Още снимки:
test

Осветиха дарен параклис в дома за стари хора “Надежда”

17.02.2020 16.09

С водосвет беше открит параклисът „Св. Пророк Илия“ в дома за стари хора „Надежда“ в София. Той е направен със средствата на дарителя Галя, която не пожела да говори пред медиите. На освещаването присъстваха зам.-социалният министър Зорница Русинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова уточни, че четири са старческите домове, които са общински и обясни, че разширяват тази дейност като я дават за управление на неправителствени организации, какъвто е случаят и тук. Тя изрази задоволство от факта, че нито един от възрастните не се оплака от условията и грижата, а посочиха, че там е по-хубаво дори от у дома.

„Столичната община беше първата, която закри домовете от стар тип. Тук се намираше един от най-тежките домове „Пенчо Славейков“, който беше закрит през 2016 г. През 2017 г. беше сключен договор с неправителствена организация „Информация и консултация“, която пое грижата за възрастните хора. Две нови услуги бяха разкрити тук като сградата беше цялостно ремонтирана. В момента продължава ремонта на ВиК системата“, заяви тя и посочи, че общината ще продължи да разширява грижата за възрастните хора.

Фандъкова подчерта, че до момента са създали 17 услуги като сега подготвят 9 нови и те ще бъдат финансирани с европейски средства като до края на 2021 г. те се очаква да заработят в Подгумер и Княжево. Тя коментира, че работят и по пилотен проект, в който с помощта на новите технологии обгрижват възрастни хора както в социалните домовете, така и в техните лични домакинства.

„1600 души се обгрижват всеки ден в дома си от социалния патронаж. Това също е една добра услуга, която следва да разширяваме”, посочи кметът на София и увери, че полагат усилия условията във всеки дом да бъдат добри.

„Виждате, че тук наистина ситуацията е добра. Ремонтирали сме повече от домовете, които са общински. Все още имат нужда, например в дома в Горна Баня, там има нужда от саниране. Последователната работа и ясното планиране ни дават възможност да подобряваме условията”, каза още тя подари на обитателите икона на Св. София и трите и дъщери.

Възрастните хора от дома с радост приветстваха мястото, от което вече могат да отправят молбите си към Бога.

„Аз изгубих двата си сина, те си отидоха. Няма за какво да се моля“, каза Митка Методиева, която от 2 години живее в дома и добави, че тук е по-хубаво отколкото вкъщи, защото си имат всичко.

„Ще се моля за своето здраве и здравето на всички хора. Щастието вече е отишло в архива. То е било някъде, но тука да се уважаваме и да живеем добре“, коментира 90 годишната Мария Драгостинова и сподели, че навремето била щастлива и не си представяла по този начин да изкара последните години от живота си, но сама направила този избор, защото близките й живеят във Виена. Жената добави още, че живее сама в стаята си и не общува с останалите, защото не желае да става част от клюките на съседите си.

От думите на зам.-кмета Албена Атанасова стана ясно, че тази година общината ще продължи да инвестира в социалните домове и даде пример с този в Горна баня, който предстои да бъде газифициран.

„Тази година ще бъде направена обществената поръчка и се надявам да се започне работа още тази година, както и ремонтът за саниране на останалата част на дома. За бившия дом „Асен Златаров“ ще разкрием още 5 нови социални услуги – дневен център, кухнята ще бъде дадена на НПО, в която ще се готви и нагоре ще разкрием още 4 услуги“, заяви тя и увери, че там няма да бъде изграждан старчески дом. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
15:31
300 000 лв. са вече даренията от прокурори, следователи и служители за болниците
15:21
„Майчин дом“ получи 100 000 лева дарение от Пощенска банка за борбата с COVID-19
14:41
Девет магистрати и служители дариха днес кръв след призива на Гешев
14:13
Как Спешна помощ работи в условията на пандемия
13:15
Въпреки извънредното положение: Лозан Панов реши ВКС да работи
12:55
GP-тата срещу идеята на Валери Симеонов за замяна с генерици на по-скъпите лекарства
12:18
Над 142 хил. българи са се прибрали от началото на кризата до края на март
11:56
Седмица на гората 2020 г. - „Моят разказ за гората“
11:16
Тестват служителите гара „Илиянци“ за коронавирус
11:08
Кантарджиев: Домашните любимци не са преносители на COVID-19
10:25
Подобрява се състоянието на петимата пациенти с коронавирус в Сливен
10:07
56% от българите се притесняват да не останат без работа
10:02
75 тираджии са под карантина преди „Капитан Андреево“
09:52
Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни
09:20
Ген. Мутафчийски: Мерките могат да бъдат отслабени, когато намалеят случаите на заразени и болни
08:19
449 са общо заразените у нас, изписаните са 25, а броят на жертвите е 10
08:15
Валежите спират, но 4 области са с жълт код
08:00
Отбелязваме Международния ден на детската книга
08:00
През Рожен, Превала и Печинско – само с вериги
04:44
Мъж на 40 години е десетата жертва на Covid-19 у нас
01 април 2020 г.
20:09
Психолози, юристи и социални работници помагат в борбата с COVID-19
19:53
Засега: Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до момента полицаи
19:29
Изследват за COVID-19 всички работещи на гара "Илиянци"
19:17
Превозвачи в Пловдив предлагат да има допълнително заплащане за шофьорите в градския транспорт
19:06
Маски се шият и в кооперациите на хората с увреждания

Най-четени от Общество

Избор на редактора