Още снимки:
test

По-строг граничен контрол за боклука предлага Емил Димитров

23.01.2020 19.54

Контрол още на ГКПП-та какъв боклук влиза в страната предлага екоминистърът Емил Димитров след продължителна среща с рециклиращия бранш. Още там ще се следят стоките с джипиеси.

Освен това специални кодове ще маркират опасните стоки. Те ще са под особен контрол, гарантира Димитров. От бранша са се оплакали, че и те страдат от нелегалните в сектора.

Имало съвпадение с позицията на властта за мерките за строг контрол. Следващата седмица ще има още една среща, на която да се договорят окончателно промените. Общо взето ще се търси решение, което да не затруднява преминаването на камиони през КПП-тата.

От бранша са излезли със предложения:

Въвеждане на режим на банкови гаранции и видео наблюдение, аналогичен на този, определен в чл. 69, ал. 2 и чл. 39, ал. 7 от ЗУО, за извършване на дейности (не на мястото на образуването) с всички видове отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци.

Мотиви: практиката показва, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци е свързан с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци, сивият сектор в тези потоци намаля драстично. Въпреки това, законодателни пропуски оставиха други потоци отпадъци и дейности без гаранции. Нелоялните практики се прехвърлиха именно натам. Предлагаме еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци. Въвеждането на банкови гаранции през 2012 г. бе свързано със зачестили кражби на метали, сивия сектор и нелоялната конкуренция. Към днешна дата въвеждането на гаранции се доказа, като ефективен механизъм в борбата срещу сивия сектор.

Създаване на работна група, в която да участват представители на бизнеса, за дефиниране и отстраняване на проблемите при функционирането на Националната информационна система за отпадъци (НИСО) с оглед пълноценното ? влизане в експлоатация в законово установения срок и осигуряване на съответствието й с актуалната директива за отпадъците.

Мотиви: Електронната система страда от недостатъци, които биха затруднили бизнеса. Въвеждането на системата трябва да даде пълна прозрачност в сектора, без да затруднява икономическите оператори.

От 2021 г. да отпадне процедурата за облагане на доходите от продажба или замяна на движими вещи, представляващи отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), когато се предават на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със ЗУО. Данъчно задължени лица по закона в споменатия случай са платците на дохода - лицата, изкупуващи отпадъци. Те са длъжни да удържат, внасят и декларират окончателен данък върху брутната сума на дохода в размер 10 % (чл. 13, ал. 1, т. 2, б "г" и чл. 46, ал. 1 във връзка с чл. 38, ал. 10, чл. 55, ал. 1 и чл. 65, ал. 1 от ЗДДФЛ).

Мотиви: Практиката показва, че администрирането на този данък от бизнеса генерира "сив" сектор и нелоялна конкуренция. Същевременно, приходите от този данък в държавния бюджет са незначителни. Данните показват, че различните данъчни режими за юридически и физически лица създават предпоставки за сив сектор. Спадът в събрания данък само от 2014 г. (15 382 117 лв.) до 2015 г. (4 043 244 лв.) в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22 664 323 лв., а през 2018 г. - 5 034 651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и сив сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци, като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци.

При сделките с отпадъци с физически лица съществува и изискване за безкасови плащания. Безкасовите разплащания в комбинация с утежнения данъчен режим дават в резултат сив сектор и демотивация от рециклиране в противовес с принципите на кръговата икономика, която изисква данъчни и административни облекчения за рециклиращия сектор. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че в страните от Европейския съюз икономическите оператори не са натоварени с несвойствени функции по събиране на данъци, никъде не се начислява подобен данък. Нещо повече - редица експерти, включително работещи в системата на Европейската комисия по въпросите на опазване на околната среда, споделят, че подобен данък влиза в остра колизия с основния екологичен принцип за събиране на отпадъците от бита без разходи и такси за притежателите им, който е заложен в редица европейски директиви.

Създаване на "бял списък" на фирми, които многократно са преминали проверки на контролните органи, завършили без предписания или с незначителни несъответствия. Критериите за включване в този списък се разработват съвместно от администрацията и от бизнеса. Списъкът се публикува на страницата на МОСВ (РИОСВ) и се използва от митнически и други контролни органи при оценка на риска за проверка на фирмите при изпълнение на тяхната дейност с отпадъци, включително вноса.

Мотиви: Ресурсът на контролните органи да се насочи към сивия сектор. В момента по-голямата част от контролните функции на органите са насочени към "светлия" бизнес. Нерегламентираните практики и нелоялната конкуренция често остават извън контрол. При проверка в интернет се установяват стотици нерегламентирани търговци на опасни отпадъци. Множество обяви за изкупуване на катализатори, ДПФ филтри, отработени масла и др. опасни отпадъци в частни обяви в интернет говори за огромен сив сектор останал необезпокояван от контролните органи.

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. С нея беше обвързано и името на бившият екоминистър Нено Димов, който подаде оставка.

Започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук. Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
19:51
Парламентът изслушва двама министри за мерките срещу коронавируса
19:28
Валери Симеонов: Няма да коментирам руските ченгета, ще се оцапам
18:42
Работната група в НС без съгласие по нито един въпрос за машинния вот
17:53
Президентът се срещна с шефа на ВАС за промени в Конституцията
16:31
Гешев се срещна с посланика на Турция
15:33
Ревизоро не иска да чисти на 5000 места заради чужда безотговорност
15:03
Каракачанов за думите на Гешев: Акъл на никого не съм давал
14:33
Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев се оттегли от координацията на ГЕРБ-Пловдив
13:13
Депутатите спешно обсъждат с какви машини да се гласува
11:14
Партията на Слави като трета политическа сила в НС измери "Тренд"
11:00
Блумбърг: България забавя темпото за приемане на еврото
10:47
Гешев не трябва да е народен трибун, посъветва Кольо Колев
10:33
Нова властова ситуация у нас вижда Андрей Райчев
17 февруари 2020 г.
19:11
15 пъти се е увеличил вносът на боклук у нас, притеснена Манолова
18:59
България дава 200 000 лв. на Албания за последствията след земетресението
18:53
Политолози в сблъсък в ефир за престрелките между Борисов и Радев
18:47
Десислава Атанасова показа на президента зайчарник
17:55
Предлагат информационна система за хоспитализациите и преструктуриране на общинските болници
17:36
ЕС с нова операция за прилагане на оръжейното ембарго спрямо Либия
17:23
Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му, убедена Караянчева
16:55
20 мерки да не се мами с болничните – ще ловят мними болни по границите
16:28
Джамбазки: Градската десница кани на среща с убиеца Полфрийман в Брюксел
15:02
Емил Радев: Издаването на формуляр U1 за трудовия стаж в ЕС се бави
13:49
Министър Каракачанов ще изнесе лекция в памет на Апостола в Нов български университет
12:55
Радев пак захапа Борисов - опитал да скрие скандала със СРС-тата в зайчарника

Най-четени от Политика

Избор на редактора