Още снимки:
test

България има голяма нужда от иновативна дигитализация

24.01.2020 21.45

Това стана ясно днес на среща за насърчаване на регионите от периферна и развиваща се Европа към развитие на дигитални иновационни екосистеми.
Водещ на мероприятието бе Силвия Щумп от Сдружение „Business Agency", председател на Управителния съвет и ръководител на проект по Програма „Interreg Europe 2014- 2020“.

„CARPEDIGEM“ се съсредоточават изцяло върху иновации и върху подкрепата на предприемаческия дух, на Start up-ите и сътрудничеството на големия бизнес и Start up-ите. Едновременно се предлагат услуги, които са с външно финансиране, а не срещу заплащане за дигиталната трансформация на компаниите.
Проектът е екосистеми
PGI05884 Carpe Digem - Catalysing Regions in Peripheral and Emerging Europe towards Digital Innovation Ecosystems
по Програма за междурегионално сътрудничество Interreg Europe 2014-2020, Сдружение "Бизнес агенция" и Министерство на икономиката са партньори от българска страна.


„Дигитализацията е сред най-важните приоритети на Европейската комисия през последните години, но най-важното за нас стои и в програмите на правителството на Република България. Европа драстично изостава в сравнение със САЩ и Китай, където производството е силно дигитализирано, трудът е високо квалифициран. Конкурентноспособността на компаниите е подкрепена от националните политики за дигитализация и от високата степен на подготовка на персонала за дигитализиране на производството“, заяви Силвия Щумп.

За голямо съжаление, България драстично изостава и тази година. В т.нар. "Индекс за дигитализация на обществото и икономиката в Европа“, отново не сме добре позиционирани", допълни тя.

В България, в предходния програмен период, функционират Центрове за върхови постижения, а така нужните Центрове за компетенция, липсват. Стана ясно, че са  спечелени проекти, но те така и не са реализирани по различни причини. Средствата са били делегирани на Министерството на образованието и науката. 

Идеята на Дигиталния иновационен хъб е първо да осигури достъп до Центровете на компетентност.
Предвидено е да развива иновационната екосистема, да развива пазари, да прави обучения и т.н. 

В България в момента работещ по правилата Дигитален иновационен хъб има в София - DigiTech 4.0, а в други градове, като Варна, има опити да се разширят услугите в посока предоставяне услуги на дигитален иновационен хъб. За пример се сочат градове в Европа и по света, как точно работят дигитализираните компании и производства.

47 % от датските компании са високо дигитализирани, докато в Гърция те са само 12 %. Откроиха се и няколко примера от малки градчета по света с население не по-голямо от 80 000 души. Там вече са навлезли и продуктивно работят дигитални иновации, които откриват работни места, дават поминък и „изхранват“ цели малки градове и села, инвестирайки в Start up-ите. Предметът на инвестицията не е нищо безплатно, а олекотени правила за кредитиране, създаване на условия за развиване на бизнес.

Някак скромно стои България до страни като Дания и дори Словения.
Според докладите относно DESI по държави, които съчетават количествени данни от показателите на DESI по петте измерения на индекса със специфични за всяка държава политически изводи, и най- добри практики. Върховно постижение за 2019 година за нашата държава е второто място в Европейския съюз по брой на общините, обхванати от инициативата „WiFi4EU“. Но според данните от други статистики си делим последното място с Румъния, като в три показателя северната ни съседка ни изпреварва.

Преди 2 години, малко преди Коледа, Варна бе избрана да бъде един от 30-те европейски града, които ще получат подкрепата на Европейската комисия за развитие на Дигитализацията.

Дигиталният иновационен хъб действа на принципа на едно гише, като предоставя на клиентите достъп до нови технологии и финансови механизми за подкрепа и създаване на мрежи. След като преминат програмата за обучение, дигиталните хъбове трябва да се превърнат във важен стълб за цифровизацията на индустрията в избраните страни и региони, където в момента се инвестират по-малко в цифровите технологии отколкото в други части на Европа или в други сектори.

Все още еврокомисар Мария Габриел при официална визита във Варна, говори за възможностите, които дава създаването на дигитален хъб.
Нуждата от иновации е от изключително значение за развитието на икономиката и качеството на живот.

Иновациите са нещото, което вдига дори възрастовата граница на смъртност, развивайки медицината в тази посока.
Политическата среда създава условията за развитието на всички сектори в държавата.  От нея зависи и финансирането, респективно и съществуването на иновативната и дигитална рамка на общата модерна и продуктивна „ картина“ в България.

Геновева Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
14:24
Хванаха варненец с амфетамин, кокаин и хероин
14:20
Премахват 16 изоставени коли от улиците на Варна
14:16
Център за обществена подкрепа “По-добро бъдеще” към Фондация „Владиславово”
14:14
Боен арсенал откриха служители на ОДМВР – Варна във вилна постройка в землището на с. Константиново
14:10
Varnatraffic.com се договори с Община Варна и ще възстанови работа
14:02
Баба Марта идва във Варна с „Пролетно надиграване“
13:48
Няколко училища във Варненско отново излязоха в грипна ваканция
13:10
Двама мъже от Каменар са задържани с каруца, пълна с немаркирани дърва за огрев
13:06
Пробите за коронавирус на 7 души във Варна са отрицателни
13:03
Няколко района без вода днес във Варна
12:13
С 46 загинали и 865 ранени при катастрофи Варненско е на трето място по инциденти
11:38
На този ден във Варна – 28 февруари 1903 г.
11:32
Варненец разби два автомата за кафе
11:30
17 университета се включват в „Кандидатстудентска борса – 2020“ във Варна
10:25
Без ток днес във Варненско ще са...
10:23
Симфоничен концерт " Магически вибрации" днес във Варна
10:21
Последен ден за получаване на хранителни продукти от БЧК-Варна
10:19
Варненец се притече за помощ на болен и го обра, осъдиха го
08:21
Преглед на печата
27 февруари 2020 г.
16:45
Винетка няма да е необходима за 40 км около Варна
15:54
До дни лаборатория във Варна ще прави тестове за коронавируса
13:27
Задържаха варненец след стрелба с незаконно оръжие
13:17
Определиха журито за присъждане на награда „Варна“
13:13
Доброволците от Детско полицейско управление се учат да оказват първа помощ
13:10
Митрополит Йоан ще отслужи благодарствен молебен по случай 150-годишнината на Българската екзархия

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора