Виното, храната и как да ги съчетаваме правилно
Любопитно 28.01.2020 17:11
Виното е сред любимите ни алкохолни напитки и е задължителна част от приятелските събирания. А те често са придружени не само с приятни разговори, но и с храна.
За да бъде удоволствието възможно най-голямо пък е добре да знаем кой вид вино с какви ястия си подхожда най-добре.
Пино ноар
Отива си най-добре с ястия, които съдържат гъби и трюфели.
Каберне Совиньон
Тук е трудно да сбъркаме - всички сочни, червени меса са добър избор. Танините пък действат освежаващо на небцето след всяка хапка, за да можем да усетим максимална наслада.
Сира
Този сорт се комбинира най-добре с ястия с месо, в които са използвани силни подправки, защото и в него има пикантни нотки.
Шардоне
Една чаша от него е перфектно допълнение към мазни риби (като сьомга), както и към всички ястия с морски дарове, приготвени с богат сос.
Шампанско
Всичко солено е правилен избор, защото пенливите вина действа освежаващо на вкуса.
Совиньон Блан
То е допълнение към по-нетрадиционни ястия, в които се комбинират различни вкусове. Например - сладко и солено или пък кисело и люто.
Сухо розе
Повечето сирена се комбинират най-добре с бели вина, други - с червени, а почти всички са подходящо за консумация със сухо розе. То има киселинността на бялото вино и плодовия характер на червеното. Така че, ако ще сервираме сирена, това е правилният избор.
Вина от Стария свят
Те се комбинират най-добре с ястия от съответния регион, от който произхождат. Например вино от Тоскана с ястия от Тоскана. /lifestyle.bg
За да бъде удоволствието възможно най-голямо пък е добре да знаем кой вид вино с какви ястия си подхожда най-добре.
Пино ноар
Отива си най-добре с ястия, които съдържат гъби и трюфели.
Каберне Совиньон
Тук е трудно да сбъркаме - всички сочни, червени меса са добър избор. Танините пък действат освежаващо на небцето след всяка хапка, за да можем да усетим максимална наслада.
Сира
Този сорт се комбинира най-добре с ястия с месо, в които са използвани силни подправки, защото и в него има пикантни нотки.
Шардоне
Една чаша от него е перфектно допълнение към мазни риби (като сьомга), както и към всички ястия с морски дарове, приготвени с богат сос.
Шампанско
Всичко солено е правилен избор, защото пенливите вина действа освежаващо на вкуса.
Совиньон Блан
То е допълнение към по-нетрадиционни ястия, в които се комбинират различни вкусове. Например - сладко и солено или пък кисело и люто.
Сухо розе
Повечето сирена се комбинират най-добре с бели вина, други - с червени, а почти всички са подходящо за консумация със сухо розе. То има киселинността на бялото вино и плодовия характер на червеното. Така че, ако ще сервираме сирена, това е правилният избор.
Вина от Стария свят
Те се комбинират най-добре с ястия от съответния регион, от който произхождат. Например вино от Тоскана с ястия от Тоскана. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 11:56 47-годишен мъж изчезна безследно в района на софийското село Вакарел
- 11:54 Разкриха последните думи на Ванга
- 11:52 Какво ще се случи с цените около Великден?
- 11:49 Превозвачи: Чакането на сухопътните граници оскъпява стоките у нас
- 11:44 Разпети петък е за католическия свят
- 11:44 Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици
- 11:41 "Франс прес" ни определи за световни шампиони по избори
- 11:40 Няма ден без циркове: „Възраждане“ и Манол Пейков си говориха за НАТО