Още снимки:
test

Учителският авторитет е в основата на държавността, припомнят от синдикат "Образование"

17.02.2020 12.16

Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Има примери в света, където авторитетът на учителя се утвърждава със Закон за статута на учителя, пишат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Повод за становището им е започналата дискусия за създаване на Закон за защита на учителя и последните скандали в училищата, нахлуването на родители в час и обидите и заплахите към учители.

Те дават за пример Казахстан, където бившият президент Назърбаев ясно заяви отговорността на държавата и институциите.

"Той (законът) трябва да осигури всички стимули за учители и служители на училищни институции, да намали натоварването, да ги предпази от непредвидени проверки и необичайни функции.". 

Признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда. То най-вече е основа на високата гражданственост и държавност, смятат от синдикат "Образование".

"Днес учителят и директорът са оставени сами, особено тогава, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита. Това са "скандалните ситуации", когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция. Тези им действия уронват авторитета и на регионалните управления на образованието, и на министерството на образованието, и на правителството на България, на цялото ни общество", пишат от синдиката.

Те се обосновават, че защитавайки авторитета на учителя, се защитава устойчивостта ни като народ, което по думите им е и въпрос на национална сигурност.

"Ако се противопоставяме и не приемаме държавния ред и законност, ако искаме в нашата държава правилата да са изключение, достойнството и добротата считаме за отживелица, а липсата на срам и бруталното нахалство е просперитет, то ние сме на прав път да превърнем народа в население, а държавата - в територия", пишат от синдикат "Образование".

Ако искаме модерна, демократична и гражданска държава, с правов ред и съхранени вековни духовни ценности, с почитане на родителския и институционален авторитет, доминация на честта над безчестието, то трябва да признаем, че тази ценностна система се формира в училище и от учителя и неговия авторитет, мотивират се от браншовата организация.

Най-жалкото в шумните кампании е заклеймяването на учителя, който уж е приеман за икона на националното възпитание, а е завързан на позорния стълб за опозоряване и обругаване от "достойните и безгрешни" граждани, се казва в позицията на представителите на учителската професия.

Припомняме, в обществото бе съпоставен примера на учителката, която бе хваната да шофира пияна и веднага получи условна присъда и евродепутата Ангел Джамбазки, който се размина без присъда.

От синдикат "Образование" и се обявяват срещу публичния линч на учителката, заловена да шофира с алкохол в кръвта. В същото време те искат да се спазват училищните правила и да има санкции за тези, които ги нарушават.

"Всеки ден наблюдаваме лоши примери, които се дават на нашите ученици с активните, "компетентни" напътствия от родители за справяне с учителите, заливайки с жалби институции и медии, за да наложат свои решения, насочени срещу учителите на нашите деца. Още по-жалко е, че липсва дори и един пример за министерски служител, който да се изправи и твърдо да заяви: "Скъпи родители, спрете да се месите в работата на учителя и директора, и училището /Образователната институция/. Вашата роля е да партнирате, да помагате в спазването на училищните правила", призовават от синдиката.

Те се позовават на примера, че Стефан Стамболов през 1891 г. в ролята си на премиер чрез "Закон за народното просвещение" отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се месят в работата на учителя.

"За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания", е мотивиран тогава Законът. И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя, коментират от синдиката и питат кой би се осмелил да озапти родителите, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:58
Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите
19:15
Още една благородна жена дари пенсията си на болница
19:09
ВСС спешно търси кой да оправи системата за разпределение на делата
18:26
Ветеринари проверяват закланите агнета във фермите
18:16
НАП възстановява забравен ПИК и по телефона
18:13
618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, няма нови жертви
18:03
Още 201 деца са подпомогнати от „Българската Коледа”
17:46
Медицинските специалисти са с приоритет при преминаването през КПП
16:26
Разсекретен разпит на нацистки дипломат разкрива плановете на Хитлер за България през 1944 г.
16:17
Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробилогия на БАН
15:58
Прокуратурата възложи незабавна проверка на куриерски фирми, решили да печелят от COVID-19
15:51
Глобиха Боил Банов - пушил в кабинета си
15:41
Изпълнени са близо 30% от ремонтните дейности на виадуктите по АМ „Тракия“
15:18
Служителите на „Столичния патронаж“ ще бъдат тествани за COVID 19
14:53
Не достигат медици в болницата за коронавирус в Пловдив
14:47
Здравното министерство предлага НЗОК да плаща лечението на пациентите с COVID-19
14:44
Митничарите от "Гюешево" принудени сами да си купуват маски и дезинфектанти
14:18
След като получи инструкции, РЗИ - Благоевград ще започне изследването на жители на Банско
14:11
Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница
14:06
„Галъп“: Българите с висока оценка за действията на правителството срещу вируса, 77% одобряват
13:45
Няма да се раздава върба на Цветница
13:30
Български моряци са блокирани на круизни кораби в САЩ
13:27
Срокът на изплащане на инвалидните пенсии се удължава заради извънредното положение
13:14
Почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев
13:14
Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки

Най-четени от Общество

Избор на редактора