Още снимки:
test

Орбан: Ние сме Европа, не е нужно да харесваме уморения брюкселски елит

17.02.2020 14.39

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща е научила, че не е нужно да се харесва на "уморения брюкселски елит", подчертавайки, че Унгария е бъдещето на Европа. "За последните 10 години научихме, че Европа не е в Брюксел", каза Орбан в общонационално обръщение снощи. "Ние сме Европа и не е нужно да харесваме уморения брюкселски елит. В миналото смятахме, че Европа е нашето бъдеще, но днес знаем, че ние сме бъдещето на Европа", каза той.

Орбан изрази задоволство, защото Унгария намери „обща позиция“ със съседните си страни - Хърватия, Словакия, Словения и Сърбия и е в състояние да разшири сътрудничеството и да създаде съюзи с тях. "Историята отново даде възможност на народите от Централна Европа да изградят нов съюз, основан на техните национални интереси, който ще ни даде възможност да се защитим от заплахи както от Изтока, така и от Запада", каза Орбан.

Той оцени, че последното десетилетие са били най-успешното 10 години през последните 100 години на унгарската история, но добави, че страната е заплашена от изменението на климата, непрекъснатия спад на населението и заплахи за европейската икономика. В годишното си обръщение към нацията Орбан повтори критиките си към онези, които смята за противници, включително ръководството на Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос.

Орбан, който се върна на власт през 2010 г., когато Унгария все още беше зависима от международната финансова помощ, заяви, че неговото правителство е отхвърлило исканията за допълнителни икономии и се отказало от заемите на МВФ, за да може по-свободно да прилага икономическата политика. "Ако слушахме съветите им, Унгария сега щеше да лежи в болнично отделение, а от крайниците й да висят системи от МВФ и Брюксел с дългове, а кранчето на дълга щеше да бъде в ръцете на Джордж Сорос", каза Орбан.

Той каза, че икономическият растеж на Унгария от 4,9% значително надвишава средния за Европа, но че страната все още е тясно свързана с резултатите на европейската икономика, тъй като 85% от унгарския износ отива в други европейски страни. „Значи и техният проблем е наш. Единственият въпрос е докога ще бъде проблемът ни“, каза Орбан.
Той оцени, че „европейската икономика, особено икономиката в еврозоната, просто е спряла“ и добави, че икономическият растеж на Европа през 2020 г. ще бъде „до голяма степен микроскопичен“. По отношение на намаляването на населението Орбан заяви, че икономическите стимули на правителството за двойки и многодетни семейства са помогнали, но са необходими повече мерки.

Той каза, че броят на браковете се е увеличил и броят на разводите и абортите е намалял, но че "лошата новина е, че намаляването на популацията не е спряло" и че "унгарците остават застрашен вид". Орбан обяви политики за подпомагане на околната среда, включително увеличение с 27 процента на залесените площи, забрана за пластмасови торбички за еднократна употреба и стимул за използване на електрически превозни средства. Той добави, че всички градски автобуси, лицензирани от 2022 г., ще трябва да бъдат електрически. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
13:39
Елдата и презервативите са сред петте най-купувани стоки в Русия
13:29
Атина следи за следващия ход на Анкара в Егейско мори и по въпроса за мигрантите
13:20
Китай отчете спад на новите случаи на коронавирус за четвърти пореден ден
12:42
Тръмп: Много добре свършена работа, ако умрат само 100 000 души
12:05
Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай на ескалация
09:48
Тръмп: Пикът на смъртност в САЩ вероятно ще е след две седмици
09:41
Италия удължава строгата карантина след 3 април
08:40
Япония затваря границите си за граждани на САЩ, Китай и Южна Корея
08:20
14-годишен и 16-годишна са сред жертвите на COVID-19 в Европа
08:19
Заразените с COVID-19 вече са над 700 000
08:18
Тотална карантина в Москва, излизане от дома – само при неотложност
08:17
Пхенян обяви, че е изпитал свръхтежка ракетна система
08:02
Коронавирусът взе първа жертва и в Сирия
08:01
Южна Корея обмисля допълнителна финансова помощ за коронавируса
08:00
Тръмп удължи противоепидемичните мерки до 30 април
29 март 2020 г.
20:05
Сериозен спад на жертвите и заразените в Италия за последните 24 часа
19:45
Най-известният американски учен прогнозира до 200 000 жертви на коронавируса в САЩ
19:10
Коронавирус: Курц бесен на ЕС, скастри двойните му стандарти
19:03
209 починали от новия коронавирус във Великобритания за денонощие
18:34
8 загинали при катастрофа на самолет във Филипините
18:21
Испанска принцеса почина в Париж от коронавирус
18:14
Прогнозират скок на COVID-19 в Турция в следващите 5 дни
17:56
Хасан Рохани: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса
17:43
Казахстан тегли от суверенния си фонд над 4 млрд. долара срещу коронавируса
17:26
Путин нареди постоянен мониторинг на икономическата ситуация в Русия

Най-четени от Свят

Избор на редактора