Още снимки:
test

Мария Габриел се срещна с организации, отговорни за развитието на иновации

27.01.2020 14.23

Днес, 27 януари, 2020 година, се проведе среща между организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани и еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – г-жа Мария Габриел.

Събитието се проведе в рамките на организираната от ИАНМСП в лицето на изпълнителния директор г-н Бойко Таков двудневна среща на лидерите на иновационните структури от Република България, Република Сърбия, Република Северна Македония, Република Черна Гора и Република Албания.

Г-жа Габриел отчете напредъка на Западните Балкани по отношение на иновационното и технологичното развитие, като допълни, че региона се справя добре в рамките на програмата на „Хоризонт 2020“. По време на своето изказване г-жа Габриел представи бъдещите програми на Европейската комисия за насърчаване на иновативното развитие.

Тя поздрави участниците и Агенцията за събитието, което събира на едно място експерти от няколко страни, за да обсъдят най-важните теми относно технологичното и иновативно развитие на Западните Балкани.

Събитието стартира с приветствено слово от г-н Таков, който заяви, че българската иновационна и стартъп екосистема се разраства и Агенцията взима активно участие в нейното развитие.

Той допълни, че има редица програми, в които участниците в срещата биха могли да си партнират, за да изградят обща екосистема, в която да бъдат въвлечени компании от страните на Западните Балкани, което ще създаде отлични условия за създаване на международни проекти.

Г-н Таков информира, че през месец юни Агенцията ще съорганизира мащабно събитие, което в рамките на няколко дни ще събере в София Тех Парк инвеститори, предприемачи, компании и експерти, чиято цел ще бъде да представи най-новите иновативни решения в света, както и да привлече инвеститори за най-добрите стартъп идеи.

В рамките на срещата представителите на Иновационния фонд на Република Сърбия и Фонда за иновации и технологично развитие на Република Северна Македония, както и г-н Саша Иванович, държавен секретар, Дирекцията за иновации и инфраструктура към Министерство на науката на Република Черна Гора, и г-н Сокол Нано, изпълнителен директор, Агенция за развитие на инвестициите на Република Албания, имаха възможност да представят пред еврокомисар Габриел дейността на поверените им институции и да зададат въпросите, които ги вълнуват относно политиките на Европейския съюз в сферата.

След срещата с г-жа Габриел, събитието продължи с презентационна сесия, в която участниците, както и представители на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в лицето на г-н Мустафа Чаушев и г-н Илия Кръстев, председател на УС на Българката аутсорсинг асоциация, представиха своята дейност и обмениха опит в насърчаването на бизнеса.

Двудневното посещение на представителите на иновационните организации от Сърбия, Северна Македония, Черна Гора и Албания ще продължи с посещение на София Тех Парк, Campus X, SoftUni, БТТП и Българската финтех асоциация.

Имена на участници:

Г-жа Милена Костадинович и г-н Стефан Попович от Иновационния фонд на Република Сърбия, които ще направят презентация за дейностите на Фонда;

Г-н Саша Иванович и г-н Иван Томович от дирекцията за иновации и инфраструктура към Министерство на науката на Република Черна Гора;

Г-жа Таня Илиевска от Фонда за иновации и технологично развитие на Република Северна Македония;

Г-н Сокол Нано, г-жа Дилфирус Вирони и г-жа Бенарда Банушай от Агенцията за развитие на инвестициите на Република Албания;

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:11
15 пъти се е увеличил вносът на боклук у нас, притеснена Манолова
18:59
България дава 200 000 лв. на Албания за последствията след земетресението
18:53
Политолози в сблъсък в ефир за престрелките между Борисов и Радев
18:47
Десислава Атанасова показа на президента зайчарник
17:55
Предлагат информационна система за хоспитализациите и преструктуриране на общинските болници
17:36
ЕС с нова операция за прилагане на оръжейното ембарго спрямо Либия
17:23
Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му, убедена Караянчева
16:55
20 мерки да не се мами с болничните – ще ловят мними болни по границите
16:28
Джамбазки: Градската десница кани на среща с убиеца Полфрийман в Брюксел
15:02
Емил Радев: Издаването на формуляр U1 за трудовия стаж в ЕС се бави
13:49
Министър Каракачанов ще изнесе лекция в памет на Апостола в Нов български университет
12:55
Радев пак захапа Борисов - опитал да скрие скандала със СРС-тата в зайчарника
12:47
Самолетът на Захариева кацна от четвъртия път в Брюксел
11:25
Няма пострадали български военни при ракетен обстрел в Кандахар
09:57
Зам.-генералния инспектор на Въоръжените сили на Германия пристига у нас
16 февруари 2020 г.
20:02
Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото
18:48
Захариева: Подкрепяме Северна Македония за преговори за членство в ЕС
18:42
Николова: ОАЕ са важен и перспективен външнотърговски партньор на България
15:37
Машинното гласуване е прахосничество, настоя член на ЦИК
15:30
Задължителният ОВОС би увеличил контрола
14:57
Слави Трифонов отново учредява партията пак скрито от медиите
14:32
Бойко Борисов инспектира отсечка от Околовръстното шосе
13:43
Анна Александрова: Подкрепяме инициативата на Гешев за приватизацията
12:01
Проблемите във водния сектор идвали от ниската управленска култура
15 февруари 2020 г.
19:40
Теменужка Петкова инспектира доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция

Най-четени от Политика

Избор на редактора