Още снимки:
test

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

26.01.2020 17.59

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на “перфектното” еспресо.

В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА „Новости“.
Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.
По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.
В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилането на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.
Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.
Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.
В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.
“Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него”, съобщава един от авторите на изследването – химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
09:20
Шансовете коронавирусът да достигне МКС са нищожни
30 март 2020 г.
19:01
Проследиха как влияе ваксината срещу туберкулоза на смъртността от COVID-19
29 март 2020 г.
19:17
Учени в Китай откриха материал, който убива коронавируса
12:00
Без дезинфекция коронавирусът издържа 14 дни на температура около 4 градуса
27 март 2020 г.
11:34
Германски учени изолираха важен за разпространението на COVID-19 ензим
26 март 2020 г.
09:05
Коронавирусът може да се превърне в сезонен
07:06
Как технологиите променят живота ни
24 март 2020 г.
19:50
Астрономи откриха края на галактиката ни
17:35
Китай за пръв път конструира слънчев телескоп
14:21
Хакери разработват компютърна програма, даваща справки за Ковид-19 в Естония
09:16
Измислиха инхалатор, който подпомага лечението на коронавирус
08:50
Facebook, Марк Зукърбърг, коронавирусът и как социалната мрежа се готви за вълна от тревожни потреби
08:41
Apple, Siri, коронавирусът и как виртуалният асистент може да диагностицира хора
23 март 2020 г.
19:15
Природонаучният музей на БАН е изследвал за първи път рибите в Антарктида
18:13
Учени разработили 30-минутен тест за COVID-19 за $25
17:58
Макаци, заразени с коронавируса, имат същите симптоми като хората
14:10
Новооткритата комета Атлас може да засвети ярко като Луната
13:46
Китай тества ваксина върху сто доброволци
13:30
Учени: Средната възраст на болните от коронавирус е 45 г.
09:47
Започват масови експерименти с лекарства срещу коронавируса
22 март 2020 г.
16:45
Британски учени: Ако загубите обонянието си, може би сте заразени с коронавирус
21 март 2020 г.
11:22
В Азия следят “на живо” движението на хора в битката с COVID-19
10:02
Русия създаде 3 прототипа на ваксина срещу КОВИД-19
09:43
Бил Гейтс: 6-10 седмици карантина и епидемията ще мине
19 март 2020 г.
14:01
Facebook удвои капацитета на сървърите на WhatsApp

Най-четени от Наука

Избор на редактора