Прясното мляко и как маслеността му се отразява на продължителността на живота
Любопитно 18.01.2020 14:15
Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава и до момента еднозначен отговор липсва.
Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.
То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват.
В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.
Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.
Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.
Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло. /lifestyle.bg
Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.
То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват.
В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.
Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.
Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.
Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.09583 |
GBP
|
1 | 2.22633 |
RON
|
10 | 3.84091 |
TRY
|
100 | 3.90535 |
USD
|
1 | 1.66851 |
Последни новини
- 01:29 Хороскоп за четвръртък, 18 декември 2025 г.
- 19:35 Представят първите 8 български изтребителя F-16 Block 70 на официална церемония в Трета авиобаза
- 19:28 7 немски градчета, които ще ви впечатлят
- 19:20 19FortyFive: С-500 "Прометей" - руската система, заради която нервничат пилотите на F-22 и F-35
- 19:13 Какво се случва със сметки, кредити, депозити, лизинги и инвестиции с въвеждане на еврото
- 19:05 Нова забрана на Тръмп удря по още два участника на Мондиала
- 18:57 Зелено за Лъва, виолетово за Стрелците: Ето кой цвят ще ви донесе късмет в новогодишната нощ
- 18:50 Путин пред колегията на МО: Армията се подсилва, фронтът неумолимо върви напред