Още снимки:
test

Пазарите си затварят очите за лошите новини. Но ситуацията е далеч не е толкова розова

12.02.2020 19.33

Американските индекси достигнаха нови рекорди, но не всичко е "цветя и рози" на пазарите, макар че изглежда, че инвеститорите неглижират напълно лошите новини. Ето няколко доказателства на това твърдение:

- Ако всичко беше наред, Фед нямаше да намали три пъти лихвите през миналата година и да продължава да извършва операции на репо-пазарите в момента

- Ако всичко беше "розово", златото нямаше да е близо до най-високите си нива от близо 7 години. Традиционно златото се купува в моменти на политическа и икономическа несигурност

- Ако нещата бяха напълно наред, Китай нямаше да се даде толкова лесно на САЩ. В настоящата ситуация, причинена от коронавируса, допълнително забавяне на китайската икономика е напълно възможно. И то може да се усети в целия свят

- Ако всичко беше наред, биткойнът едва ли щеше да е над 10 000 долара, както и едва ли повечето "алткойни" щяха да са горещата тема на деня.

- В нормална среда никой никога нямаше да си помисли да си купи облигации с отрицателна доходност като защита от нещо, което няма как да се случи. Пулът от ценни книжа с доходност под нулата скочи с 1.16 трилиона долара за седмицата до 27-ми януари, което е най-голямото седмично увеличение от поне 2016 г.

- Ако се очакваше възстановяване на икономиката, потреблението на петрол и природен газ нямаше да позволи да видим такъв срив в цените на двете суровини. Природния газ е при най-ниските си нива от четири години насам

Нормално ли е според вас всичко, когато любимото съотношение на Уорън Бъфет, сочещо състоянието на фондовите пазари - пазарна капитализация към БВП - да е над 140% в момента? Всички забравиха и за забавянето между обръщането на лихвената крива и реалното настъпване на рецесия - който е около година.

Изведнъж лошите новини станах добри, а добрите - добри. Коронавирусът всъщност няма да е толкова лош за пазарите и икономиката. И това е добра новина. Фед няма да повишава лихвите скоро, защото икономиката все още е "лабилна" - и това е добра новина. Търговската война е напът да приключи. Никой не се интересува колко се е влошила икономическата среда - важното е, че ще приключи - и това е добра новина.

ЕЦБ се тревожи за банковата си система, но продължава да държи отрицателни лихви. Преди десет години ЕЦБ повиши лихвите за последен път в светлината на вече вихрещата се финансова криза. Тогава Европейската централна банка бе широко критикувана за това действие, което задълбочи кризата. Всички знаем какво последва - понижение на лихвите до отрицателни нива и задържането им при такива и до момента. Но този финансов експеримент, може да има след себе си последствия, каквито никога не сме наблюдавали.

Пазарите не могат да коригират, а волатилността е близо до рекордно ниски нива. Инвеститорите обаче бързо забравят. Те забравиха как през декември на 2018-та година станаха свидетели на масирани разпродажби, рядко виждани в историята. Само три месеца по-късно цялата загуба на индексите е възстановена, а щатските активи започнаха дълга серия от ръст и нови исторически върхове.

Четири щатски технологични мега-компании вече са с оценка от над, или близо до 1 трилион долара. Дали обаче, това е добра новина? Apple видя акциите си да поскъпват с близо 100% през последната една година. Поведение подхождащо в много по-голяма степен на малка, или средно-голяма компания, а не на най-голямата по пазарна капитализация компания в света.

Ако всичко беше наред щяха ли един куп велики инвеститори да се изреждат да предупреждават инвеститорите, че тази ексклузивна доходност е опасна и поражда опасна среда, подходяща за корекция? Или пък да предупреждават за предстоящо ново "изгубено десетилетие"?

Помислете добре и подредете своите инвестиционни приоритети. Замислете се - дали не е време да спазите съвета на Бъфет - "страхувайте се, когато всички са алчни". Защото по-младите инвеститори могат и да не помнят една от най-големите финансови кризи, която се случи вече преди 11 години, но тя дойде бързо и изневиделица и хвана почти всички инвеститори и анализатори "неподготвени".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
12:06
Фандъкова: Взехме мерки за бизнеса и за бюджета на общината
11:53
Имотният пазар в България се настройва към дигитализация
11:41
Софтуер и ИТ услуги с най-нисък риск за разплащания
11:03
Обединение „Бъдеще за туризма“ предлага 6 спешни мерки за спасяване на туристическия бранш
10:51
Работни места в риск: първи поглед върху засегнатите отрасли
10:32
Емил Караниколов: Не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техн
09:17
Цветозар Томов: Ако хората масово се заразят с COVID-19, и икономиката ще рухне
09:11
Саудитска Арабия обвини Путин в лъжа за цените на петрола
04 април 2020 г.
19:52
Българска Газова Асоциация е притеснена как Булгаргаз връща пари
19:38
Заради епидемията: Дългът на САЩ може да надхвърли размера на икономиката за втори път в историята
19:31
Заможните хора в света губят милиарди от началото на 2020-а, но не и най-богатият от тях
19:10
Amazon: Приемаме коронавируса сериозно. Работници: Съобщенията не са верни
16:10
Връзката здраве-икономика: Може да отворите Банско и Слънчака, ама няма нито един англичанин да ви с
14:32
Обрат: Германия пуска 80 хил. сезонни работници
09:11
Албърта ще участва във форум на ОПЕК
03 април 2020 г.
18:08
Замразяване на данъците до септември, предлагат чуждестранни фирми у нас
18:03
Стачка на работници в хранителни магазини в Белгия
17:45
Безработицата в най-богатата скандинавска страна се изстреля до почти 15%
17:28
Европейският център за транспортни политики с идея за по-малко ПТП-та заради мъгла
15:45
С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП
14:13
Спират производството на бира Corona заради коронавируса
14:12
В САЩ ще осигуряват държавна помощ и за енергийните компании
13:46
Спират производството на Corona заради коронавируса
13:33
Безработицата в Норвегия скочи до рекордните 14,7%
13:11
БНБ даде 5 дни на банките за „кредитния мораториум“

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора