Полезността на кафявата захар е опасна заблуда
Любопитно 30.01.2020 09:42
„Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра“ – това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков.
Кафява захар„Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси”, каза Ковалков.
“Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва лекарят.
Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от “класическата” бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава “оцветена” захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.
“Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен”, твърди диетологът.
/БГНЕС
Кафява захар„Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси”, каза Ковалков.
“Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва лекарят.
Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от “класическата” бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава “оцветена” захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.
“Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен”, твърди диетологът.
/БГНЕС
CHF
|
1 | 2.08333 |
GBP
|
1 | 2.23626 |
RON
|
10 | 3.84302 |
TRY
|
100 | 3.94225 |
USD
|
1 | 1.6781 |
Последни новини
- 11:04 Проф. Георги Рачев: Топло и сухо време до Бъдни вечер, сняг не се очаква
- 10:56 48-годишен варненец заловен да шофира с 2,3 промила алкохол
- 10:49 Украйна загуби още един опитен военен пилот
- 10:40 Орбан се договори за гаранции за транзита на руски газ през Турция към Унгария
- 10:33 Иван Таков: Кризата с боклука в София ще се задълбочава
- 10:25 "Четвъртият райх": Мъск публикува меме със свастика на фона на гигантската глоба от ЕС
- 10:18 Украйна разработила таен план срещу Марко Рубио и Джей Ди Ванс
- 10:11 Борисов на среща с висш US дипломат: България има значителен напредък за отпадане на визите за САЩ