Още снимки:
test

Иван Игов: МОН не е подготвено да провежда сексуално образование в училище

21.02.2020 09.35

Говоренето за секс и сексуално образование на деца няма да ги подтикне да започнат да правят секс по-рано. „Тезата, че децата ще станат сексуално активни на такава малка възраст, си е направо огромна глупост, която многократно е била изследвана и отхвърлена от какви ли не изследователи“, съобщи в интервю за БГНЕС психологът Иван Игов.

Подобна теза е отхвърлена от всякакви изследователи по света поради два основни фактора – единият е развитието на юношеската сексуалност, когато с навлизането в пубертета хормоните започват да си казват думата и започва да се развива онзи дял в мозъка, който на практика отговаря за сексуалните желания. Фактът, че не говорим за секс, не означава, че децата ни чисто физически нямат такива потребности и те не търсят начин да ги удовлетворят, лошо е ако не знаят как.
Вторият фактор – мит е, че като не говорим с децата за секс, те не знаят за какво става дума – този мит е особено глупав, когато децата още от предучилищна възраст започват да сърфират в интернет, където поне една трета от съдържанието има сексуален и порнографски характер, смята психологът.
Българските мъже имат най-големи проблеми със сексуалността, а 95% от тези проблеми са свързани с психогенни фактори, съобщи още психологът.
България е на едно от първите места по раждания от малолетни майки на възраст под 14-годишна възраст, и тук не говорим само за момичета от малцинствата. Това означава, че деца раждат деца, с които не е говорено за секс. Това означава, че липсата на сексуално обучение и информация всъщност води до това.

И третият факт – в развитите страни, включително и в България, хората започват все по-късно да сключват брак и да раждат деца, което не е непременно лошо, но липсва семейно планиране и все повече жени започват да прескачат детеродната възраст.

„Ако родителят просто подхвърли книжки, вместо да говори с децата си, това не създава онзи комуникационен канал, който е толкова важен. Тоест, от най-ранна детска възраст децата трябва да започнат да говорят с родителите си – не трябва да ги учим, че има нещо срамно от половите ни белези, нашата сексуалност, или пък как се раждат децата“, смята Игов.

У нас има добри помагала за обучение на децата от най-ранна възраст – например кукли момче и момиче, където децата могат да видят как изглеждат другарчетата от другия пол.

Защото децата имат нужда да разбират различията, и ако ние не сме им показали, те сами намират начин да разберат. „Родителите някак си не са склонни да ходят на курсове или семинари по родителство, а точно там получават знания как да говорят с децата си на такива деликатни теми. Затова обикновено в горните курсове на училищата има часове по семейно планиране, и още в училище подрастващите трябва да се научат как да планират бъдещите си деца, как да ги възпитават, и как да ги научат на това, че човешката сексуалност е вид общуване. Само при хората сексът е общуване, а не задоволяване на нагони“, поясни Игов.

Министерството на образованието не прави нищо по въпроса, и го прави от години, смята психологът. „Въпреки че многократно е повдиган този въпрос, самите учители не са подготвени да говорят за сексуалността, защото те самите не са наясно със своята сексуалност. Биолозите биологизират проблемите, другите учители просто казват, че не е тяхна работа. Затова са нужни специализирани курсове, но те не бива да бъдат откъснати от останалите форми на общуване и социализация на децата, то трябва да е част от това. Ние повече от 10 години предлагаме такива обучения, но като че ли в българското училище е по-важно от първи клас да се учи математика“. За съжаление, в момента повече НПО-организации са подготвени да говорят с децата, отколкото експерти от МОН, затова не трябва така панически чиновниците от министерството да спират всеки образователен проект в училищата, смята психологът.

„След оръжията и наркотиците, порнографията носи най-много приходи по света – това е милиарден бизнес, който печели толкова много неслучайно. Силата му е също толкова разрушителна, както и на първите две“, завърши Игов. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:58
Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите
19:15
Още една благородна жена дари пенсията си на болница
19:09
ВСС спешно търси кой да оправи системата за разпределение на делата
18:26
Ветеринари проверяват закланите агнета във фермите
18:16
НАП възстановява забравен ПИК и по телефона
18:13
618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, няма нови жертви
18:03
Още 201 деца са подпомогнати от „Българската Коледа”
17:46
Медицинските специалисти са с приоритет при преминаването през КПП
16:26
Разсекретен разпит на нацистки дипломат разкрива плановете на Хитлер за България през 1944 г.
16:17
Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробилогия на БАН
15:58
Прокуратурата възложи незабавна проверка на куриерски фирми, решили да печелят от COVID-19
15:51
Глобиха Боил Банов - пушил в кабинета си
15:41
Изпълнени са близо 30% от ремонтните дейности на виадуктите по АМ „Тракия“
15:18
Служителите на „Столичния патронаж“ ще бъдат тествани за COVID 19
14:53
Не достигат медици в болницата за коронавирус в Пловдив
14:47
Здравното министерство предлага НЗОК да плаща лечението на пациентите с COVID-19
14:44
Митничарите от "Гюешево" принудени сами да си купуват маски и дезинфектанти
14:18
След като получи инструкции, РЗИ - Благоевград ще започне изследването на жители на Банско
14:11
Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница
14:06
„Галъп“: Българите с висока оценка за действията на правителството срещу вируса, 77% одобряват
13:45
Няма да се раздава върба на Цветница
13:30
Български моряци са блокирани на круизни кораби в САЩ
13:27
Срокът на изплащане на инвалидните пенсии се удължава заради извънредното положение
13:14
Почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев
13:14
Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки

Най-четени от Общество

Избор на редактора