18 февруари 2020 г. 10:11 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 18.2.2020 г. 10:03:40 ч.
Още снимки:
test

Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правила след бурни дебати посред нощ

22.01.2020 12.04

Сенатът на САЩ прие основните правила за процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп след продължил близо 13 часа остри дебати в първия ден от процеса, съобщават световните осведомителни агенции.

Демократите влязоха в разправии с адвокатите на Белия дом относно провеждането на справедлив процес, докато републиканците блокираха опитите им да се разгледат нови доказателства.

Пренията във връзка с процеса ще бъдат възобновени по-късно днес с прилагане на аргументи от страна на демократите, които ще бъдат последвани от защитни пледоарии от страна на републиканците и въпроси.

Тръмп е третият президент на САЩ, който преминава през процес на импийчмънт. Той е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването от страна на Конгреса на САЩ. Той отрича да е сторил нещо нередно и незаконно.

Срещу Тръмп започна процес, след като през миналия месец беше импийчнат от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е контролирана от Демократическата партия.

Ала Сенатът, който е контролиран от съпартийците на Тръмп - републиканците, не се очаква да го осъди и да го отстрани от заемания пост.

Вчера по време на Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос Тръмп отхвърли обвиненията срещу него като "просто измама".

Републиканците и демократите спориха до късно през нощта американско време, след като процесът започна вчера, като дебатите приключиха около 2 часа през нощта вашингтонско време (9 часа българско).

Сенаторите дадоха клетва да действат като безпристрастни съдебни заседатели в процеса, който е председателстван от главния съдия на САЩ Джон Робъртс.

Съгласно приетите правила за провеждане на процеса, излагането на встъпителните аргументи ще започне по-късно днес, като всяка страна ще разполага с 24 часа, за да изложат тезите си в рамките на три дни.

Но основният въпрос за свидетелите все още не е уреден, като дебатът и гласуването дали са призовани бяха отложени, докато всяка страна не аргументира тезата си.

Демократите искат да чуят от ключови съветници на Белия дом, които са работили в тясно сътрудничество с Тръмп, включително изпълняващият длъжността началник на кабинета Мик Мълвейни и бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън.

С гласуване по партиен признак - 53 гласа "за" и 47 гласа "против", Сенатът отхвърли три опита на демократите да получат документи и доказателства в процеса по импийчмънт.

Сенаторите блокираха предложение от лидера на групата на демократите Чък Шумър за изискване на документи от Белия дом, свързани с действията и отношенията на Тръмп с Украйна.

Мнозинството от сенаторите също така отхвърли последващите предложения, настояващи за предоставяне на документи и записи от Държавния департамент и службата на Белия дом, отговаряща за бюджета.

В своето встъпително изявление Адам Шиф, демократът от Камарата на представителите, който води делото по импийчмънта, заяви, че повечето американци "не вярват, че ще има справедлив процес".

"Те не вярват, че Сенатът ще бъде безпристрастен", добави той и подчерта: "Те смятат, че резултатът е предварително ясен."

Правният екип на президента по-рано поиска той незабавно да бъде оправдан, като нарече процеса "опасно изкривяване на конституцията".

Подкрепян от адвокатите на президента, лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл първоначално планира да съкрати излагането на встъпителните аргументи от три на два дни.

Демократите настояха, че това ще бъде не по-малко от прикриване.

Но след среща със сенатори, включително някои републиканци, Макконъл се съгласи за излагане на встъпителните аргументи в рамките на три дни.

Сенаторите изразиха опасения за това как ще изглеждат в очите на американските избиратели среднощните заседания по импийчмънта.

Очакват се още няколко дни на спорове около процедурните правила. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:11
Отвоюването на магистрала М5 - най-голямата победа за Асад във войната в Сирия
15:06
В Куба може да се създаде база за руски атомни подводници
13:12
НСИ: 1770 лв. е доходът на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г.
12:22
НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години
12:07
„Сън“: Почивката в България излиза най-евтино през 2020 г.
15 февруари 2020 г.
14:39
Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията
13:01
В Швейцария бият тревога: "Почти всеки десети българин е безработен"
11:00
Тодор Живков надвива Червенков, Чанков и Югов в битката за премиерския пост
14 февруари 2020 г.
11:06
Охранителната дейност била проформа според експерти
12 февруари 2020 г.
20:14
Демократите в САЩ: между Еминем и Майкъл Джексън
18:37
Евронюз: Игра на котка и мишка на босненско-хърватската граница
16:03
Фаворитът на Кремъл за изборите в Македония: Кристиян Мицкоски
13:11
Мюнхенската конференция за сигурността: Русия – държавата на “Путьомкин”
10:52
Загубата на дива природа - голям икономически удар за света
11 февруари 2020 г.
14:43
50% от децата до 7 години у нас използвали интернет
14:16
България е сред страните с най-голям спад на въглеродни емисии
10:13
Никаква милост за контрабандистите в Гърция
10 февруари 2020 г.
19:47
30% от пенсионерите в България са изложени на риск от бедност
14:48
Кои са най-смъртоносните болести в света
11:52
2014 г.: Цветан Василев бяга. Съд в Белград 4 пъти връща делото за екстрадиция
09 февруари 2020 г.
15:08
България би реагирала адекватно при епидемия, сочи световна статистика
08 февруари 2020 г.
19:08
По деца не се плюе, само по учители може
16:20
Истината за икономиката на Тръмп
16:06
Еманюел Макрон - първите 1000 дни в президенството
07 февруари 2020 г.
18:00
Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора