Прясното мляко и как маслеността му се отразява на продължителността на живота
Любопитно 18.01.2020 14:15
Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава и до момента еднозначен отговор липсва.
Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.
То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват.
В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.
Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.
Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.
Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло. /lifestyle.bg
Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.
То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват.
В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.
Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.
Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.
Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 10:36 Тома Биков възмутен как точно Желязков е бил атакуван
- 10:33 Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
- 10:30 19 хорови формации изнасят концерти във Варна
- 10:27 Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!
- 10:24 Георг Георгиев: Отстраняването на Желязков е нескопосан опит за прикриване на същинските теми
- 10:23 ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев
- 10:18 Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, за да излезе от темата с пуделите, пачките и митниците
- 10:17 Комисии оценяват щетите от вчерашната опустошителна градушка