29 февруари 2020 г. 09:14 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 29.2.2020 г. 09:10:02 ч.
Още снимки:
test

Най-добрите градове в света за живот с деца

26.01.2020 19.52

София е на 139-о място

Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании.

Фирмата е използвала доста сложна методология, обобщаваща официални статистически данни и собствени проучвания, за да създаде максимално достоверен рейтинг на добрите места за семейства през 2020 г. Първо е направила селекция на 150 града по света, които имат репутация на атрактивни. След това ги е подложила на задълбочено проучване по 13 показателя, от които обикновено двойките с деца се интересуват при преместване. Сред тях са цена на жилищата, безработица, качество на образованието, забавления за деца и продължителност на платения отпуск за родители. Освен това са проведени два типа анкети със семействата, които вече живеят в тези градове. В първата те са отговаряли на въпроси, свързани с безопасността и предвидимостта да се отгледа дете в тях, а във втората е трябвало да определят дали мястото е добро за семействата като цяло.

Така се е оформила класация, която се оглавява от Хелзинки. Финландската столица е печелила и други рейтинги за най-добро място, въпреки че се смята за доста скъп град за живот. Първенството и? в тази класация до голяма степен се дължи на фактори като добро съотношение на доходи спрямо разходи, безплатно добро обществено образование, дълъг платен отпуск за родители и безопасност. Единственият и? недостатък е лош климат.

Същия проблем има и вторият в класацията. Това е Квебек. Канадският град даже бие Хелзинки по някои показатели, като например съотношение между доходи и разходи, но съществено изостава в размера на платения отпуск за отглеждане на дете. Във Финландия майчинството е 105 работни дни, но след това има възможност за платен родителски отпуск до 158 дни, който може да се използва или от майката, или от бащата. Изискването е двамата да не бъдат заедно вкъщи повече от 3 седмици.

В Канада майчинството е максимум 18 седмици, или 90 работни дни, което не пречи още два канадски града да са в челната десетка на най-добрите места за семейства. Калгари е на осма позиция, а Монреал - на девета. В топ 10 са още Осло, Мюнхен, Копенхаген, Стокхолм, Рейкявик и Гьотеборг.

София е единственият български град, който е включен в класацията, но е чак на 139-о място от 150 възможни. Непосредствено преди нашата столица е Москва, която има едно от най-лошите съотношения между доходи и разходи за живот. По-тежко е положението само в Истанбул и столиците на Мексико и Кувейт. Непосредствено след София се нареждат Неапол и столиците на Катар, Чили и Аржентина. В дъното на класацията по привлекателност за живот с деца е Истанбул.

София обаче влиза в топ 10 на местата с най-продължителен отпуск за отглеждане на деца. Тя е на шеста позиция, като я изпреварват Букурещ, Будапеща, Братислава, Талин и Хелзинки. По други показатели не намира място в челните места. Haй-ниcкa oцeнкa - eдвa 22,52 пyнктa oт 100 възмoжни, София пoлyчaвa в кaтeгopиятa “Moбилнocт”, която оценява обществен транспорт и свързаност с останалия свят.

Първата десетка на градовете с най-добро образование се оглавява от Сингапур, който иначе е 23-и в общата класация. Любопитно е, че в нея намират място шест канадски града. Единствените, които успяват да се промушат между тях, са японските Токио и Осака и естонският Талин.

В топ 10 на местата с най-добри забавления за деца пък са Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, Истанбул, Прага, Москва, Сан Диего, Атина и Чикаго. Като цяло обаче американските градове, макар и да са най-много – общо 48, не се представят добре в общата класация. Най-предно място в нея заема Сан Франциско, който е 24-и. Основната причина да изостават в рейтинга са краткият родителски отпуск и безработицата.

От европейските държави Германия класира най-много градове на предни позиции, макар единствен Мюнхен да успява да е в първата десетка. Във втората обаче са Щутгарт, Хамбург, Хановер, Франкфурт, Дрезден и Берлин. Освен това има още шест германски града, които са на позиции до 50-о място. Това прави Германия като цяло най-привлекателната държава за живот с деца в Европа.

Франция вкарва 10 града, като най-високо в класацията е Страсбург, и то на 40-о място, а столицата Париж е чак на 79-о. Причината е, че разходите за живот са твърде голям процент от доходите и има безработица.

Същите фактори дърпат и Италия, и Испания към дъното. В рейтинга са успели да намерят място италианските Милано, Рим и Неапол, които са съответно на 112-о, 129-о и 140-о място. Испанската столица Мадрид е на 71-а позиция, а вторият по големина град в страната Барселона – на 91-а.

Великобритания е представена с девет града, като най-високо е класиран Лондон. Английската столица е на 55-о място, значително преди шотландската Единбург (76).

От съседките ни Румъния се представя най-добре. Нейната столица е на 134-о място, или с пет позиции преди нашата. Букурещ получава повече точки от София, тъй като разходите за живот в него са по-малки спрямо доходите, жилищата са по-достъпи и здравеопазването - добро. Малко по-зле са нещата в гръцката столица Атина, заради което е поставена на 144-а позиция.

Турция успява да вкара три града – Анкара, Измир и Истанбул, но чак на 147-о, 148-о и 150-о място. Особено скъп за семейства с деца е последният град.

Затова, ако у вас се е загнездила идея за емиграция, добре е да погледнете проучването на Movinga. Дори и то да не съдържа мястото, към което сте се насочили, е добър ориентир за факторите, които трябва да се гледат при вземане на решение. От компанията посочват, че животът с деца е малко по-различен и една добра заплата не е достатъчна, за да бъде пълноценен. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:13
“Блумбърг”: Ердоган държи насочен пистолет към собствената си глава
28 февруари 2020 г.
19:57
Новите сфери на влияние и как САЩ забрави да споделя планетата с други велики сили
18:50
Защо съвременната икономика е толкова уязвима от зарази?
12:40
Коронавирусът – епидемия или инфодемия?
11:34
Всеки десети кантар ни удря в грамажа
27 февруари 2020 г.
16:51
62% са назначените от фирми хора с увреждания
26 февруари 2020 г.
19:11
Под натиска на US санкциите Куба трудно покрива дълговете си
18:03
Кой е най-продаваният умен телефон през 2019 г.?
18:00
Над половината от българите са теглили кредит от небанкова финансова институция
17:13
Проучване: Британците ходят на работа най-вече заради колегите
16:05
Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата
12:15
Руска рулетка в Сирия и рисковете за Ердоган
25 февруари 2020 г.
15:45
Първични избори при демократите: Сандърс е във водеща позиция, Байдън под натиск
15:34
Случаят Уайнстийн може да повлияе на други обвинения за сексуални престъпления
12:09
Световна пандемия може да струва $1 трилион
24 февруари 2020 г.
11:25
Тръмп в Индия – хлад и двустранни амбиции под маската на учтивост
10:15
Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустр
23 февруари 2020 г.
15:20
Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта
10:11
Димитър Чобанов: Правителството да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната
22 февруари 2020 г.
11:36
ООН: Над 100 000 цивилни са убити или ранени в Афганистан през последните 10 г.
21 февруари 2020 г.
19:50
Младите пътуват из България, по-възрастните ходят в чужбина
19:05
25% от всички публикации в "Туитър" за климатичната криза са генерирани от ботове
20 февруари 2020 г.
15:20
Как Тръмп избра Ричард Гренел да оглави националното разузнаване на САЩ?
19 февруари 2020 г.
14:18
СЗО: България е на 45-о място в класация за благоденствие на децата
18 февруари 2020 г.
15:23
Проучване сред 44 000 заразени с коронавирус показва 2,3% смъртност

Най-четени от Анализ

Избор на редактора