Климатичните промени застрашават 85 % от районите, произвеждащи вино
България 28.01.2020 12:36
Глобално затопляне средно с 4 градуса по Целзий, което не е изключено в рамките на века, ще застраши до 85 на сто от районите в света, в които се произвежда вино, съобщи Ройтерс.
Загубите могат да се намалят, като производителите се насочат към други сортове грозде, препоръчват учени от международен екип, публикували изследването си в "Протоколи на Националната академия на науките" в САЩ.
Според тях хората и техните решения имат ключова роля в изграждането на "селскостопанска система, устойчива на климатичните промени", предава БТА.
Учените са изследвали климатичната устойчивост на 11 разновидности на винени сортове грозде, които представляват около една трета от световните лозя и са разпространени във винарски страни като Франция, Австралия, Нова Зеландия и Чили.
Преминаването към сортове, които са по-устойчиви на горещини, може да съкрати загубите от 56 на сто до 24 на сто при средно глобално затопляне с 2 градуса по Целзий и до 58 на сто от 85 на сто при затопляне с 4 градуса.
Те дават пример с френския регион Бургундия, където характерните сега различни видове пино ноар биха могли да се заменят с обичащите топлината сортове като мурведър и гренаш.
Водещи страни-производители като Италия, Испания и Австралия, в които и сега е топло, са изправени пред по-сериозни загуби, предупреждават специалистите. /БТА
Загубите могат да се намалят, като производителите се насочат към други сортове грозде, препоръчват учени от международен екип, публикували изследването си в "Протоколи на Националната академия на науките" в САЩ.
Според тях хората и техните решения имат ключова роля в изграждането на "селскостопанска система, устойчива на климатичните промени", предава БТА.
Учените са изследвали климатичната устойчивост на 11 разновидности на винени сортове грозде, които представляват около една трета от световните лозя и са разпространени във винарски страни като Франция, Австралия, Нова Зеландия и Чили.
Преминаването към сортове, които са по-устойчиви на горещини, може да съкрати загубите от 56 на сто до 24 на сто при средно глобално затопляне с 2 градуса по Целзий и до 58 на сто от 85 на сто при затопляне с 4 градуса.
Те дават пример с френския регион Бургундия, където характерните сега различни видове пино ноар биха могли да се заменят с обичащите топлината сортове като мурведър и гренаш.
Водещи страни-производители като Италия, Испания и Австралия, в които и сега е топло, са изправени пред по-сериозни загуби, предупреждават специалистите. /БТА
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.26558 |
RON | 10 | 3.93084 |
TRY | 100 | 5.65362 |
USD | 1 | 1.83957 |
Последни новини
- 13:22 Най-големият дюнен комплекс в България „Камчийски пясъци“ отново е защитена местност
- 13:11 10 души загинаха при катастрофа с два хеликоптера
- 12:59 Заловиха кокаин за 1,5 млн. в камион на "Калотина"
- 12:48 Проф. Георгиева: Важно е да има неонатален скрининг за редките болести
- 12:41 Нова порция прах от Сахара идва на Балканите, чакат ни прашни оранжеви дъждове
- 12:37 ОП Добрич: Приемането на промени в ЗСВ създават риск от овладяване и разбиване на прокуратурата
- 12:30 Огнища на коклюш в 45 училища!
- 12:27 Как хапването на сирене предпазва от кариес?