Още снимки:
test

Храната на бъдещето на 3D-принтер

26.01.2020 17.39

Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация „Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.

Сакаки признава, че „отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.

Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.

За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години. За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят.

С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво.

За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове.

Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.

За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.

Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.

В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.

За разработването на тази технология Сакаки създава проекта „Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.

Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.

„Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта „Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
17:14
Фродо от „Властелинът на пръстените“ стана баща за първи път
12:11
Мишел Обама, #PromChallenge, снимката ? от бала и как е изглеждала бившата първа дама през 1982 г.
12:09
Бен Афлек, Дженифър Гарнър, разводът им и за какво съжалява най-много актьорът
11:33
Хранене по лунен календар – четвъртък – 20.02.20
11:31
Лечебни и магически свойства на портокала
11:19
Тузара от „Сексът и градът“ стана баща на 65 г.
11:01
Мадона, Аламалик Уилямс и страстната им целувка в Instagram
10:36
Сънищата и Луната – четвъртък – 20.02.20
10:22
TimeHeroes и специалната им бонус кампания за 29 февруари
10:06
Джиджи Хадид иска семейство
09:54
Дъщерята на Стивън Спилбърг избра стриптийза
08:57
Хороскоп за 20 февруари
19 февруари 2020 г.
18:05
Амстердам, проблемът с туристите и ще могат ли те да си купуват марихуана
18:01
Първият мобилен телефон с шайба, Джъстийн Хаупт и какво знаем за него
17:25
Експрес: Баба Ванга предсказва покушение срещу Путин и цунами през 2020 г.
17:12
Ариана Гранде, Майли Сайръс, Бионсе и защо има много повече вегани жени
15:48
Мис Германия 2020, Леони дон Хазе и изборът на 35-годишна жена
15:45
Перфектното сварено яйце и как се приготвя от научна гледна точка
15:42
Гласът на България 2020, Александра Петканова и каква ще бъде ролята ? в предаването
15:39
"Три билборда извън града", Оливия Колмън, Мартин Макдона и новият филм на режисьора
15:35
"Ягодова луна", Асен Блатечки, Рая Пеева, Александър Сано, Радина Боршош и какво да очакваме от сери
15:31
Рийз Уидърспун, Ейва Филип и защо двете се обличат еднакво
08:24
Хороскоп за 19 февруари
18 февруари 2020 г.
18:28
Apple, Китай, коронавирусът и как той ще повлияе на печалбата и продуктите на компанията
18:25
Porsche Taycan и първият подпалил се автомобил

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора