Още снимки:
test

Депутатите установиха "дума срещу дума" в БНР

20.02.2020 19.51

Има данни за политически натиск над журналистите в БНР, но няма данни за това откъде е дошъл натискът. Такова е заключението на приетия доклад от работата на Временната анкетна комисия по случая "БНР", представен от председателя й Тома Биков.По думите му Комисията изслушала различните страни по казуса и част тях твърдели, че има политически натиск над журналистите в радиото, но без да има данни и факти за това откъде е дошъл натискът.

Биков дори попитал журналистката Силвия Великова дали от радиото имат обосновани предположения от кое място е дошъл натискът върху бившия генеранел директор на радиото Светослав Костов. Самите журналисти от радиото също нямали идея.

Затова в първия извод в доклада е написано, че има индикации и твърдения, че е осъществен политически натиск, но няма нито доказателства, нито посочване на мястото, откъдето е дошъл.

Вторият извод от доклада е свързан със спирането на сигнала на радиото. Там също имало различни твърдения и "дума срещу дума". За сигнала на радиото обаче са намерени доказателства от разследващите и от прокуратурата и, както се каза и от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, това е издадена заповед.

"Нашият общ политически извод, който го правим като народни представители, е, че генералният директор носи отговорност за работата на радиото - дали той е бил подведен, дали не е преценил правилно, това вече е въпрос на други действия", каза Тома Биков.

Неговото лично мнение е, че има още един проблем в радиото - дълбокото разделение между различните групи, които воюват помежду си, "не от вчера, а от доста време". Това било предпоставка за оказване на политически натиск.

"Воюващите групи, независимо от коя страна на барикадата са, също носят отговорност, ако има политическа намеса, защото в рамките на своя конфликт и на конфронтационни действия едни или други журналисти, или служители на радиото търсят подкрепа от различни политически фактори. Когато я намерят - тогава започва и политическата интервенция в радиото", посочи Биков.

Позитивното, според Тома Биков, е, че доста трудно се осъществява такава политическа интервенция в радиото, защото всички разбират. Затова и трудно можело да се говори, че радиото е под някакъв контрол.

Дори Биков смята, че радиото е безконтролно, като дори се стига до крайност: "Безконтролно не толкова по отношение на съдържанието, колкото по отношение на административната работа, входиране на документи със задна дата и изобщо една неорганизираност", категоричен беше Биков. Той се надява, че при новото ръководство на БНР ще бъде въведен ред.

Биков смята, че не законодателният въпрос е най-важният в момент на криза. Той не смята, че парламентът, прокуратурата и съдът могат да решат едни конфликти, които са вътре в самото радио. "Няма закон, който да забрани на едни или други хора да влизат в конфликт помежду си. За мен това е един от основните проблеми на радиото, защото няма закон, който да каже какво да се говори или какво да не се говори по радиото", каза депутатът.

В доклада на анкетната комисия не са дадени препоръки по отношение на работата на БНР, тъй като в момента така или иначе се изработва Закон за радиото и телевизията. Той тепърва предстои да бъде обсъден в рамките на Комисия по култура и медии.

Припомняме, че само преди месец Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР.

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година, СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентно спиране на радиото. По-късно стана ясно и че КПКОМПИ е започала разследване срещу бившия генерален директор на БНР: по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

За самото спиране на радиото от прокуратурата обвиниха техническо лице. /БНР

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
20:12
Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО
20:01
НФСБ подкрепя извънредно положение до 13 май
19:49
В понеделник гледат ЗИД на Закона за енергетиката
19:17
Държавата увеличава лимита на дълга до 10 млрд. лв., защото трябва да има достатъчно ликвидност
19:11
Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени
17:58
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната
16:48
Извънредно положение до 30 април, а не до 13 май, искат Патриотите и БСП
16:45
Вълчев: Пълни заплати за учителите, ако имат 25 часа седмично
16:22
Славкова: Вслушаме ли се в популизма на Радев, да се готвим за 4000 заразени на ден
15:36
Депутатите приеха нови правила за работа на НС
14:59
Поточна линия за 100 000 защитни очила пускат в Смолян
14:37
Ресорната комисия одобри промените в енергийния закон
14:22
Борисов за Радев: Ако иска да наложи вето, да уморим хората
13:15
Народният представител от ГЕРБ Ася Пеева дари средства на УМБАЛ-Поморие
13:07
Горанов настоява да има фискални буфери
12:55
Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса
12:28
Подписваме два договора с Китай за доставка на лекарства за COVID-19
10:27
Парламентът няма да минава под карантина, увери Караянчева
10:18
Борисов: Ще предложа депутатските заплати да бъдат замразени
08:01
НС гласува днес за удължаване на извънредното положение
02 април 2020 г.
18:51
Депутатите ще заседават извънредно утре и в понеделник
17:55
Депутатите от ГЕРБ даряват 1/3 от заплатите си за борба с коронавируса
13:54
Борислав Цеков: Няма конституционна пречка Народното събрание да работи дистанционно
09:50
Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние
09:24
Сачева: Почти 3 хиляди са издадените болнични с указание „коронавирус“

Най-четени от Политика

Избор на редактора