18 февруари 2020 г. 10:10 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 18.2.2020 г. 10:03:40 ч.
Още снимки:
test

Кирил Апостолов: Маските за лице – вече задължителен атрибут за софиянци?

22.01.2020 10.40

Или как Столична община се отнася към иновативните решения на проблема.

Немислима само преди 10 години реалност изниква пред погледите на софиянци – хора с маски по улиците предпазват здравето си от силно замърсения въздух!
За нас хората с маски бяха далечна химера от Токио, Пекин и Сеул. Изглеждаше необяснимо и мислехме, че на нас това никога не може да се случи.
Но даже безценният природен дар, белите дробове на София – планината Витоша, не успя да ни спаси от агресивните замърсители. И пак сме начело в световните класации – този път по замърсяване на въздуха.
Това предизвика поредното „гасене на обществени пожари“ чрез краткосрочни и необмислени акции – химерни зелени билети и бутафорни паркинги.
И докато обществено мнение е насочено към замърсяването от транспорта (който безспорно е основен фактор), никой не обръща внимание на един друг значим източник на замърсяване – енергийно неефективния сграден фонд на нашата столица.
Наскоро National Geographic публикува поредица от статии, алармиращи за замърсяването от енергийно неефективните сгради. Европейските държави вече 20 години усилено работят и прилагат стандарти на строителство и реновиране, с които да се постигне преобладаващ сграден фонд с енергийна ефективност клас А, при който въглеродните емисии се свеждат практически до нула.
Да, и в България МРРБ реализира програма с европейски средства, която имаше за цел да подобри енергийната ефективност на стария жилищен фонд у нас – но забележете, да го подобри до енергиен клас С, който е далеч под европейските норми!
Къде е Столична община в цялата тази схема?
Тя би трябвало да насърчава изграждането на енергийно ефективни сгради, каквато е „Златен век“, например. Но вместо това новоизбраният стар кмет Йорданка Фандъкова казва, че мястото й не е в кв. Лозенец, въпреки че той е един от най-замърсените райони на столицата!
А „Златен век“ е повече от специална сграда, която може не само да бъде стимул за развитие на целия строителен бранш, но и нагледен пример за това как ще изглеждат сградите на бъдещето.
И за да сме наясно накъде вървят световните тенденции в строителството, които имат пряко отношение към околната среда, нека разгледаме какви иновации са приложени при проектирането на “Златен век”?
„Златен век” е “зелена сграда“ с минимално потребление на енергия, осигуряваща ниски въглеродни емисии. В сградата са предвидени и енергоспестяващи асансьори от ново поколение, генериращи гравитационна енергия по време на експлоатация.


Екологично чистото сметоизвозване е организирано чрез сметопровод, през който сметта от всеки етаж се изхвърля директно в сутерена на сградата. Така отпадъците се извозват без да замърсяват улиците на квартала.
Помислено е и за висока енергийна ефективност, подсилена допълнително с вентилация с рекуперация на изхвърляния въздух. Система, почистваща от фини прахови частици помещенията и позволяваща допълнително пестене на енергия за отопление и охлаждане на сградата.
Специално проектираните фасадни декоративни елементи са от екологично чист негорим фибробетон.
В „Златен век“ е подсигурен и самостоятелен резервоар за гасене в случай на пожар, две независими системи за гасене с противопожарни кранове и Спринклер на водна мъгла на високо налягане, което позволява потушаване на огъня при минимално количество вода – без да се нанасят щети на сградата.
Помислено е и за абсолютната независимост и непрекъсваемост на електрозахранването чрез резервирано захранване 1-ва категория от електропреносната мрежа, заедно със захранване от две подстанции и отделно – самостоятелен дизел генератор. Това осигурява сигурността на всички системи в сградата.
Освен, че е проектирана да бъде най-сигурната конструкция за обитаване в България, проверката й за земетръс е консултирана лично от световноизвестния проектант Рене Лагос, чийто сгради са издържали не едно и две сериозни земетръсни изпитания!
Конструкцията на сградата е оразмерена да не позволява дори минимални премествания при силен вятър, с което се осигурява комфорта на сградата, независимо от поривите на вятъра. Освен сигурност при силен вятър е гарантирана и звуко и топлоизолация на сградата, чрез фасадната система, разработена специално за сградата и оразмерена на вятър при реални натоварвания от „аеродинамичен тунел“.
И не на последно място, трябва да отбележим и инсталациите за питейна вода и отопление от неръждаема стомана, които гарантират безупречното качество на водата в сградата.
Всичко това, в съчетание с безгредовата стоманобетонова конструкция, позволяваща гъвкавото и адаптивно вътрешно разпределение по вкуса на всеки обитател, комуникативното място и гледката към целия град и Витоша, превръщат „Златен век“ в сграда-мост към съвременната архитектура на големите модерни европейски столици!
Безспорно е, че Столична община трябва не само да толерира, но и да насърчава всички инвеститори да се стремят към постигането на подобни иновативни решения за сградите си. Тъй като подобно строителство е най-добрата инвестиция в решението на проблемите, свързани с околната среда, енергийната ефективност и качеството на живот в един европейски град. /БГНЕС
———
Кирил Апостолов, художник и основател на Група НОВА СОФИЯ, отстояваща каузи, свързани с развитието на столицата.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
15:11
Отвоюването на магистрала М5 - най-голямата победа за Асад във войната в Сирия
15:06
В Куба може да се създаде база за руски атомни подводници
13:12
НСИ: 1770 лв. е доходът на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г.
12:22
НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години
12:07
„Сън“: Почивката в България излиза най-евтино през 2020 г.
15 февруари 2020 г.
14:39
Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията
13:01
В Швейцария бият тревога: "Почти всеки десети българин е безработен"
11:00
Тодор Живков надвива Червенков, Чанков и Югов в битката за премиерския пост
14 февруари 2020 г.
11:06
Охранителната дейност била проформа според експерти
12 февруари 2020 г.
20:14
Демократите в САЩ: между Еминем и Майкъл Джексън
18:37
Евронюз: Игра на котка и мишка на босненско-хърватската граница
16:03
Фаворитът на Кремъл за изборите в Македония: Кристиян Мицкоски
13:11
Мюнхенската конференция за сигурността: Русия – държавата на “Путьомкин”
10:52
Загубата на дива природа - голям икономически удар за света
11 февруари 2020 г.
14:43
50% от децата до 7 години у нас използвали интернет
14:16
България е сред страните с най-голям спад на въглеродни емисии
10:13
Никаква милост за контрабандистите в Гърция
10 февруари 2020 г.
19:47
30% от пенсионерите в България са изложени на риск от бедност
14:48
Кои са най-смъртоносните болести в света
11:52
2014 г.: Цветан Василев бяга. Съд в Белград 4 пъти връща делото за екстрадиция
09 февруари 2020 г.
15:08
България би реагирала адекватно при епидемия, сочи световна статистика
08 февруари 2020 г.
19:08
По деца не се плюе, само по учители може
16:20
Истината за икономиката на Тръмп
16:06
Еманюел Макрон - първите 1000 дни в президенството
07 февруари 2020 г.
18:00
Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Най-четени от Анализ

Избор на редактора