога да разбера защо. Не мога да бъда не емоционален, защото това, което правите е клевета срещу българите и българската армия. Казвате, че редица български учени се били възмутени, избройте ми ги! Напротив! Тази кръгла маса е организирана от редица български учени", каза Каракачанов от парламентарната трибуна. Обясни, че на 2 януари в Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно починно дело" е постъпило писмо от директора на Института за исторически изследвания към БАН за ползване на зала в Централния военен клуб на 15 януари за представяне на резултатите от мащабно документално изследване, проведено в партньорство с независимо историческо дружество, Велкотърновския университет, Военно-историческият архив и Военната академия на тема "Спасяването на българските евреи през Втората световна война".

"Това е темата и това са организаторите. Къде видяхте някакъв антисемитизъм или някакви организации, които могат да бъдат оприличени като такива. На тази кръгла маса са присъствали зам.-министър на културата, зам.-министър на образованието, депутати, директорът на офиса на Американския еврейски комитет в България, представители на организацията "Шалом", на българо-еврейския научен институт и други обществено-научни организации. Въз основа на публикувани и използвани до този момент документи от български и чужди архиви, е била аргументирана тезата, че трудова повинност, защото тя е била за всички български граждани, се е изграждала изцяло по законовата наредба за трудовата повинност от 1938 г., а не Закона за защита на държавата и Закона за военните сили от 1940 г. На последните, които подлежат на трудова повинност, са били уредени условия на труд, които са били за всички, извикани. Трудовата повинност е въведена като практика у нас през 1920 г. от едно правителство, което може да бъде наречено всякак - на Стамболийски и БЗНС, но не може да бъде наречено нито дясно, нито германско, нито профашистко. През тази трудова повинност са преминали над половин милион български граждани до 1945 г. Условията са били еднакви за всички. Българската държава тогава защити своите евреи и недопусна да бъдат депортирани. Това е и един от вариантите, защото по закона тогава ако си мобилизиран, не подлежиш на депортация", обясни още Каракачанов. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
20:12
Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО
20:01
НФСБ подкрепя извънредно положение до 13 май
19:49
В понеделник гледат ЗИД на Закона за енергетиката
19:17
Държавата увеличава лимита на дълга до 10 млрд. лв., защото трябва да има достатъчно ликвидност
19:11
Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени
17:58
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната
16:48
Извънредно положение до 30 април, а не до 13 май, искат Патриотите и БСП
16:45
Вълчев: Пълни заплати за учителите, ако имат 25 часа седмично
16:22
Славкова: Вслушаме ли се в популизма на Радев, да се готвим за 4000 заразени на ден
15:36
Депутатите приеха нови правила за работа на НС
14:59
Поточна линия за 100 000 защитни очила пускат в Смолян
14:37
Ресорната комисия одобри промените в енергийния закон
14:22
Борисов за Радев: Ако иска да наложи вето, да уморим хората
13:15
Народният представител от ГЕРБ Ася Пеева дари средства на УМБАЛ-Поморие
13:07
Горанов настоява да има фискални буфери
12:55
Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса
12:28
Подписваме два договора с Китай за доставка на лекарства за COVID-19
10:27
Парламентът няма да минава под карантина, увери Караянчева
10:18
Борисов: Ще предложа депутатските заплати да бъдат замразени
08:01
НС гласува днес за удължаване на извънредното положение
02 април 2020 г.
18:51
Депутатите ще заседават извънредно утре и в понеделник
17:55
Депутатите от ГЕРБ даряват 1/3 от заплатите си за борба с коронавируса
13:54
Борислав Цеков: Няма конституционна пречка Народното събрание да работи дистанционно
09:50
Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние
09:24
Сачева: Почти 3 хиляди са издадените болнични с указание „коронавирус“

Най-четени от Политика

Избор на редактора