Още снимки:
test

Имунната ни система лекува ракови заболявания - с генно инженерство

21.01.2020 13.39

Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде използвана за лечение на всички видове рак. Екип на Университета в Кардиф откри метод за унищожение на рак простата, гърдата, белите дробове и други видове рак при лабораторни тестове, съобщава БиБиСи.

Резултатите, публикувани в Nature Immunology, не са тествани при пациенти, но изследователите твърдят, че имат "огромен потенциал". Експертите коментира, че въпреки че работата все още е в начален етап, тя е много вълнуваща.

Нашата имунна система е естествената защита на тялото ни срещу инфекция, но също така атакува ракови клетки. Учените търсят "нетрадиционни" и по-рано неразкрити начини имунната система естествено да атакува тумори.

Това, което откриват, е Т-клетка в човешката кръв. Това е имунна клетка, която може да сканира тялото, за да прецени дали има заплаха, която трябва да бъде премахната. Разликата е, че може да атакува широк спектър от ракови заболявания. "Има възможност да се лекува всеки пациент. Преди никой не вярваше, че това може да е възможно", коментира проф. Андрю Сюел пред БиБиСи.

"Това повдига перспективата за лечение на рак, един вид Т-клетки, които биха могли да унищожат много различни видове рак." Т-клетките имат "рецептори" на повърхността си, които им позволяват да "виждат" на химическо ниво.

Екипът на Кардиф открива Т-клетка и нейния рецептор, който може да открие и убие широк спектър от ракови клетки в лаборатория, включително клетки от рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

Най-важното е, че оставя нормалните тъкани недокоснати. Точно как става това все още се изследва.

Този конкретен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло. Смята се, че MR1 отчита изкривения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

"Ние сме първите, които описват Т-клетка, която открива MR1 в раковите клетки - това не е правено досега, това е първо по рода си", обяснява научният сътрудник Гари Долтън.

Т-клетъчните ракови терапии вече съществуват и развитието на имунотерапията срещу рак е едно от най-вълнуващите постижения в тази област. Най-известният пример е CAR-T - живо лекарство, произведено чрез геннно инженерство на Т-клетки на пациент за търсене и унищожаване на рак.

CAR-T може да има сериозни резултати, като някои пациенти от неизлечимо болни изпадат в пълна ремисия. Подходът обаче е силно специфичен и работи само при ограничен брой ракови заболявания, където има ясна цел, която Т-клетките да открият, но има много малък успех при "солидни ракови заболявания".

Според учените, техният Т-клетъчен рецептор може да доведе до "универсално" лечение на рак. Идеята е кръвна проба да бъде взета от пациенти с рак. Техни Т-клетки ще бъдат извлечени и след това генетично модифицирани, така че да бъдат препрограмирани за откриване на рак.

Обновените клетки ще се отглеждат в огромни количества в лаборатория и след това ще бъдат пуснати обратно в пациента. Това е същият процес, използван за CAR-T терапии. Изследванията обаче са тествани само при животни и върху клетки в лабораторията и ще са необходими повече проверки за безопасност, преди да започнат изпитания върху хора.

Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел в Швейцария заявиха, че изследването има "голям потенциал", но е в твърде ранен етап, за да се каже, че ще работи при всички видове рак.

"Ние сме много развълнувани от имунологичните функции на тази нова Т-клетъчна популация и потенциалната употреба на техните TCR в терапия с туморни клетки", коментират те.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет, каза: "В момента това са много основни изследвания и не са близо до действителни лекарства за пациентите. Няма съмнение, че това е много вълнуващо откритие, както за усъвършенстване на основните ни познания за имунната система, така и за възможността за бъдещи нови лекарства." /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
09:20
Шансовете коронавирусът да достигне МКС са нищожни
30 март 2020 г.
19:01
Проследиха как влияе ваксината срещу туберкулоза на смъртността от COVID-19
29 март 2020 г.
19:17
Учени в Китай откриха материал, който убива коронавируса
12:00
Без дезинфекция коронавирусът издържа 14 дни на температура около 4 градуса
27 март 2020 г.
11:34
Германски учени изолираха важен за разпространението на COVID-19 ензим
26 март 2020 г.
09:05
Коронавирусът може да се превърне в сезонен
07:06
Как технологиите променят живота ни
24 март 2020 г.
19:50
Астрономи откриха края на галактиката ни
17:35
Китай за пръв път конструира слънчев телескоп
14:21
Хакери разработват компютърна програма, даваща справки за Ковид-19 в Естония
09:16
Измислиха инхалатор, който подпомага лечението на коронавирус
08:50
Facebook, Марк Зукърбърг, коронавирусът и как социалната мрежа се готви за вълна от тревожни потреби
08:41
Apple, Siri, коронавирусът и как виртуалният асистент може да диагностицира хора
23 март 2020 г.
19:15
Природонаучният музей на БАН е изследвал за първи път рибите в Антарктида
18:13
Учени разработили 30-минутен тест за COVID-19 за $25
17:58
Макаци, заразени с коронавируса, имат същите симптоми като хората
14:10
Новооткритата комета Атлас може да засвети ярко като Луната
13:46
Китай тества ваксина върху сто доброволци
13:30
Учени: Средната възраст на болните от коронавирус е 45 г.
09:47
Започват масови експерименти с лекарства срещу коронавируса
22 март 2020 г.
16:45
Британски учени: Ако загубите обонянието си, може би сте заразени с коронавирус
21 март 2020 г.
11:22
В Азия следят “на живо” движението на хора в битката с COVID-19
10:02
Русия създаде 3 прототипа на ваксина срещу КОВИД-19
09:43
Бил Гейтс: 6-10 седмици карантина и епидемията ще мине
19 март 2020 г.
14:01
Facebook удвои капацитета на сървърите на WhatsApp

Най-четени от Наука

Избор на редактора