Още снимки:
test

Пет любопитни метода за производство на електричество

15.02.2020 18.08

С нарастване на притесненията за климата всички погледи се отвръщат от изкопаемите горива и се търсят нови начини за генериране на електричество. Традиционните възобновяеми източници на енергия се генерират от на силата на слънцето, вятъра и водата. Но традициите са за да бъдат разбити и това се случва по-често, отколкото си мислим, пише Oilprice.

Има много други по-неизвестни и ексцентрични методи за производство на електричество, които не включват нито изкопаеми горива, нито слънце и вода. Ето някои:

1. Боклук

По света има изобилие от боклук, а в крайна сметка ние нямаме нужда него. Всяка година всеки американец генерира 1,609 тона боклук. В Австралия има толкова много боклук, че сметищата ? скоро ще бъдат препълнени - австралийците изхвърлят 21 милиона тона отпадъци всяка година в депата.

В страната са предприели изяло нов подход, за да решат проблема си с боклука - превръщат го в електричество. Това е печеливша стратегия за всички по веригата - те едновременно се справят с боклука и генерират на енергия. Проектът е партньорство между компанията Masdar, базирана в Обединените арабски емирства, и Tribe Infrastructure Group и според Forbes ще генерира 29 мегавата възобновяема енергия. Това ще бъде достатъчно да се захранят 36 хил. домаконства и да спестят 300 хил. тона въглероден диоксид всяка година. Работата по проекта е в разгара си, като прогнозата за завършване е 2022 г.

2. Сок от лук

Истина е, че сокът от лук може да произведе електричество и не става въпрос само за експеримент в лаборатория или ученически проект. Процесът на превръщането на сок от лук в електричество изисква преобразуването на суровината в биогаз. След това биогазът се превръща в метан, който е основният компонент на природния газ, който след това се използва за производство на ток.

Подобна система вече съществува и се използва от калифорнийската компания Gills Onions, която е инвестирала 9,6 млн. долара в нея. Инвестицията дава резултат и компанията намалява сметките си за ток със 700 хил. долара годишно и спестява 400 хил. долара, като не се налага да изхвърлят отпадъците от лук, както са правили преди това. Освен това намаляването на вредните емисии възлиза на 30 хил. тона годишно, според Fast Company.

3. Животинска тор

Всички сме чували истории за това как кравите спомагат за увеличаване на емисиите на парникови газове. Има 9 млн. крави в САЩ, а само една крава средно произвежда 29 килограма оборски тор всеки ден. Освен, че се използва за торене, от него също се произвежда метан, който след това се използва за производство на електричество. В момента в цялата страна е в ход нова програма, която използва тези процеси - събира се оборската тор, съхранява се в закрити водоеми, където бактерии я разграждат и така се генерира метан.

Проектът получи известни критики, като според някои от критиците е по-добре да се инвестира в "истински" проекти за чиста енергия, като слънчевата. Въпреки това той набира популярност.

4. Медузи

Веществото, което кара медузите да блестят се нарича зелен флуоресцентен протеин или GFP, може да се използва като източник на електричество. GFP флуоресцира под ултравиолетова светлина, тъй като поглъща фотони и отделя електрони.

Медузите са използвани в експерименти, които използват GFP в нов вид слънчеви клетки, които са по-ефективни и евтини от клетките на основата на силиций. Опитите не дават кой знае какви резултати, но преди няколко години се установи, че методът може да се използва за производството на биолед - чист източник на светлина.

5. Захар

Превръщането на захар във водород е възможно. Това би позволило на водородния газ да произвежда електричество във водородните клетки. В момента 95% от водорода се произвежда от изкопаеми горива, но целта е да се намери възобновяем източник, а захарта е един от тях. Генетично модифицирани бактерии като Ешерихия коли, биха "изяли" глюкозата от захарната тръстика.

Две лъжици захар могат да произвеждат достатъчно енергия за зареждане на мобилен телефон в продължение на седмици. Популярността на този метод ще расте през следващите няколко години, когато проблемите с климата излязат на преден план. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
15:28
Близо 1/3 от служителите в Румъния работят от вкъщи
15:25
Безработните ирландци - повече, отколкото по времето на финансовата криза
14:18
Едва 8% от работодателите са склонни да ползват схемата 60/40
12:31
ООН: Храните са поевтинели доста през март заради коронавируса и срива на петрола
12:17
Американското министерство на финансите иска съвети от Уолстрийт
11:49
"Търкиш еърлайнс" удължи до 1-ви май прекъсването на международните полети
10:43
Седем мерки за преодоляване на кризата
09:31
British Airways обмисля временно да освободи 36 хиляди служители
08:37
80 държави искат помощ от МВФ за над 20 млрд долара
01 април 2020 г.
19:41
Масово затварят пекарни в Благоевград
17:23
"Уолстрийт" започна новото тримесечие дълбоко на червено
17:05
Половината компании в САЩ планират освобождаване на служители до три месеца
16:59
Как Русия, Саудитска Арабия и коронавирусът застрашава лидерската позиция на САЩ като производител н
16:42
Енергийният регулатор намали цената на природния газ с 42.78% от 1 април
14:56
НАП: Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
13:00
Строителите искат условия да продължат да работят
12:50
"Ламборгини" произвежда маски и предпазни медицински шлемове
11:28
Консумацията на горива спадна с над 40% в големите градове
10:57
Предвирусна инфекция на банковите печалби
10:55
И без коронавирус у нас икономиката щяла да спре според Караниколов
10:45
20 000 нови безработни от началото на извънредното положение
10:12
Apple купи приложението за прогнози за времето Dark Sky
10:06
Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция
09:44
Задължават магазините да зареждат само български продукти
09:29
КЕВР обявява новите, по-ниски цени на тока и парното

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора