Още снимки:
test

Пентагонът пренасочва и размества войски по света, отговаря на Русия и Китай

24.01.2020 10.16

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър коментира, че тази година може да започне дългоочаквано разместване и пренасочване на войски по света като част от усилията на Пентагона да отговори на предизвикателствата на Китай и Русия, съобщава "Ройтерс".

Еспър заяви, че не желае да поставя точни дати времеви период за приключването на така наречения "преглед на цялата отбрана", който се очаква да задейства тези движения на войските.

"Ако трябва да сложа крайна дата (на прегледа), искам да се уверя, че сме в някакъв вид по-добра позиция до началото на следващата фискална година. Така че искам да се движим сравнително бързо", обясни той.

Еспър направи своите коментари по време на пътуване до Маями, когато започна преглед на военните мисии в Латинска Америка, част от обширен глобален преглед на разполаганията, който се надява да му позволи да пренасочи повече сили в Азия и да прибере други обратно в САЩ от чужбина.

Много експерти обясняват, че усилията са закъснели, предвид военния напредък на Китай през последните две десетилетия, тъй като Америка се съсредоточи върху антитерористичните операции в Ирак, Афганистан, Сирия и на други места.

Все пак, в момент на засилено напрежение с Иран и подкрепяните от Иран групировки, не е ясно колко голяма промяна може да се очаква, особено в изборна година.

Прегледът се следи отблизо от привържениците на военните ангажименти на САЩ в Латинска Америка и Африка - две от обикновено най-лошите места за американските военни.

Сесиите за преглед на Африка, някои от които са предвидени за петък, предизвикват очаквания в Пентагона за поне скромно намаляване на американските войски в Западна Африка, където много американски служители са загрижени за нарастващата сила на ислямистките бойци. Не са взети решения.

Значително намаление на американските сили към американското южно командване, може да се усети бързо. Разгръщането на САЩ в Латинска Америка за дейности като обучение често се измерва в десетките, вместо в хилядите, които се движат към и извън Близкия изток.

Еспър се опитва да реши всички проблеми, докато е на посещение в базирания в Маями щаб на Южното командване.

"Всички винаги приемат, че когато говорим за прегледи, това означава намаляване. Не е задължително", коментира той.

"Това е едно от понятията, които се опитвам да променя ... Макар че може да означава определяне на размера, това също може да означава добавяне на сили в регион, ако имаме нужда от тях."

Тъй като американските военни се стремят по-агресивно да се справят с Китай, Южното командване твърди, че Латинска Америка трябва да бъде централна част от тези усилия.

Китайските кораби в пристанищата са със 70% повече през последните 5 години в региона, а Пекин увеличава продажбите на оръжие, инвестициите в инфраструктура и търговията със страни от Латинска Америка, според американските военни данни.

Южното командване отчита 615 милиона долара от продажби на китайско оръжие само за Венецуела през последното десетилетие.

Все пак не е ясно дали тези аргументи ще окажат влияние върху ръководството на Пентагона, което вижда подобни тенденции в световен мащаб.

Американски служител, говорейки при условие за анонимност, отбелязва, че в Южното командване е имало други кръгове от съкращения и реприоритизации.

"Само като виц, преди 10 години, ако бяхте дошли тук за разузнаване, имахме разузнавателен отдел за Колумбия, отдел от анализатори, разработващи Колумбия. В момента имаме двама анализатори", заяви официалният представител.

По-малко анализатори по някои въпроси и изместване на фокуса към нарастващите предизвикателства от Русия и Китай означава, че "поемаме риск в редица области, за да отговорим на настоящото предизвикателство", допълва официалният представител. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
19:33
СЗО предупреди: Коронавирусът може да достигне до всички страни
19:09
Президентът на Кипър предложи лятната си резиденция за изолирани за коронавирус
18:37
Путин и руският Съвет за сигурност силно безпокоени от ситуацията в Идлиб
18:23
Гърция няма да допусне нелегални влизания на мигранти
18:14
САЩ са предложили на Иран помощ за справяне с коронавируса
17:59
Вероятно вчерашният пожар в Страсбург, при който загинаха петима, е умишлен
17:53
Пуснаха още гости на хотела в Тенерифе, изолирани заради коронавируса, да си тръгнат
17:41
ЕК е готова да помогне на България с допълнителна гранична охрана
17:35
В Германия случаите на коронавирус са близо 60, във Великобритания - 19
17:11
Турция: Отварянето на границите за мигрантите не вреди на връзките ни със Запада
17:01
Наложиха карантина в 2 хотела в Абу Даби заради италианци с коронавирус
16:49
Първи 2 случая на новия коронавирус в Мексико, в Иран болните са вече 143
16:25
Ердоган ще обсъди Идлиб с лидерите на България, САЩ, Франция и Германия
15:08
Гърция затегна контрола на границите след новата вълна мигранти от Турция
14:08
Турция ликвидирала над 300 войници на Асад в Сирия
13:20
Словения връща задължителната военна служба
12:30
Коронавирус: Русия затвори границата за чужденци, идващи от Иран и Южна Корея
11:36
15 хил. българи са планирали почивка в Италия, Франция и Испания
11:13
Повишен риск от зараза с коронавирус при пътуване до Южна Корея и Япония
10:50
Първи случаи на коронавирус в Литва, Беларус и Нова Зеландия
10:45
Блокираните българи в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес
10:37
Шефът на НАТО осъди въздушните удари на Асад и Русия в Сирия
09:11
Около 300 бежанци от Турция са се насочили към гръцката граница
09:01
Израел удари сирийската армия от Голанските възвишения
08:51
Короновирусът превзе Холандия

Най-четени от Свят

Избор на редактора