Още снимки:
test

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

26.01.2020 17.59

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на “перфектното” еспресо.

В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА „Новости“.
Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.
По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.
В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилането на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.
Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.
Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.
В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.
“Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него”, съобщава един от авторите на изследването – химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
18:36
Откриха планета, на която една година продължава само 18 часа
17:25
Международната космическа станция може да работи още 10 г. в настоящия си вид
16:21
Археолози представиха възможния гроб на Ромул, основателят на Рим
14:20
Сондата "Джуно" установи точното количество вода в атмосферата на Юпитер
20 февруари 2020 г.
10:42
Мазните храни и сладкишите спъват работата на мозъка
09:56
Змийската отрова може да лекува рак
19 февруари 2020 г.
15:25
Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя
14:01
Пращат четирима туристи по-дълбоко в космоса, отколкото досега
18 февруари 2020 г.
19:08
SpaceX извежда 4 туристи в космоса до 2 г.
16:15
Робот разпознава хора с висока температура в тълпата
13:12
Китайският апарат "Чанъе-4" възобнови работата си на обратната страна на Луната
16 февруари 2020 г.
09:48
SpaceX отлага изстрелването на спътници Starlink
14 февруари 2020 г.
20:03
Откриха протеин, който стимулира метастази на белодробен рак и меланом
17:06
Останки на нов вид динозавър са открити в Аржентина
13:31
Открити находки при „Хемус“ се представят на националната изложба
13 февруари 2020 г.
16:43
Загадъчно струпване на акули край плажове в САЩ
15:46
Учени дешифрираха танца на пчелите
13:46
Костенурка с размерите на кола е бродила из Южна Америка в древността
09:02
Генетици откриха доказателства за неизвестен човешки вид
12 февруари 2020 г.
18:33
Учени откриха убиец на вируси
17:22
НАСА набира следващото поколение астронавти
11 февруари 2020 г.
19:43
Учени: Броят на антарктическите пингвини е намалял рязко
18:50
Канадски учени откриха нов вид тиранозавър
14:26
За първи път публикуваха световна карта на генетичното многообразие на рибите
13:09
Океанските течения стават все по-бързи

Най-четени от Наука

Избор на редактора