Още снимки:
test

Иран плаши да напусне световния договор за неразпространение на ядрено оръжие

20.01.2020 18.04

Иран заяви, че може да се откаже от глобалния договор за неразпространение на ядрено оръжие - ДНЯО, ако европейските страни се насочат към Съвета за сигурност на ООН заради ядрената сделка, което ще преобърне дипломацията към конфронтация със Запада, съобщава "Ройтерс".

Договорът от 1968 г. е основата на глобалния контрол върху ядрените оръжия след Студената война, включително сделка от 2015 г., подписана от Иран със световните сили.

Великобритания, Франция и Германия обявиха, че Иран нарушава пакта от 2015 г. и задействаха механизма за решаване на спорове, който в крайна сметка би могъл да върне въпроса обратно към Съвета за сигурност и повторно налагане на санкции.

"Ако европейците продължат неправилното си поведение или изпратят делото на Иран в Съвета за сигурност, ние ще се оттеглим от ДНЯО", коментира иранският министър на външните работи Джавад Зариф. Иран може да предприеме други стъпки преди да се оттегли от ДНЯО, въпреки че не ги уточнява.

Подписаният от 190 държави ДНЯО забранява на подписалите страни, отделно от САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, да придобиват ядрени оръжия, в замяна на това, че им позволяват да разработват мирни ядрени програми за производство на електроенергия, наблюдавани от ООН.

Единствената държава, която някога е декларирала оттегляне от ДНЯО, е Северна Корея, която изгони ядрените инспектори и открито тества ядрено оръжие. Индия и Пакистан никога не са се подписвали, нито Израел, който не казва дали има ядрени оръжия, но се предполага, че ги притежава.

Западът отдавна обвинява Иран, че се стреми да разработи ядрени оръжия.

"Въпреки лошата воля, която виждаме от някои европейски страни, вратата на преговорите с тях не е затворена и топката е в тези страни", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави. "Не мисля, че Иран е готов да преговаря при условията, които те са намислили".

След като Вашингтон се оттегли от сделката, Тръмп започна политика на "максимален натиск", като заяви, че трябва да се договори по-широко споразумение по ядрени въпроси, ракетната програма на Иран и ирански дейности в Близкия изток.

Техеран многократно е провеждал разговори с европейците, за да намери начини да запази ядреното споразумение, но ги обвинява, че не са гарантирали икономическите ползи, които Иран трябваше да получи в замяна на ограничаване на ядрената дейност.

"Твърденията на европейските сили за това, че Иран нарушава споразумението, са неоснователни. Дали Иран ще намали допълнително своите ядрени ангажименти ще зависи от други страни и от това дали интересите на Иран са обезпечени в рамките на споразумението", коментира Мусави.

Великобритания заяви, че "сделка с Тръмп" може да замени сделката от 2015 г., а Франция призова за широки преговори за прекратяване на кризата.

Иран коментира, че не може да преговаря с Тръмп, който наруши обещанията, като отхвърли сделката, постигната при неговия предшественик Барак Обама. Мусави повтори отказа на Иран за "сделка с Тръмп".

"Фактът, че името на човек е поставено на споразумение, показва, че той не е запознат с условията. Споразумението с човек не означава нищо", обясни той.

Иран е готов да нанесе удар върху всяка територия, от която ще дойде заплаха за държавата, добави Мусави, цитиран от ТАСС.

"Всяка територия, от която идва заплаха за Иран или за представител на иранската държава, ще бъде атакувана. Иран не отмъсти напълно за убийството на командира на специалните сили Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус. Атаката срещу американската военна база беше само част от нашите ответни мерки". /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
15:30
Габриела Фиря, Траян Бъсеску и Никушор Дан предпочитани за кмет на Букурещ
15:20
Проучване: 70% от турците са оптимисти за бъдещето си
15:15
Земетресение от 4,5 отново разтърси Източна Турция
15:13
Неформална среща на лидерите на ЕС с тези на Западните Балкани в Брюксел
14:39
Орбан: Ние сме Европа, не е нужно да харесваме уморения брюкселски елит
14:34
ЕК: Броят на заразените с новия коронавирус в ЕС остава нисък
14:18
От Philips помогнали на ЦРУ да шпионира Турция
14:05
Евакуират детски градини в Русия
13:14
Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия
13:01
Индия привика посланик на Турция
12:36
НАТО няма да оказва военна помощ на Турция при операция в Идилб
12:32
Тръмп плаши да спре споделянето на специнформация със страни, работещи с Huawei
12:24
Китай: САЩ са най-големият шпионин в света и хакерска империя
12:18
Забраниха на китайците да напускат домовете си във втория най-засегнат град от коронавируса
12:14
Конституционен съдия в Русия обяви СССР за "незаконно създадена държава"
10:50
В Коста Рика иззеха рекордни 5 т кокаин за Холандия
09:55
Заради Либия ЕС е изправен пред вътрешни битки
09:53
Тръмп е поискал да бъде убит синът на Осама бин Ладен
09:51
Издирват въоръжена банда, откраднала тоалетна хартия в Хонконг
09:29
Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия
09:00
Агитация, пропаганда и разделение – трите оръжия на Путин срещу Запада
08:55
Times: ГРУ проучва край Ирландия как да саботира подводната оптична връзка с Америка
08:24
1100 бивши прокурори поискаха оставката на Уилям Бар
08:19
Американската администрация опита да скрие среща между Лавров и Помпео
08:14
Заразените с коронавируса в Китай вече са 70 548

Най-четени от Свят

Избор на редактора