Още снимки:
test

До 150% по-скъпи лекарства искат фирми заради луфт в закон

10.02.2020 19.39

Здравното министерство опитва спешно да запуши “вратичката” с наредба

Законов луфт може да позволи на производители на лекарства да вдигнат цените на някои от масово купуваните медикаменти без рецепта с между 23 и 150%. Става въпрос за продукти като гелове против болки в мускулите, сиропи, капки за нос, разхлабителни, болкоуспокоителни и други, които се продават без рецепта.

Такива заявления са подали през изминалия месец някои от фармакомпаниите за свои лекарства. Увеличения са поискани за 33 медикамента, но само 13 от тях са с драстичен скок на цените, показва справка на здравното министерство.

Увеличението

още не е

влязло в сила

Възможност да поискат по-високите цени производителите са видели в законов луфт, който пък Министерството на здравеопазването спешно опитва да затвори.

“Вратичката” в закона е свързана със забрана от 2013 г., въведена в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Според нея лекарствата без рецепта не могат да поскъпват с по-голям процент от индекса на инфлацията. Основната причина за въвеждането и? тогава цели да се ограничи увеличението на цените на масовите лекарства в разгара на зимния сезон, както и да се създадат прогнозируемост и стабилност на разходите за най-често използваните от българските домакинства лекарствени продукти.

Първоначално ограничението е било със срок до 30 април 2014 г. След изтичането му, през август 2014 г., срокът е удължен до 31 декември 2019 г. и вече е изтекъл.

Забраната е административна и трябва да бъде вписана в закон, а не в наредба. И здравното министерство е подготвило проект за промени в Закона за лекарствата, с който да стане постоянна. Законопроектът обаче все още не е минал на първо четене в парламентарната здравна комисия, както и в зала, а до окончателното му приемане и обнародване ще мине много време.

В същото време в момента забраната не действа и това позволява на фармакомпаниите да заявят такова увеличение на цените си, каквото поискат. Заявленията им обаче все още се разглеждат от съвета по цени и реимбурсиране. По закон това се прави в срок от 30 дни, а ако подадените документи не отговарят на изискванията, съветът може да изиска от заявителя отстраняване на непълнотите, като в този случай срокът спира да тече до датата на отстраняването им.

За да успее да спре поскъпването, спешно здравният министър Кирил Ананиев пък внесе в Министерския съвет предложение за промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на лекарствените продукти, която да върне забраната до влизането в сила на законовата промяна. Ако новата наредба бъде приета, преди да изтекат 30-те дни за разглеждане и одобрение на заявленията, това ще спре прекалено големите поскъпвания.

От 33 заявления за увеличение на цените,20 са в рамките на инфлационния индекс и те ще бъдат одобрени. Те са основно за капки за нос, болкоуспокоителни, някои сиропи и други, като при тях

увеличението

е между

50 ст. и 2 лв.

За останалите 13 лекарства са заявени увеличения от 23 до 150%, които са извън рамките на инфлационния индекс. Има 2 до 50%, 2 над 50%, 7 със 100% и 2 със 150%, показва справка на здравното министерство.

Сред тях има гел против болки в ставите и мускулите, чиято стара цене е близо 7 лв., а исканата нова е малко над 17 лв., което е увеличение със 150%. За крем против херпеси пък е

поискано цената

от 6 да стане 15

лв.,

или ръст от 140%. А производителят на популярно разхлабително е поискал цената на медикамента му да скочи от близо 10 на 20 лв.

За разлика от медикаментите, които се заплащат напълно или частично от здравната каса и имат строга регулация, тези без рецепта са оставени на свободния пазар и ценообразуване според конкуренцията. Преди забраната от 2013 г. обаче е имало увеличения на цените и с 300%. За периода от април до август 2014 г., когато не е действала забраната, пък е регистриран ръст от 28%, пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проектонаредбата.Здравният министър Кирил Ананиев предлага на правителството спешни мерки, за да спре поскъпването.

Иначе от началото на февруари увеличение на цените има за 42 лекарства без рецепта, установи проверка на “24 часа”. Всички са в рамките на инфлационния ръст. Сред тях е популярен хомеопатичен сироп за лечение на кашлица. За него производителят е подал през ноември заявление до Съвета по цени и реимбурсиране максималната му продажна цена да се повиши от 9,88 лв. на 10,09 лв. Цената от 9,88 е била регистрирана с решение от декември 2018 г., затова наблюдаваният инфлационен период е декември 2018 - октомври 2019 г., който е с ръст 2,5%. Така максималната законова цена, която производителят е можел да поиска за лекарството си, е 10,12 лв., което прави цената от 10,09 лв. допустима.

Масово използвани болкоуспокояващи също са сред тези с повишени цени. Едно от тях е с ръст от 4,49 на 5,82 лв., а друго - от 3,55 на 4,87 лв., показва регистърът на Съвета по цени и реимбурсиране. Мазило против алергии пък е скочило от 4,25 на 7,92 лв.

Сред поскъпналите от февруари лекарства има и такива с ръст от 0,05 до 1 лв. Всички цени са максимално допустими, което означава, че не могат да се продават над тази цена, но по-евтино - да.

С мобилно приложение следим продават ли аптеките по-скъпо от разрешеното

Мобилно приложение дава възможност на всеки, който желае, в реално време да провери какви са максимално допустимите цени, на които една аптека може да продава дадено лекарство. Така лесно и достоверно може да се установи нарушение, ако има такова.

Приложението може да се изтегли от сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Единствената информация, която се въвежда, е търговското име на лекарството или неговото международно непатентно наименование, т. нар. INN. След това приложението показва каква е максималната продажна цена за всички налични форми и разфасовки от даденото лекарство на съответния производител. Това се отнася за медикаментите, които се продават без рецепта, а за тези, които са по лекарско предписание, се посочва максималната цена на едро и на дребно.

Целта на приложението е още една форма на контрол от страна на потребителите, които при установено нарушение могат да подадат сигнал към Съвета по цени и реимбурсиране.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
09:38
Ген. Мутафчийски предлага: Промяна в НК, по-строги наказания за фалшивите лекарства
09:37
МВР: Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови страни
09:28
Кантарджиев: Ако вземете мерки още при болките в гърлото, може да забавите или спрете вируса
09:27
Обмислят „зелени коридори“ за деца и бременни в лечебните заведения
08:33
Слънчев и топъл четвъртък
08:33
Трансформация по време на пандемия: Шивашко ателие
08:14
30 нови случая на COVID-19 за денонощието, общо са вече 611
08:13
Лекар от Банско смята, че тестовете ще бъдат достатъчни
08 април 2020 г.
19:57
Пролетната ваканция – само на Великден
19:02
Снабдяват свещениците в Бургас със защитни шлемове за Цветница
18:44
Наводнения причиниха поражения в няколко села в Асеновградско
18:35
Въвеждат изменения в забраните за използване на олово и шествалентен хром в автомобилите
17:41
Фандъкова обеща отново достъп до парковете, но след Великден
17:29
„Правен свят“: Истината за случайното разпределение на делата
17:18
УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" получи дарение от 500 контейнера за опасни отпадъци
17:17
593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, има нова жертва
16:42
Фармацевти: Аптеки са глобявани за оставен на пода спирт
16:33
Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?
16:09
Проф. Стоименова: Не взимайте безразборно лекарства срещу COVID-19
15:58
Студентските съвети искат удължаване на летния семестър и онлайн изпити
15:43
Пътна полиция продължава да упражняват ефективен контрол на пътя
14:49
Прокуратурата очаква да бъде сезирана за консула в Хага
13:50
10 лекари от болницата в Гоце Делчев вече са напуснали
13:33
След овладяване на инфекцията: Почина мъж с два отрицателни резултата за коронавирус
13:23
Гешев предложи мораториум до края на 2020 г. върху заплатите на магистратите

Най-четени от Общество

Избор на редактора